Loop met je verstand!

WhatsApp Image 2018-07-21 at 11.02.53

In Belgie is iedereen winnaar bij een hardloopwedstrijd.

door Maurice Steketee
Voor wie hardloopt om wat overbodige pondjes (of misschien wel kilo’s) kwijt te raken, zijn het momenteel tropendagen. Als je nu nog niet afvalt dan weet ik het ook niet meer. Of je moet na elk rondje drie suikerspinnen, een broodje hamburger en een zak paprikachips naar binnen werken, maar dan nog…

Nee, een rondje van 5 kilometer voelt momenteel als een halve marathon. Vorige week in de stratenloop van Westkapelle was ik niet vooruit te branden. De tank was bij mij na een rondje al leeg en dan te bedenken dat het niet eens extreem warm was. Eigenlijk was ik voor de start al uitgeblust na een hele dag op kantoor zitten zonder een airco die fatsoenlijk werkte.

Het scheelde niet veel of ik wilde na één Wasschappels rondje er al de brui aan geven, maar dat was dan toch ook weer m’n eer te na. Na afloop had ik het liefst drie flessen cola leeggedronken, terwijl ik helemaal geen colafan ben. Maar als je echt helemaal leeg bent, kan het een enorme opkikker geven.

Twee dagen later gingen we weer met een clubje lopers naar België voor de Cameradosloop in Sint Magriete. En daar geschiedde een klein wonder! Voor het eerst sinds maanden ploften er regendruppels op m’n kop.  Het gevoel was onbeschrijflijk.  Dit was dus regen, waar ik de laatste maanden zoveel over gehoord had, maar vergeten was hoe het voelde. Helaas was het buitje van korte duur en in plaats van dat het afkoelde werd het benauwd. Enorm benauwd. Ik zweette als een gek en kreeg het na een paar minuten zelfs koud. Meerdere lopers hadden hier last van. Gelukkig konden we even opfrissen met een emmer water, dat noemen ze in Belgie gewoon douchen.

Vanavond zullen we misschien ook weer tropische temperaturen halen bij de stratenloop in Burgh-Haamstede. Het zal nog een stuk warmer zijn dan in Westkapelle en dus ga ik het rustig aan doen. Dat advies zou ik aan meer lopers willen geven: loop met je verstand!

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Loop met je verstand!

  1. Natuurlijk zijn de deelnemende hardlopers zelf verantwoordelijk voor hun doen en laten, maar de organisatie kan ook de nodige maatregelen nemen. Voldoende water aanbieden op het parcours is er daar één van, maar is dat voldoende? Gisteren werd bij de Zomerloop in Groede de langste afstand van 9,9 km geschrapt. Alleen een wedstrijd over 3,3 en 6,6 km. De wekelijkse trimloop in Diever werd zelfs afgelast. In de hete zomer van 2006 werden tijdens het stratenloopcircuit de wedstrijden in Westkapelle en Haamstede trouwens ook ingekort. Moet je in een tijd dat hitte steeds normaler wordt nog wel afstanden boven de 10 km op het programma zetten tijdens de zomermaanden? Deze week las ik over een herstart van de “legendarische 15 km van Wolphaartsdijk”. Een 15 km wedstrijd half augustus in de jaren 80 en 90 met de voltallige Nederlandse top en Belgische subtop aan de start. Regelmatig liepen daar ruim 300 lopers, maar dit waren wel allemaal goed getrainde atleten in bezit van een wedstrijdlicentie. De toppers doken ruim onder de 50 minuten, maar zelfs de bijna laatsten noteerden nog tijden onder de 1.10 uur. Deze wedstrijd staat nu gepland voor 11 augustus, dus het kan weer warm worden, maar veel deelnemers doen er nu veel langer over en staan dus ook langer bloot aan dit weer. Zeker als een parcours bijna geen schaduw kent. Bij recente 15 km wedstrijden in het voorjaar was het ook al behoorlijk warm voor de tijd van het jaar en kwamen de nodige atleten in de problemen. Een paar tijden onder het uur over 15 km waren er alleen in Nisse, maar bij de Zwaakse Weelloop lukte dat niemand. Wel tijden dik boven de 1.20 uur en is dat met dit weer nog verantwoord? Ik heb het al meer gezegd: Organiseer in de zomer vooral relatief korte loopjes op niet te lange, liefst schaduwrijke parcoursen binnen de bebouwde kom. En hanteer bij langere wedstrijden in ieder geval een limiet, zodat de ambitieuze lopers wel dit soort wedstrijden kunnen lopen, maar de minder getrainden zich nog wel eens twee keer zullen bedenken. Hardlopen moet per slot van rekening wel gezond blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s