Zakloop vol cadeautjes

zakloop

foto Huib Boogert

door Maurice Steketee
Een uitgelaten collega Marjoleine kwam gisteren de redactie van de PZC opgelopen. Ze had de 7.3 kilometer lange Zakloop uitgelopen in een snellere tijd dan gehoopt, ze was bij de finish opgewacht door Jan Roose én – misschien wel het hoogtepunt van de middag – ze kreeg ook nog het hardloopboek van Jan, dat Jan zelf heeft geschreven.  ,,Als troost. Omdat hij altijd van die kritische stukjes schrijft als reactie op mijn blogs”, zei ze, terwijl ze niet uitgepraat raakte over haar Zakloop.

De grote vraag is natuurlijk of ze het boek ook gaat lezen, maar misschien kan ze daar zelf duidelijkheid over verschaffen in een blog. Als Marjoleine Jans boek heeft gelezen,  weet ze ongetwijfeld dat ze na het hardlopen een droog shirt aan moet trekken en niet met natte kleren een halfuur in de kou moet blijven staan na een hardloopwedstrijd. Dat deed ze na de Zakloop wel, waardoor ze nu snipverkouden achter haar computer zit te snotteren. Beterschap, en goed gelopen! Voor Marjoleine was de Zakloop een van haar eerste wedstrijden. Ze was niet de enige. De Zakloop is een ideale loop om je debuut te maken in het hardloopwereldje. De sfeer is lekker ongedwongen, het parkoers niet al te lastig, lekker laagdrempelig dus. Net als de Aagtekerkerun, die over 3 weken plaatsvindt, ook al zo’n klassieker.

Hoewel ik geen boek van Jan kreeg en hij me ook niet stond op te wachten bij de finish, voelde voor mij de deelname aan de Zakloop ook als een klein cadeautje. Na de val een dag eerder in de Elderschanscross had ik er niet veel fiducie meer in. Maar het ging boven verwachting. Sterker nog, ik benaderde de tijd van een paar jaar geleden toen ik m’n snelste Zakloop liep. Ook de concurrentie begint het op te vallen dat ik steeds een beetje harder ga. Vergeleken met begin dit jaar ben ik minuten sneller geworden. En kilo’s lichter. Daarin schuilt meteen het geheim. Je zou het misschien niet meteen zeggen (en zien) maar sinds februari ben ik bijna tien kilo afgevallen.

Begin dit jaar schoot de weegschaal boven de negentig, inmiddels zit ik net boven de tachtig. Het scheelt minuten met hardlopen. Het gerucht dat ik met een zak paprikachips onder m’n kussen sliep, klopte weliswaar niet, maar het zat er niet ver vandaan.

Ik overweeg nu zelfs om ook eens op de baan te gaan trainen, al loop ik daar tot nu toe niet echt warm voor. Of een serieus trainingsschema volgen. Of te luisteren naar de trainingstips van hardlopers die ’t vaak over vroeger hebben.

Alhoewel…

Advertenties

One thought on “Zakloop vol cadeautjes

  1. Voor Maurice had ik geen cadeautje bij de finish, want toen fietste ik nog bij broer Wim. Ik heb hem onderweg wel aangemoedigd en zijn goede lopen viel me ook op. Zelf was ik van plan mee te doen, maar een verkoudheid en te weinig kilometers in de benen gooiden roet in het eten. Mijn boek “’50 jaar hardloper” heeft Maurice overigens 3 jaar geleden al van me gekregen. Het is in oktober 2014 uitgekomen en ik had het toen geschreven omdat ik dat jaar 50 jaar wedstrijdatleet was, waarbij ik elk jaar wedstrijden heb gelopen. Voor alle liefhebbers die nog op zoek zijn naar een sinterklaas- of kerstcadeautje: het is nog steeds te koop, o.a. via bol.com of de Drvkkery. Nu zijn we 3 jaar verder en helaas heb ik dit jaar maar aan 6 wedstrijden meegedaan. Een absoluut diepterecord. Dat er dus ooit een boek over 60 jaar wedstrijden lopen zal komen, is hoogst twijfelachtig. Maar adviezen geven zal ik voorlopig wel blijven doen en daar moeten lopers vooral de voor zichzelf bruikbare delen uithalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s