Zeeuws hardloopjaar 2018 begint met daverende verrassingen

wallenloop

De start van de Wallenloop. foto Arjan Schotanus/fotorunner.nl

door Maurice Steketee
Het Zeeuwse hardloopjaar 2018 is nog maar een week oud, maar het aantal verrassingen, sensaties en spelingen van het lot is nu al niet meer bij te houden. Als ik op 1 januari had voorspeld dat in 2018 Erwin Harmes de Belgische hegemonie in de Wallenloop zou doorbreken, Monique Verschuure daar een dik parkoersrecord zou lopen, Wim van Sparrentak de Ondoloop NIET zou winnen, Mia Belle voor John Guequierre zou finishen in diezelfde Ondoloop en ik daar ook nog eens prijs zou hebben in de tombola dan was ik waarschijnlijk voor gek versleten.

Maar het gebeurde toch allemaal echt. Het is nu al een jaar om niet snel te vergeten. Het begon allemaal vrijdagmiddag bij de Ondoloop, de traditioneel eerste wedstrijd van het nieuwe jaar. Al vele jaren domineren de Van Sparrentakjes, die deze loop ook mede organiseren, daar de wedstrijd. Wim kon echter niet meedoen door een rugblessure en mocht dit keer het Zeeuwse atletiekjaar officieel van start schieten. Nadat hij door een oranje pylon, die dienst moest doen als microfoon, een korte nieuwjaarstoespraak hield, blies hij op een Sint Laurense vuvuzela het startsignaal de lucht in en konden we eindelijk vertrekken in 2018. De Ondoloop is altijd wel een lekkere loop om het nieuwe jaar mee te beginnen. Je hoeft er niet te veel bij na te denken, het is gewoon gas geven en gaan over de kaarsrechte b-wegen rond Sint Laurens. Na afloop is er voor iedereen gratis erwtensoep en dit jaar had zo’n beetje iedereen prijs in de tombola. Het was nog even de vraag of de Ondoloop wel door zou gaan dit jaar, maar gelukkig is ie op de kalender gebleven.

Een dag later stond de Wallenloop op het programma. Het werd een prachtige editie, met heerlijk hardloopweer, behoorlijk wat deelnemers, veel publiek en vele pr’s. Erwin Harmes ging ouderwets als een briesend paard tekeer, wel zo prettig voor de gedubbelden want je hoort Erwin van verre aankomen,  en dat betekende weer eens een Zeeuwse winnaar.  Tim Pleijte was volgens mij de laatste een paar jaar terug. Bij de dames werd er ook flink gestreden om de podiumplekken en uiteindelijk bleek Monique Verschuure de snelste.

fecdf80e-0cd2-4fc0-bd5d-4b41d1ec479d

Erwin Harmes (rechts) met een van zijn fans na afloop van de Wallenloop.

Omdat ik in een opwelling (of vlaag van verstandsverbijstering) had gezegd dat ik ook de Scheidsrechtersloop nog wel even zou doen, stond ik ook vandaag weer aan de start, dit keer bij de Kanovijver in Vlissingen. Hoewel de temperatuur ineens enorm was gekelderd, werd het een prachtige tocht over het strand en onderlangs de duinen. In tegenstelling tot de Kerstloop lag de finish niet onderaan die enorme bult bij Dishoek. Oftewel, we mochten daar nog overheen. Wat een pokkeding. Ook Erwin Harmes was weer van de partij, maar won niet. Hij was dit keer ingehuurd – voor een paar biertjes – als haas.

Drie wedstrijden in een weekend, ik was bij lange na niet de enige die dit deed. De Zeeuwse ranglijst qua aantal gelopen wedstrijden in 2018 wordt aangevoerd door: Martijn de Vries, Ronald Geertse, Arthur van Aartsen, Rinus van de Woestijne, Lion Baas en nog iemand van wie de naam me even ontschoten is. Wordt vervolgd. John Guequierre is in ieder geval al op ruime achterstand gezet, hij kwam door problemen met z’n ademhaling niet verder dan de Ondoloop en moest in de Wallenloop uitstappen.

Ik wens iedereen een mooi hardloopjaar toe!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s