Niet Abdijcross maar Deltacross is de zwaarste van Nederland

deltacross-3

foto Dirk-Jan Gjeltema

door Maurice Steketee
,,Dit is de zwaarste cross van Nederland”, hoorde ik gisteren Khalid Choukoud zeggen voor de microfoon van de NOS. Hij doelde op de Abdijcross in Kerkrade, waar Studio Sport verslag van deed. Nu moet ik bekennen dat ik nog nooit aan de start heb gestaan van deze Limburgse cross, maar op basis van de tv-beelden durf ik te stellen dat de Deltacross die zaterdag werd gehouden in de Boswachterij van Westenschouwen een stuk zwaarder was. Sorry Khalid 😉

Sinds het parkoers een metamorfose heeft ondergaan is het continu klimmen en dalen op de Kop van Schouwen. Vanaf kilometer één wordt langzaam alle energie uit je lichaam geslurpt en voelt het af en toe alsof er een stoomwals over je bovenbenen rijdt. Ik denk dat er wel zo’n 20 flinke klimmen in het parkoers waren opgenomen, maar voor m’n gevoel waren het er wel vijftig – al zegt dat wellicht ook iets over mijn eigen conditie op dit moment. Terug van weggeweest was ook de Elzelingeheuvel. Met een stijgingspercentage van 89 graden een enorme brekebeen, kuitenbijter, scherprechter enz.

De Deltacross was dit jaar ook meteen het Zeeuws kampioenschap en dus werd er flink om de medailles gestreden. Tim Pleijte was de snelste van het hele stel. Na afloop vroeg ik me af wat mannen als Choukoud nou voor tijd zouden lopen op het Schouwse parkoers. Daarom een pleidooi: maak van de Deltacross het NK cross. (Bijna) iedereen is het er wel over eens dat dit de mooiste en zwaarste cross is van Zeeland. Een Nederlands kampioenschap zou hier dus niet misstaan.

Meteen ook een mooie aanleiding voor de NOS om weer eens een atletiekwedstrijd in Zeeland te komen filmen. Dat is volgens mij sinds het NK marathon in 1964 in Vlissingen niet meer gebeurd….

Advertenties

4 gedachten over “Niet Abdijcross maar Deltacross is de zwaarste van Nederland

  1. Haha stijgingspercentage 89 graden of 89%. In beide gevallen zullen de deelnemers de finish waarschijnlijk niet hebben gehaald 😉
    Maar inderdaad, de Deltacross is denk ik een stuk zwaarder.

  2. Het zwaarste, het moeilijkste of het snelste parcours. Voor mij zijn dat allemaal relatieve begrippen. Je kunt een parcours nog zo zwaar maken, maar als je het aflegt in een heel rustig tempo, zal dat niet zo aanvoelen. Zware bergritten in het wielrennen, waar men wacht tot de laatste 5 km om aan te vallen en het verschil te maken, zijn daarvan een mooi voorbeeld. Toen ik de uitspraak van Choukoud las over het parcours in Kerkrade en er ook nog een paar beelden van had gezien, dacht ik ook direct aan de parcoursen in Westenschouwen. Over de zwaarte van het huidige Deltacrossparcours kan ik niets zeggen, omdat ik dat nooit heb gelopen. Op deze locatie zijn al wel 2 N.K.’s cross georganiseerd, maar dan bij de masters. Dat waren wedstrijden met rondjes van ongeveer 3 km. Behoorlijk op en af, maar overal breed genoeg om te passeren. Een parcours voor een N.K. cross moet dus wel aan bepaalde eisen voldoen en ik denk dat het huidige parcours met trailelementen dan niet in aanmerking zal komen. Overigens haalden ook deze crosskampioenschappen voor de masters de landelijke televisie via de NOS niet. En komt de NOS op den duur nog, als de landelijke toppers de kampioenschappen laten schieten, omdat “het niet past in hun voorbereiding”. Toch is hardlopend Zeeland na het marathonkampioenschap in 1964 nog wel eens op Studio Sport verschenen. Het N.K. Halve Marathon in 1996 te Wolphaartsdijk kan ik me herinneren en ook een veldloop rond de sportvelden in Goes met een handvol deelnemers, volgens mij in 1966. Als je een groot kampioenschap in de provincie wil met landelijke media aandacht, dan moet iedereen hier wel aan hetzelfde touw trekken en dat blijkt in de praktijk behoorlijk moeilijk.

  3. Gewoon van beide parkoersen de hellingskarakteristieken vergelijken, bijvoorbeeld met data uit Strava. Objectief verkregen data vertelt het echte verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s