Zeeuwse titel door de neus geboord

ldm31/12/2017 - Westkapelle - tankloop

door Maurice Steketee
Ik had gehoopt het jaar 2017 te kunnen afsluiten met een Zeeuwse titel. Sterker nog, misschien wel met een Zeeuws record! Tot de kerst had ik namelijk aan liefst 57 hardloopwedstrijden meegedaan.  En daar zouden de Kerstloop, Eindejaarscross in Axel en de Tankloop nog bijkomen. Je moet wel van hele goeie huizen komen wil je dat overtreffen. Met een eindtotaal van 60 ‘wedstrijden’ kon de Zeeuwse titel mij niet meer ontgaan. Dacht ik. Stiekem had ik gehoopt op een hele grote beker na afloop van de Tankloop.

Vooral in de zomermaanden liep de teller flink op met op de woensdagavonden de stratenlopen, soms op dinsdag een Zomerloop in Zeeuws-Vlaanderen en dan was er meestal in het weekend ook nog wel wat te doen. Je zou het bijna een verslaving kunnen noemen, maar zo zie ik het zelf niet. Dit blog moet immers ook gevuld worden, dus eigenlijk is het gewoon werk. Ik ben opgegroeid met iedere zaterdag sporten. Vroeger was dat voetbal, tegenwoordig hardlopen. En o wee als t afgelast was, dan was ik heel de dag niet te genieten. 

Het hadden nog veel meer loopjes kunnen zijn als ik in februari niet geopereerd had moeten worden aan een cyste in m’n gezicht waardoor ik een paar weken niet mocht lopen, omdat anders de hechtingen er uit zouden vallen. En dat deed me uiteindelijk de das om.

Want de concurrentie zat niet stil. En geduchte concurrenten waren er in overvloed. Zo had Co de Feijter de doelstelling om de 50 loopjes aan te tikken dit jaar. Hij liep soms zelfs twee wedstrijden op een dag, zoals de stratenloop van Menheerse en een Santa run in Zierikzee, zo staat er op de website van Delta Sport te lezen.

Een andere concurrent had Ron Dellebeke kunnen zijn. Waarschijnlijk staat hij tweede op de eeuwige Zeeuwse ranglijst, maar hij was dit jaar lange tijd geblesseerd. Wie zie ik nog meer vaak bij Zeeuwse wedstrijden? Good-old Piet Beijer, Martijn de Vries (timmert hard aan de weg), Johan de Vlieger, Rinus van de Woestijne, Arjo Verhage en dan vergeet ik er vast nog een hele trits, maar zij komen denk ik ook bij lange na niet aan de 60.

Wie blijft er dan nog over? Juist ja. Die. Ik durfde het bijna niet te vragen, het zweet brak me uit. Het zal toch niet…

Ik stuurde ‘m vorige week toch maar even een appje. ‘Hoeveel loopjes heb je dit jaar gedaan?’ Binnen tien seconden kreeg ik een berichtje terug: ‘Nu 62, komen er nog 2 bij. 6 niet kunnen mee doen. Dus kom dit jaar aan 64′

Shit. Daar ging m’n Zeeuwse titel. Maar ik kom sterker terug. Hoop ik. Te beginnen morgen met loopje nummer 1: De Ondoloop. Een dag later pikken we de Wallenloop ook nog maar even mee. Om de concurrentie wellicht meteen maar op achterstand te zetten. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met pieken…

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Zeeuwse titel door de neus geboord

  1. Het is wat met al die alternatieve records en titels. Leuk om er verhalen over te schrijven, zolang we het maar met een dikke knipoog bekijken en het niet te serieus nemen. Precies zoals in het verhaal van Maurice. De meeste records komen ongetwijfeld op naam van John Guiquierre, maar ik vraag me af hoeveel records ik bezit. Morgen is de 57e Wallenloop in Goes en daarvan deed ik 42 keer mee. Een paar keer was ik geblesseerd, in 1996 en 2010 werd de Wallenloop afgelast en in 1971 en 1972 niet georganiseerd. De eerste keer liep ik mee in 1965 bij de C junioren en de laatste was in 2014 als M60. Toen werd ik bijna 3 keer gedubbeld en dat vond ik toch wel een beetje te veel van het goede. Sinds 2015 ben ik alleen nog toeschouwer. Lange tijd was ik “recordhouder deelnames”, maar de laatste jaren ben ik gepasseerd door….precies, nee niet door John, maar door broer Wim. Hij heeft nu 45 deelnames achter zijn naam. Of daar morgen een 46e bijkomt weet ik niet. Hij heeft nog niet ingeschreven. Een ander record dat ik aan Wim moet laten is het “record aantal jaren onafgebroken aan wedstrijden meedoen”. Sinds mijn start in 1964 heb ik elk jaar aan officiële wedstrijden meegedaan. Ik begin dus nu aan mijn 55e hardloopjaar. Voor Wim geldt bijna hetzelfde, maar hij was al ruim een jaar eerder bezig met atletiek. Afgelopen jaar heb ik overigens wel een “persoonlijk record minste wedstrijden” gevestigd. Ik kwam maar aan 6 stuks, terwijl het vorige record dateerde uit mijn beginjaar met 9. In 2017 heb ik 6 paar hardloopschoenen aangeschaft. Voor mij geen record, maar aangezien Wim maar tot 4 paar kwam misschien een “beste jaarprestatie”. Of zijn er lopers met een hogere score? Overigens viel 1 paar na een paar keer proberen toch een beetje klein uit en staan ze met nauwelijks 70 km op de teller in de kast. Voor een appeltaart of een fles Belgisch bier zijn deze schoenen van het merk Under Armour, type Velocity, maat UK 8 van jou. Ruilhandel noemen ze dat. Kan ik dan helemaal niet opscheppen met een record? O ja, het “record aantal reacties op hardloopblogs” of het “record langste reactie op een hardloopblog” of een combinatie van deze 2 moet toch zeker op mijn naam staan. Nee, laat die prijs maar zitten. Hoe zijn de vooruitzichten voor 2018 i.v.m. deze records? Als het zo doorgaat zal ik mijn persoonlijk record minste wedstrijden misschien verbeteren, maar ik hoop op beterschap. Dan wordt het misschien een “record meeste keren als laatste over de finish” of het “record grootste achterstand op de winnaar per km”. Gelukkig zijn deze “records” niet belangrijk. Zelfs deelnemersrecords e.d. hoeven voor mij niet, hoewel ik het natuurlijk leuk vind als er veel lopers naar de Kapellecross/loop op 18 februari komen. Records gaan om sneller, verder en hoger en dat is maar voor weinig mensen weggelegd. Maar proberen jezelf te verbeteren is daarbij wel het begin. Iedereen succes in 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s