Hardloopschoenen

GASTBLOG Jan Roose
Deze week heb ik in een milde vorm van verstandsverbijstering een paar hardloopschoenen gekocht, die ik helemaal niet nodig heb. Een paar grote schoenenmerken proberen als eerste één van hun lopers op hun schoenen een marathon onder de 2 uur te laten lopen. De net niet gelukte poging in mei 2017 op het autocircuit in Monza is jullie waarschijnlijk niet ontgaan. Daarvoor worden ook speciale schoenen ontworpen, die eerst een periode als prototype worden ingezet. Toen het merk met het vleugeltje deze schoenen voor de modale loper op de markt bracht, waren ze niet aan te slepen. Nu komt ook de concurrent ( die van de 3 strepen ) met hun superschoen op de markt. Deze heeft de welluidende naam Sub 2. Natuurlijk figuurlijk, want er is ook met deze schoenen nog nooit onder de 2 uur gelopen en of het er de komende jaren van komt valt af te wachten. Letterlijk klopt het wel. Ze kosten namelijk € 199,90 en dat is onder de 2 ( honderd ). Waarom ik ze toch koop? Nee, zelfs niet om een halve marathon onder de 2 uur te lopen. Ik heb daar geen behoefte meer aan en met een recente tijd van 34 minuten over 5 km zal dat niet meer lukken. Ook niet op superschoenen, hoewel het verschil tussen een paar normale trainingsschoenen en lichtgewicht wedstrijdschoenen zeker niet uitgevlakt mag worden. Ook voor minder getalenteerde loopsters en lopers, maar dat kun je alleen door ondervinding ervaren. Op een paar lichtgewicht schoenen (160 gram ) van het bijna niet meer bestaande merk Brütting liep ik ooit een halve marathon in 1.19.22 uur, dus 2 uur vind ik voor mezelf niets bijzonders. Ik ben gewoon benieuwd naar het loopgevoel van dergelijke schoenen en heb deze “zotte kosten” er dan wel een keertje voor over.

Maar nu de vraag of onder de 2 uur op de marathon eigenlijk wel kan? Volgens mij wel, maar onder bepaalde condities:

1. Aan de start een redelijk grote groep lopers, die allemaal een 10 km onder de 27 minuten en/of een halve marathon onder de 59 minuten kunnen afleggen. Een deel als haas, een ander deel voor de overwinning en de tijd.

2. Deze lopers moeten natuurlijk maximaal getraind zijn voor een marathon, hoewel de basistraining voor 10 km en halve marathon bij deze toppers dikwijls ook al ruim voldoende is.

3. Een perfect parcours: vlak, goed asfalt, weinig scherpe bochten, zeker beschut op de stukken met wind tegen. Het gemakkelijkste te verwezenlijken op een ronde van maximaal 5 á 6 km.

4. Zeker geen recreanten en hobbylopers van boven de 2.30 uur in de wedstrijd. Wel een 50 tal met tijden tussen 2.15 en 2.25 uur. Zij kunnen voor de koplopers stimulerend werken als ze op het eind gedubbeld worden.

5. Belangrijkste factor: lopers moeten het elkaar gunnen. Nu zie je dikwijls dat het tempo bij 30 á 35 km inzakt als er nog te veel kanshebbers samen zijn.

Wat zijn jouw mogelijkheden op een halve of hele marathon? Wil je graag eens een halve marathon lopen onder de 2 uur of een hele marathon onder de 4 uur en het liefst nog sneller. Je kunt natuurlijk 100 km per week gaan lopen, maar dat hoort niet bij dit soort tijden en je zult ongetwijfeld geblesseerd raken. Allereerst moet je realistisch zijn over je mogelijkheden en durven trainen op tijd gekoppeld aan een bepaalde afstand. Je moet dit soort wedstrijden lopen op normale parcoursen, dus niet met mul zand, duinen en andere extra zware omstandigheden. Om een halve marathon onder de 2 uur te lopen, moet je op een 10 km minstens 55 minuten kunnen lopen en dan is de kans op slagen niet echt groot. Voor een marathon onder de 4 uur is dat al 51 minuten. Ik begrijp dus sommige lopers niet als ze hun voornemen voor een marathontijd bekend maken. Voor een marathon in 2.20 uur is een 10 km onder de 31 minuten en een halve marathon onder de 1.08 uur bijna noodzakelijk. Voor een nationale toptijd van 2.10 uur moet er respectievelijk 28.15 minuten en

1.02 uur op de klokken worden gebracht. Niet gemakkelijk. Voor iedereen, die graag zijn mogelijkheden wil weten een grof overzicht. Je kunt dan zelf de rekening maken met jouw 10 km tijd als basis. Hou bij een eerste marathon of de Kustmarathon rekening met 15 tot 20 minuten extra en ik heb alles een beetje afgerond.

10 kilometer Halve marathon Hele marathon

35.00 min. 1.17 uur 2.42 uur

37.30 min. 1.22 uur 2.54 uur

40.00 min. 1.28 uur 3.06 uur

42.30 min. 1.33 uur 3.18 uur

45.00 min. 1.39 uur 3.31 uur

47.30 min. 1.44 uur 3.43 uur

50.00 min. 1.50 uur 3.56 uur

52.30 min. 1.55 uur Nog niet aan beginnen

55.00 min. Nog niet aan beginnen Zeker niet aan beginnen

Overigens zijn deze Sub 2 schoenen helemaal niet zo revolutionair. Toen ik ze uit de doos haalde was mijn eerste gedachte: “Een schoen, zoals ze in de jaren 70 werden gemaakt”. Toen had je de Adistar Racer van 160 gram, redelijk harde zool en verder geen flauwekul. Deze Sub 2 zijn precies zo.

Advertenties

Een gedachte over “Hardloopschoenen

 1. GEVAARLIJKE HARDLOOPSCHOENEN!!!

  Nog even een aanvulling op mijn verhaal over hardloopschoenen, maar dan vooral over het gebruikte materiaal en of dat schadelijk kan zijn. Ja voor het milieu, hoor ik regelmatig. Maar is het ook schadelijk voor onze gezondheid? Ik kwam in ieder geval een waarschuwing tegen.

  Lang geleden was een hardloopschoen synoniem met spike. Elke hardloper had naast een paar gewone eenvoudige sport- of gymschoenen een paar spikes. Speciale hardloopschoenen voor op de weg waren er nauwelijks en kwamen hier pas vanaf 1972. De wedstrijden vonden hoofdzakelijk plaats op sintelbanen en in de winter in het veld of bos en dan waren spikes onmisbaar.
  Mijn eerste spikes hadden per schoen 4 ijzeren pinnen van bijna 2 cm, die vast in de zool van de schoen zaten. De spikes nam je mee naar de training en de wedstrijden en om beschadigingen aan andere spullen te voorkomen tijdens het vervoer stak je kurken op de punten. Er gaat een verhaal over een loper, die vanwege de zenuwen ooit vergat de kurken te verwijderen voordat hij van start ging. Toch konden ( en kunnen nog steeds ) de punten aardige verwondingen opleveren. Genoeg lopers die per ongeluk op hun spikes gingen staan, maar nog meer schrammen en snijwonden bij het gedrang in de groep, waarbij je een spike tegen je voet of been kreeg. Met de komst van kunststof atletiekbanen zijn de puntjes aanmerkelijk korter geworden, maar daarom niet minder scherp.

  Maar dat bedoel ik eigenlijk niet met mijn titel. De meeste hardlopers hebben geen spikes, omdat ze bijna nooit aan een baanwedstrijd of cross meedoen. En anders kan dat op de huidige hardloopschoenen toch wel. Nee, ik zag iets anders. Vroeger waren hardloopschoenen van leer gemaakt met een zool van rubber. Op den duur werden steeds meer nieuwe kunststofproducten gebruikt met allerlei prachtige namen om het loopcomfort te verbeteren.
  Maar wat is het precies? Is al dat spul wel gezond? Tegenwoordig dekt iedereen zich in tegen allerlei mogelijke claims. Toen ik laatst een paar schoenen had gekocht, stond er op de onderkant van de doos het volgende bericht: Warning: This product contains one or more chemicals known to the State of California to cause cancer, birth defects and other reproductive harm. Hoe ernstig moeten we deze waarschuwing nemen? Mijn Engels is niet optimaal, maar blijkbaar maakt men er zich alleen in California druk over en alleen bij dit bepaalde schoenenmerk. In de productomschrijving kan ik geen bijzondere stoffen vinden, gewoon het gebruikelijke EVA in de zool en een geweven bovenwerk.

  Gaan ze deze waarschuwing straks op alle producten met kunststoffen zetten en hebben we te maken met het zoveelste voorbeeld van doorgeslagen regelgeving? Voorlopig houd ik het erop dat het grootste gevaar van mijn schoenen schuilt in het gewicht. Ze zijn namelijk super licht en dat kan wel eens slecht zijn voor de onderste ledematen. Of heeft iemand andere informatie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s