Mosselloop heeft herdershond nodig

Burgh Haamstede Start Mosselloop

Start Mosselloop. foto Marieke Mandemaker

door Maurice Steketee
Laat een schaapherder op pad gaan zonder herdershond en het zal hem niet lukken om zijn kudde schapen in het gareel te krijgen. Zaterdag lukte het de organisatie van de Mosselloop niet om een enorme kudde hardlopers achter het startdoek te krijgen en dus is er maar een oplossing: zet volgend jaar een herdershond in en de start zal een stuk soepeler verlopen. Als er dan nog niemand luistert is een politiehond wellicht een optie. 

Het was druk zaterdag bij de 50e editie van de Mosselloop. Zo druk dus dat eigenlijk iedereen wel op de eerste startrij wilde staan, bang om wat tijd te verliezen op de eerste smalle strook door het bos, waar inhalen geen sinecure is. Hoe speaker Matthieu Warrens en wedstrijdleider Wim Schot de schapen ook naar achteren dirigeerde om achter de startlijn plaats te nemen, het lukte maar niet. Door het vele geblaat was het wellicht ook niet voor iedereen hoorbaar. Omdat er maar geen beweging in het peloton te krijgen was, kregen we een paar meter korting, want op een gegeven moment werd er toch maar gestart.  Het zal vast nooit eerder gebeurd zijn in het vijftigjarig bestaan van deze Zeeuwse klassieker. Gelukkig was er geen elektronische tijdwaarneming, want anders was maar een handjevol atleten geklasseerd.

Met meer dan vierhonderd atleten aan het vertrek was het de drukste Mosselloop sinds jaren. Blijkbaar werkte het bakje mosselen dat je na afloop kreeg en het fraaie hardloopshirt als een magneet. In al die jaren is er veel veranderd in het hardloopwereldje. Zo zag ik verschillende deelnemers een selfie maken vlak voor de tocht door de ongerepte Schouwse natuur. Dat was vijftig jaar geleden ondenkbaar, en onmogelijk. Trailschoenen? Ook daar had je vijftig jaar terug nog nooit iemand over gehoord. Om over gps en hartslagmeters nog maar te zwijgen.

Wat wel hetzelfde is gebleven is de schoonheid van het parkoers, al werd er in de beginjaren van de Mosselloop nog niet in de Boswachterij gestart en gefinisht. De eerste Mosselloop vond plaats in de binnenstad van Zierikzee en werd gewonnen door een zestienjarige jongen uit Hansweert. Wedstrijdleider Wim Schot liep toen zelf nog mee en was destijds de snelste mosselman. Destijds liep er nog geen honderd man mee en werd er wel keurig achter de startstreep gestart.

Dat moet volgend jaar toch ook wel weer lukken? Met of zonder herdershond.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s