(K)lamme handjes voor tijdwaarnemer na Kerstloop

kerstdoor Maurice Steketee
Hoe zou het met Sjaak Sinke gaan? Er zijn wel eens tijden  dat ik niet aan Sjaak denk, maar toen ik vanochtend de PZC opensloeg, moest ik toch even aan hem denken. Naast de rol van tijdwaarnemer, was hij gisteren bij de Kerstloop ook nog opgetrommeld om een stukkie te tikken over het jaarlijkse hardloopspektakel aan de Walcherse kust voor de krant. Nu was dat laatste wellicht niet zo’n grote opgave, maar het tijdwaarnemen des te meer. 

Wat moet Sjaak gisteren (k)lamme handjes gehad hebben van het invoeren van al die namen en tijden. Wat moet de temperatuur in zijn bolide zijn opgelopen tot het kookpunt toen Andre Stroo voor de 457e keer weer een startnummer in zijn oor riep. En wat moet zijn toetsenbord het zwaar te verduren hebben gehad na een uur lang rammelen met tien vingers.

Om een lang verhaal kort te maken, het was gisteren druk in Dishoek. Toen ik aan kwam lopen, was strandpaviljoen Kaapduin al tjokvol. De lopers stonden tot in de duinen om dat felbegeerde startnummer te kunnen bemachtigen. Waar normaal een rij korter wordt, werd ie nu langer en langer. ,,Dat wordt wéér een uitgestelde start”, hoorde je om je heen.

Het probleem zat ‘m bij het grote aantal na-inschrijvers. Ze kwamen met tientallen tegelijk, van heinde en verre. Inmiddels tikte de klok rustig verder en was het bijna elf uur. Terwijl het peloton zich op het plein klaar maakte voor de start, stonden binnen nog steeds veel lopers in de rij. Velen, ik hoorde zelfs tientallen lopers, stroomden later in nadat het startschot al lang en breed was gevallen. Het zorgde voor een klein beetje chaos.

Geen wonder trouwens ook dat het zo druk was. De omstandigheden om de copieuze kerstdissen te verteren waren immers ideaal. De vooraf voorspelde storm bleef in de ochtenduren uit en een waterig zonnetje zorgde er zelfs voor dat het met de wind in de rug flink puffen was. Gedaan met de pret was het toen het strand opdook. Hoog water betekende pappen en nathouden langs de vloedlijn. Afzien op de vierkante meter, een kalkoen die bijna je oren uitkomt, maar toch rustig doorhobbelen richting Sjaaks tijdwaarneemauto. Daarbinnen werd pas echt afgezien en waren de ramen binnen no-time beslagen.

Het zal zaterdag niet anders zijn tijdens de Tankloop in Westkapelle. Tenzij iedereen van tevoren zich even aanmeldt, u bewijst al die vrijwilligers er een enorme dienst mee en wie weet blijven de handjes van Sjaak dan ook weer eens droog.

 

Advertenties

2 thoughts on “(K)lamme handjes voor tijdwaarnemer na Kerstloop

  1. Als na-inschrijven telkens dit probleem oplevert, moet je misschien overwegen om deze mogelijkheid te schrappen. Of weegt het probleem niet op tegen de tientallen of zelfs meer deelnemers, die er dan ongetwijfeld minder zullen zijn? Aan de andere kant zullen potentiële deelnemers eerder geneigd zijn om gebruik te maken van het voorinschrijven als ter plaatse inschrijven niet meer kan en je een keer voor niets naar een wedstrijd bent gereden! Toen ik lang geleden een soort halve marathon door de binnenstad van Goes organiseerde was na-inschrijven in principe niet mogelijk. Bij deze wedstrijd over 10 ronden van bijna 2 km ( dus geen echte halve marathon ) konden maximaal 100 lopers starten. Voor het tellen van de ronden had je namelijk veel mensen nodig en lijsten met de namen van de deelnemers. Dit moest de organisatie allemaal van te voren regelen, dus veel bijkomende lopers zou een te groot probleem geven. In de praktijk kwamen er ook niet veel na-inschrijvers en voor die enkeling ( Belgen, die het begrip voorinschrijven niet kennen ) werd meestal wel een passende oplossing gezocht, omdat er ook altijd een paar lopers niet kwamen opdagen. Hoewel ik door omstandigheden ook wel eens ter plaatse inschrijf, blijf ik een voorstander van voorinschrijven. Zowel als atleet als organisator. Voor de volgende JARO cross in Kapelle moet ik extra prijzen bestellen voor de deelnemers die dit seizoen aan 3 JARO crossen zullen meedoen. Nu zijn er nog 48 gegadigden voor deze prijs, maar hoeveel zijn het er daadwerkelijk op 22 januari? De bestelling moet toch zeker eind volgende week de deur uit, maar hoeveel? Of zit ik straks met een schuur vol ongebruikte spullen. Moet je de voorinschrijving een paar dagen of zelfs een week, zoals vroeger gebruikelijk was, voor de wedstrijd sluiten of zoals bij mijn wedstrijden de avond ervoor? Ongetwijfeld zal je bij beide opties voor- en nadelen hebben. Zelf heb ik geen behoefte om het inschrijven ter plaatse af te schaffen. Met een gescheiden tafel voor de voorinschrijvingen en de na-inschrijvingen loopt het tot nu toe altijd goed en met zo’n 120 tot 150 deelnemers ben ik tevreden. Maar bij veel bekende massalopen is na-inschrijven ook niet mogelijk en sommige evenementen in Zeeland worden toch ook erg massaal. Dus toch een keer proberen???

  2. Ik moest aan dit stukje denken, toen ik een paar opmerkelijke berichten las over een wedstrijd. Hopelijk blijft Zeeland gespaard voor dit soort toestanden.
    Een bedrijf dat zich bezig houdt met het registeren van tijden en aankomsten bij hardloopwedstrijden kan dit niet meer naar behoren doen. Niet omdat de apparatuur niet werkt of ondeugdelijk is, maar omdat een hardloper/hardloopster? dreigt het bedrijf aan te klagen vanwege het bekend maken van zijn of haar leeftijd. Zolang er over deze zaak geen uitspraak is gedaan zet het bedrijf de leeftijden er niet meer bij, maar dat heeft grote gevolgen voor het maken van een fatsoenlijke uitslag. Je kunt namelijk geen uitslagen per categorie maken op deze manier en als je wordt gevraagd om deze registratie te verzorgen bij een groot kampioenschap is dat wel een vereiste. Geen verzinsel of toekomstmuziek, maar realiteit bij het kampioenschap 10 km op de weg in Duitsland dit jaar.
    Bij datzelfde kampioenschap werd een zekere Amanda ( achternaam zal ik niet vermelden ) winnares bij de vrouwen 50 in een tijd van 38 minuten en een beetje. Dezelfde persoon kwam een paar jaar geleden onder de naam Herman nog uit bij de mannen 40 en liep toen tijden in de 35 minuten. Wordt dat straks een nieuwe vorm van doping of wedstrijdvervalsing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s