Glibberen en glijden in Moerschanscross Hulst

Hulst 20171104 Start van de Moerschanscross

foto Camile Schelstraete

door Maurice Steketee
Ik kon mezelf wel voor m’n kop slaan zaterdag tijdens de start van de Zeeuwse crosscompetitie in Hulst. Had ik toch de verkeerde schoenen in m’n tas gestopt. Die zonder enig profiel, maar die wel zitten als pantoffeltjes. Maar daar had ik zaterdag vrij weinig aan.

Soms kun je op gewone hardloopschoenen moeiteloos meedoen aan een cross, maar door de overvloedige regenval vlak voor de start werd de Moerschanscross in Hulst ook een echte cross. Met veel blubber, spekgladde grasstroken, vallende bladeren en natte voeten. Bij het inlopen werd ik al gewaarschuwd door een parkoerswacht die was geposteerd bij een van de vele klimmetjes. ,,Pas maar op, er zijn al veel valpartijen geweest. Het is hier spekglad.” Ik twijfelde even of ik uberhaupt nog wel van start zou gaan, de moed zakte in m’n schoenen. Maar ja, dan had ik voor niks een uur in de auto gezeten. Dus toch maar meedoen. Ik besloot helemaal achteraan te starten zodat ik anderen niet in de weg zou lopen bij het eerste steile klimmetje. Blijkbaar hadden meer lopers last van de gladheid, want hier ontstond meteen al een file.

Vooral op het eerste stuk van het parkoers was het glibberen en glijden. Het voelde bij vlagen als hardlopen op een schaatsbaan. Continu was het zoeken naar een beetje grip en dat terwijl andere lopers met spikes onder de voeten wel moeiteloos konden door denderen. Het laatste stuk van het parkoers, door het bos, was overigens wel goed te belopen en daardoor kon ik de schade nog enigszins beperken.

20171106_151942

Tot overmaat van ramp werd ik ook nog gedubbeld door een ontketende Tim van den Broeke en dan zul je net zien dat op dat moment ook nog een draaiende camera van Omroep Zeeland dit tafereel vastlegt. De reacties waren niet mals na het zien van de beelden. Van ‘het lijkt wel of je stilstaat’ tot ‘zou je niet een andere hobby zoeken’. Dat laatste ben ik vooralsnog niet van plan, maar mijn zomerschoenen gaan voorlopig wel even de kast in.

Advertenties

One thought on “Glibberen en glijden in Moerschanscross Hulst

  1. Welke schoenen doe je aan tijdens een cross? Daar heb ik geen standaard antwoord op. Crossparcoursen zijn verschillend en zelfs hetzelfde parcours ligt er het ene of andere jaar soms totaal verschillend bij. Nog sterker: een fikse regenbui een uur voor de wedstrijd kan een parcours behoorlijk veranderen. Sommige lopers opteren altijd voor spikes. Soms is een gedeelte van het parcours echter keihard of zelfs verhard en daar loop je dan met 6 punten van bijvoorbeeld 12 mm in elke schoen onder je voeten. Dat voelt echt niet lekker aan en zeker niet als het baanspikes zijn met zo’n harde plaat in de voorvoet. De schoenen op de foto lijken me voor een cross eigenlijk te breed. Het materiaal van de zool ( carbon rubber? ) is vrij hard en dat is op een natte straat al slipperig, dus zeker op het parcours in Hulst met een papperig bovenlaagje. Bij een cross kun je het beste redelijk smalle schoenen dragen met een flexibele zool. Je voeten blokkeren dan veel minder, je kunt ze sturen en ze gaan in zuigende modder niet zo snel uit. Je komt bij je keuze dan automatisch op een spike of wedstrijdschoen met een beetje profiel uit. Ook niet te veel of te hoog profiel, want dan plakt alle rotzooi aan je schoenen en worden ze loodzwaar. Er zijn speciale crossspikes ( zonder harde plaat in de voorzool ) in de handel. De meeste modellen zijn er ook in een spikeless uitvoering, dus zonder ijzeren punten. Voor de meesten van ons waarschijnlijk prettiger. Als je 20 cm de modder inzakt, heb je aan die punten trouwens ook niet zoveel. Zonder commerciële bedoelingen zal ik een paar modellen noemen: Adidas XCS, Brooks Mach, Saucony Kilkenny en Carrera, Nike Zoom Rival Waffle en Forever Waffle, New Balance XC o.a. 700, 900 en 5000. Zelf heb ik de Puma Crossfox spikeless, gekocht voor 4 tientjes in de outlet. Bijna al deze schoenen zijn veel goedkoper dan een paar normale trainingsschoenen en je doet er jaren mee. Trailschoenen hebben wel een goed profiel, maar de meeste zijn voor een echte cross niet zo geschikt vanwege een te stugge zool. Heb je toevallig maat UK 8,5 en wil je eens een paar spikes proberen. Ik heb nog een paar Adidas Cadence, spikes voor lange afstand baan en cross. Voor een lekkere appeltaart mag je er om komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s