Nethemd

thumbnail_scannen0014

Gastblog Jan Roose

Met deze temperaturen valt het niet mee om een stukje hard te lopen. Heel vroeg in de ochtend of juist laat op de avond, maar past dat in je dagelijkse werkzaamheden? Zelf kies ik voor korte rondjes in het park, waar 90 % van het parcours in de schaduw ligt. Aangezien mijn trainingen niet meer zo lang zijn, kan ik wel 40 minuten zonder drinken en in geval van ben ik zo thuis.

Trouwens dat drinken is niet zo urgent, zolang je van te voren maar genoeg vocht binnen krijgt. Het lichaam koel houden is veel belangrijker. Normaal zorgt het lichaam daar zelf voor d.m.v. zweten. In tegenstelling tot veel adviezen is het dus niet verstandig om je in te smeren, aangezien de poriën dan dicht zitten. De kleding speelt ook een belangrijke rol. Tegenwoordig is er op dat vlak keuze genoeg. Toch zie ik met temperaturen boven de 20 graden nog veel lopers en vooral loopsters in het zwart en met een driekwartbroek. Ze nemen dan weliswaar een drinkgordel mee, maar juist de knelling van dat ding zorgt voor extra warmtestuwing. Een korte broek en een hemdje zijn voldoende en dan liefst nog lekker ruim. Toen ik met hardlopen begon was er op het gebied van hardloopkleding niet veel. Alle sportkleding was sowieso van katoen. De witte hemdjes met gekleurde schouderbandjes van het merk J en T dus ook. Speciale hardloopbroekjes waren er nauwelijks, dus was je aangewezen op een voetbalbroek. Gelukkig was Moeder Roose handig met het naaimachine en zij maakte voor ons broekjes met ruime splitten. Maar alles nog steeds van katoen. Voor korte afstanden geen probleem, maar als je flink zweet blijft katoen nat en wordt steeds zwaarder. Toen de kunststofkleding zijn intrede deed eind jaren 70 was dit dus een uitkomst. Hoewel…..? De eerste kunststofkleding was van nylon. Een stuk lichter, maar niet erg ademend. Bij warm weer plakte het aan je lijf en dat was ook niet prettig. Nu is dat allemaal een stuk beter, soms zelfs te goed. Bij dit warme weer blijft je shirt of hemd namelijk redelijk droog en juist nu heb je afkoeling nodig. Een beetje nat hemd is dan wel lekker, dus kap tijdens het lopen regelmatig water over hoofd en romp. Alleen een zeiknat shirt vindt ook niet iedereen geweldig om te lopen en dan denk ik met weemoed terug aan de ouderwetse nethemden. Deze in eerste instantie gewone witte hemden waren voor een paar gulden te koop op de markt of in een winkel voor ondergoed.

Het was katoen en dat bleef nat, maar door de structuur werd het niet zwaar. Wel maakte ik bij de wedstrijd op de foto nog de fout het hemd in mijn broekje te stoppen. Gewoon eroverheen laten hangen geeft veel meer lucht en koelte. De Britse hardloper Ron Hill liep bijna altijd in zo’n hemd. Zelfs bij een cross in januari heb ik hem er in zien lopen. Andere lopers volgenden zijn voorbeeld. Toen Ron Hill met een eigen sportmerk begon, zaten de nethemden natuurlijk in het assortiment. Wel aangepast aan de toenmalige mogelijkheden. Er werd al kunststof gebruikt, zodat ze nog lichter werden. De meeste van mijn huidige hardloophemden wegen ongeveer 80 á 100 gram, terwijl deze nethemden maar 60 gram wegen. De gaatjes zijn kleiner, maar het materiaal rekt enorm mee. Ik heb nog steeds zo’n hemdje en na 40 jaar en 15 kilo meer kan ik het nog aan. De ouderwetse schouderbandjes kwamen terug en de hemdjes kregen kleur. Ik heb een rode en als het zo warm blijft doe ik het morgen bij de training toch maar weer eens aan. Ik ben er zuinig op, want dit soort nethemden zijn bij mijn weten niet meer in de handel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s