Hardlopen zonder vergunning, kan dat zomaar?

Hulst 20171104 Start van de Moerschanscross

GASTBLOG: door Jan Roose
Als ik alleen een stukje ga hardlopen, hoef ik aan niemand toestemming te vragen. Zolang ik me aan de verkeersregels hou, is er zeker niets aan de hand. Op sommige plekken, zoals in het park bij mij naast, gelden zelfs geen verkeersregels. Verandert er iets als ik samen met mijn broer ga lopen? Nee en zelfs als ik met een groep van 20 mensen of meer ga hardlopen, is er niemand die ingrijpt.

Kijk maar naar de grote groep bij de trainingen voor de Kustmarathon. Zelfs als we er een soort wedstrijdje van maken, komt niemand dat verbieden. Pas als al die lopers een startnummer opspelden, het parcours wordt afgezet, er een geluidsinstallatie bij start en finish staat, er juryleden een uitslag maken en er prijzen worden gegeven, mag dat plotseling niet zomaar en moet er een vergunning worden aangevraagd. Natuurlijk terecht als zo’n wedstrijd met honderden of zelfs duizenden deelnemers gebruik maakt van de openbare weg en er allerlei voorzieningen moeten worden getroffen, maar is dat nu echt nodig bij een loopje met ongeveer 100 deelnemers in een park, bos, of ergens waar geen kip komt?

 

Vorig jaar rond november werden we voor het eerst geconfronteerd met de verscherpte regelgeving van met name Staatsbosbeheer voor het verstrekken van een vergunning bij sportevenementen. Ik schreef er toen o.a. het volgende over:  “Als ik de berichtgeving mag geloven wordt het in de toekomst steeds moeilijker om sportwedstrijden te organiseren op plaatsen, die daar niet specifiek voor zijn ingericht. Redelijk veel van deze wedstrijden vinden plaats op terreinen van Staatsbosbeheer of andere natuurinstanties. Op Den Inkel moet er volgend jaar € 1,- per deelnemer worden betaald. Moet AV’56 op zoek naar een nieuw parcours. Kan ik het wedstrijdje in het Kapelse bos op mijn buik schrijven en hoe zit het met al die wedstrijden in de domeinen bij Westenschouwen?”

 

We zijn nu bijna een jaar verder en een stuk wijzer. De Kustmarathon heeft het parcours om deze reden gewijzigd, zodat ze niet meer over het terrein van Staatsbosbeheer komen. Maar ook andere instanties gaan geld vragen voor het gebruik. Bij de hardloop 3daagse moest de organisatie € 150,- betalen aan Rijkswaterstaat voor de locatie bij Neeltje Jans. Moeten we straks ook extra betalen voor de dijkjes in de Zak, het lopen langs de Oosterschelde en noem maar op? Waar kun je nog wel voor een redelijk bedrag iets organiseren en is dat aantrekkelijk genoeg voor de meeste hardlopers? Ik heb al eens eerder gezegd: “Gaat het bij hardlopen om de mooie omgeving of om de wedstrijd?” Op de Stelleplas betaal ik slechts € 21,45 aan de gemeente Borsele, maar daar kun je niet echt een grote ronde uitzetten. Voor een crosswedstrijd door het park in Goes – Zuid was ik in 2016 € 37,05 kwijt aan de gemeente Goes. Allemaal redelijke bedragen en misschien moeten we in de toekomst naar dit soort locaties.

 

Of zijn er nog andere oplossingen? Ik heb al eens een balletje opgegooid over vaste parcoursen, die ook voor trainingen kunnen worden gebruikt. Zoiets als de atletiekbaan, maar dan bijvoorbeeld een asfaltparcours van 2 á 3 km. Ook wielrenners en skeeleraars kunnen daar gebruik van maken. Op het middenterrein een onverharde ronde van 1500 meter en een eenvoudig optrekje om te verkleden, secretariaat en eventueel iets te nuttigen zou het geheel compleet maken. Geen gedoe met vergunningen, maar alleen goed overleg met andere gebruikers. Dat kan nu bijvoorbeeld al op de skeelerbaan in Goes – Zuid, maar dat is maar 365 meter.

 

Of moeten we de richting op van de “burgerlijke ongehoorzaamheid” onder het motto: “wat niet weet, wat niet deert”. Ik kan bijvoorbeeld in het weekend van 29/30 september een 10 km organiseren op en rond diezelfde skeelerbaan als ultieme test voor de Kustmarathon. Een stukje tape om start en finish aan te geven, een paar pijltjes om de route aan te duiden en eventueel een voorfietser, geen duidelijk zichtbare startnummers ( alleen laten zien bij het overschrijden van de finish ), minimaal 2 juryleden, alleen een megafoon om me verstaanbaar te maken en lopen maar. Voor het zicht een trainingsloop, maar wel met uitslag en tijdsopname. Als deelnemer mag je dan echter niet verwachten dat er verder veel is, maar het hoeft ook niets te kosten. En dan maar kijken hoever je op deze manier kunt gaan.

 

In een land waar de overheid het bewegen probeert te stimuleren is het toch te gek voor woorden dat het systeem het organiseren van sportwedstrijden steeds moeilijker maakt. Misschien moeten sportende politici eens actie ondernemen of is hier een taak weggelegd voor een orgaan als Sport Zeeland? En ik vergeet natuurlijk de deelnemers. Als zij alleen willen deelnemen aan mega evenementen door prachtige natuurgebieden, waarbij het betalen van tientallen euro’s inschrijfgeld geen bezwaar is en alle eenvoudige wedstrijdjes worden gemeden, dan vrees ik dat er nog veel betaald zal moeten worden aan de eigenaars van die gebieden.

 

Ik, maar ook andere organisaties, willen eigenlijk wel eens weten wat jullie, de deelnemers dus, daar van vinden. Aarzel dus niet om een reactie te geven en misschien kunnen mensen, die de wet iets beter kennen, ook hun licht eens over deze materie laten schijnen. Bij voorbaat dank.

Advertenties

7 gedachten over “Hardlopen zonder vergunning, kan dat zomaar?

 1. Ennnn dan heb je nog niet belicht dat al die vrijwilligers totnogtoe gratis hun diensten verlenen: Moeten die dan ook een vergoeding gaan vragen, in lijn met de overheid (waar we met zn allen al behoorlijk wat belasting aan betalen), of moeten die er uit frustratie maar mee stoppen…..

  Vervelend is wel dat er sinds 2014 een trendbreuk is, die nu (eindelijk, gelukkig maar helaas) doordringt bij ons. Maar daar heb ik al eerder wat over gepost. Sportbelasting, dat is het eigenlijk.

 2. Het wel of niet vergoeden van medewerkers, maar dat geldt ook voor de hoogte van het inschrijfgeld en het geven van prijzen, is de verantwoording van de organisatie. Dit zijn geen kosten verbonden aan het verstrekken van een vergunning. Als organisatie moet je er wel rekening mee houden. Ik zie te dikwijls dat men ambitieus een halve marathon organiseert op één grote ronde, waarbij je eigenlijk wel 50 verkeersregelaars + bemanning van de verzorgingsposten nodig hebt. Dat blijkt dan in de praktijk een probleem te zijn, zeker als je die mensen daar een halve dag laat staan voor hoogstens 2 consumptiebonnen. Bij mijn JARO organisaties krijgen alle medewerkers standaard € 10,- + 3 consumptiebonnen, maar als ik een stratenloop organiseer voor bijvoorbeeld de Stichting Kapelle Promotion, ga ik daar niet over en kan ik dat niet geven. Voor de speaker, tijdwaarneming en EHBO geldt overigens een andere vergoeding, maar dat terzijde. Inschrijfgeld vraag ik niet, maar ik kan de kosten drukken door wedstrijdjes te organiseren op relatief korte rondjes, waar 3 á 5 verkeersregelaars volstaan. Als het gros van de hardlopers dit soort wedstrijdjes echter niet de moeite waard vindt, blijven we aangewezen op de “grote” evenementen met bijbehorende kosten. In de toekomst ga ik toch eens de proef op de som nemen en een wedstrijdje organiseren zonder vergunning. Op de skeelerbaan heb ik dat al eens gedaan, maar dat is wel legaal en toen kwamen er helaas weinig deelnemers. Voor een testloop over 10 km heb ik alles klaar, maar dat weekend is er in Middelburg al zo’n loop. Hebben ze daar trouwens een vergunning? Mijn volgende organisatie met vergunning is de 7e Stelleplascross in Heinkenszand op zaterdag 27 oktober. Deelname is gratis, iedereen prijs en extra prijzen in de verloting op startnummer. Kan het nog goedkoper?

 3. Ik zie wel iets in uw idee. Sobere, misschien wel te noemen: ‘hard-core’, wedstrijdjes. Korte afstanden. Maximaal tien kilometer, maar de meeste bijv. 3, 5 en 8km. Minder tijdsbelasting, minder ‘overlast’ en meer snelheid!

  Het probleem is vermoedelijk, dat het grotere publiek het niet als ‘fun’ ziet. Is het reservoir liefhebbers groot genoeg? Of gaat het ook door bij 9 deelnemers? Voor het wedstrijd idee heb je van alle ‘smaken’ wel een aantal nodig. Anders is het geen wedstrijd meer… ja, tegen jezelf. Dus gaat het puur ter eigen verbetering of is er ook een competitie-element?

  Ja, ik zie er iets in, maar het heeft nog iets nodig. Een beetje spanning. De ‘illegale organisatie’? Zoiets als illegale straatraces? Best spannend.
  Persoonlijk zou ik het ‘spannend’ vinden als toppers als Harmes, Pleijte, Van Noorden, enz. met de ‘gewone’ lopers zouden meelopen. Dus op het tempo van de ‘gewone’ loper en misschien wat aanwijzingen zouden geven. Niet de hele afstand, maar dat de toploper de aandacht verdeelt over de 10km per uur, 12km/u, 15 km/u enz. deelnemers. Ze ook een beetje op sleeptouw nemen.

  Het moet een reeks zijn (een x-aantal). Ruim van te voren bekend, zodat mensen kunnen plannen. Op een vaste doordeweekse avond. Er naar toe en in een goed uur / anderhalf uur terug thuis. Of is dat er al…. lid worden van AV56.

  Opnieuw: ik zie er iets in… Er is een behoorlijk grote groep lopers die graag sneller wil worden. Daar zijn de wedstrijdjes een bijzonder geschikt hulpmiddel voor. Een nulmeting en dan na 20 wedstrijdjes opnieuw een meting en wie de meeste snelheid heeft gewonnen is ‘een held’? Een specifiek nut / doel van de wedstrijdjes is belangrijk, denk ik. Of kan dat niet algemeen, is dat voor iedereen anders?

 4. In de reactie van Loper komt een deel van mijn visie terug. Ruim 15 lopers die graag sneller willen worden, weten mij al te vinden. Zij krijgen regelmatig schema’s en daar spelen relatief korte wedstrijdjes een belangrijke rol. Dat de deelname van toppers een meerwaarde voor een wedstrijd is, staat buiten kijf. Zolang Huub zijn babyjogger maar aan de kant laat staan. Toch kunnen ook oudgedienden, die niet meer of nauwelijks nog vooruit komen, waardevolle tips geven. Terug naar de illegale wedstrijden, hoewel zo illegaal hoeft het helemaal niet te worden. Als je het maar goed verpakt en het eruit laat zien als een trainingsloop. Zoals ik eerder meldde heb ik voor de snelle organisatie van een wedstrijd bijna alles klaar. Ik kan op zondagmiddag 30 september een wedstrijdje van bijvoorbeeld 5 km organiseren op en om de skeelerbaan in Goes. Voor de jeugd eventueel een 1500 meter. Zaterdag 29 september heeft AV’56 het clubkampioenschap, dus vandaar de zondag. Wat ik niet kan is tegelijk de aankomsten noteren, de stopwatch indrukken, de ronden bijhouden en via de megafoon aanwijzingen geven en verslag doen. Laat staan dat ik met de fiets voor de eerste lopers kan gaan rijden om de goede richting aan te geven. Voor dat laatste heb ik echter prachtige bordjes met pijlen, dus dat is niet noodzakelijk. Ook niet noodzakelijk, maar wel wenselijk zijn EHBO en 2 verkeersregelaars/parcourswachten. Je ziet ook voor een wedstrijdje zonder vergunning komt nog het nodige kijken. Als zich voor het eind van dit weekend 3 helpers bij mij ( jacroose@hetnet.nl ) melden, organiseer ik bij wijze van proef “De ultieme testloop”. Met een beetje geluk heb ik zelfs nog een paar prijsjes. Of er echter een toekomst is voor dit soort wedstrijdjes, hangt vooral van de hardlopers af.

 5. U heeft een groot hart voor de hardloopsport meneer Roose. Uw inzet is zeer te respecteren.
  Waar ik bang voor ben is, dat u tegen een muur gaat lopen. Niet letterlijk natuurlijk.
  Er is gewoonweg meer organisatie nodig voor uw plannen. Als u nu ‘stel op sprong’ 30 september a.s. een loop gaat organiseren, zonder voldoende organisatie en hardlopers, dan gaat het niet werken. En u bent geen opgever, maar dan bent u misschien wel verongelijkt. En dan uiteindelijk verliezen we een organisator en initiator.
  Eerst minimaal een aantal helpers (en EHBO) en een periode animo kweken onder de hardlopers. Dan pas organiseren. Maar dan wordt het weer gelijk uw JARO-crossen? Ik ken u niet persoonlijk en ik ken niet alle ins-en-outs, dus mogelijk sla ik hier de plank mis – maar ik vermoed, dat dat niet meer is wat uw wil.
  Uw inzet en enthousiasme zouden een aanjager moeten zijn. In uw uppie gaat het niet. Dan is frustratie de vijand en die dooft het vuur. Verzamel voldoende gelijkgestemden die zich willen inzetten en laat hen het werk doen. U kunt ervaring uitwisselen en de media opzoeken voor promotie. En dan noemen we het: de JARO-competitie. Zes wedstrijden, best of five voor de prijzen. Met een paar goede sponsoren. 3, 6 en 9 kilometer. Allemaal tegelijk starten. En, en, en,… dan zijn we terug bij af.
  Weet u… een groep lopers – al dan niet in nethemden – die draven in een ronde. Dat is hier cult, geen lifestyle…. daarvoor gaan ze naar Kenia.
  Mensen die zich aangesproken voelen en die zin hebben om structureel te helpen, meld u aan bij de heer Roose. Samen is veel mogelijk. En lopers…. wil je sneller worden? Aanmelden!!

 6. Ik ben ook helemaal niet van plan om iets op schop en sprong te organiseren, want ik organiseer al genoeg. Bij al mijn organisaties zorg ik altijd eerst voor voldoende medewerkers. Voor de Stelleplascross in oktober is dat dus al voor 99% rond. Mijn vaste teamleden zijn echter ook niet allemaal van de jongsten en dan vinden ze 3 x per jaar genoeg. Daarom ben ik blij met je laatste zinnen, want extra hulp kan ik wel gebruiken, als ik in de toekomst ( met of zonder vergunning ) nog wedstrijden wil organiseren. Het hele verhaal over organiseren zonder vergunning heb ik ook een beetje geschreven op verzoek van een andere organisator. De meeste van mijn denkbeelden over deze materie had ik namelijk afgelopen winter al op diverse sites kenbaar gemaakt. Nu gaat het dus om de proef op de som. Is er voor zo’n wedstrijd belangstelling en hulp, anders moeten we er niet aan beginnen. Dat ik voor 30 september kies heeft 2 redenen: 1. veel ambitieuze marathonlopers willen een week voor de marathon nog een korte testwedstrijd en 2. de kalender zit al behoorlijk vol. De volgende mogelijkheid dient zich pas weer aan in december en dat lijkt me voor een dergelijke organisatie zonder verdere accommodatie nu geen erg aantrekkelijke periode van het jaar. En dan moeten we wachten tot volgend jaar. Eerlijk gezegd geef ik het hele “project” weinig kans. Al te dikwijls meegemaakt dat er in eerste instantie enthousiast op wordt gereageerd, maar als puntje bij paaltje komt!!! Met de andere organisator was ik overeengekomen, dat ik het balletje nog een keer zou opgooien en dan maar zien wat er van komt en hoe men reageert. Of niet reageert, zoals de praktijk meestal uitwijst.

 7. De discussie over wel of geen vergunning aanvragen voor een hardloopwedstrijd verstomde vrij snel. Blijkbaar is er dus geen behoefte. Niet om te reageren en niet voor dit soort wedstrijden. Ze zijn er wel. Door Martijn de Vries van Runderground werd ik uitgenodigd om eens te komen kijken hoe hij dat aanpakt. Helaas was ik niet in de gelegenheid om te gaan. Het is wel een feit dat clubs al uitkijken naar andere locaties als de nieuwe onderhandelingen met SBB niets opleveren. In de gemeente Goes weet ik al 6 locaties om bijvoorbeeld een cross of parkloop te houden, die niet onder SBB vallen, dus dat zal het probleem niet zijn. Soms zijn er zelfs voordelen, omdat je alles in de buurt hebt en bijvoorbeeld zelf over de kantine inkomsten kan beschikken. Wel een vergunning, maar bijna geen kosten en een mooie locatie heb ik op de Stelleplas in Heinkenszand. Volgende week zaterdag 27 oktober organiseer ik met mijn team wederom een veldloop op dit recreatieterrein. Voor iedereen vanaf 14 jaar om 14.25 uur 5170 meter of 4 ronden rond de plas en voor de jeugd t/m 13 jaar om 14.00 uur 1 ronde of 1270 meter. Deelname is gratis en iedereen krijgt een medaille of cap. Ereprijzen voor de beste 3 meisjes, jongens, dames en heren. Bovendien verloting op startnummer met leuke prijzen, vooral sportartikelen waaronder een paar spikes. Inschrijven tot en met vrijdag 26 oktober 20.00 uur via jacroose@hetnet.nl met vermelding van naam, vrouw of man, afstand, geboortedatum, club of woonplaats. Of ter plaatse vanaf 12.30 uur tot 30 minuten voor jouw wedstrijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s