Slagveld in Meidoornloop

foto (1)door Maurice Steketee
De dertigste editie van de Meidoornloop in Nisse werd er een om niet snel te vergeten. Dat kwam niet alleen doordat er een gloednieuw parkoers was uitgezet, het kwam vooral door de temperatuur die opliep naar 25 graden. Duidelijk waren veel hardlopers nog niet gewend aan de hitte. Je hoorde onderweg de oksels klotsen en na afloop lag er een slakkenspoor van zweet door de Zak van Zuid-Beveland.

Liefst 29 deelnemers gaven na het eerste rondje van 7.5 kilometer de pijp aan Maarten, terwijl ze voor 2 rondjes hadden ingeschreven. Bij de finish maakten de EHBO’ers overuren om de oververhitte lopers weer wat af te koelen. Het grasveld voor de kerk veranderde bijna in een slagveld. Stuk voor stuk zochten de deelnemers een stukje schaduw op onder een boom, om daarna languit in het gras te gaan liggen met een bekertje water om weer een beetje op adem te komen. Ook ik, terwijl ik een lekkere wedstrijd liep, doordat ik rustig was gestart. Maar dat bekertje water languit liggend in het gras? Het voelde ook voor mij als een zegen.

Het was zondagmiddag broeierig warm in het Bevelandse dorpje. En de wind, die af en toe stevig aantrok, bracht ook al weinig verkoeling op de bloemdijkjes. Het voelde meer als een warme mistral. Veel hardlopers werden wandelaars, nadat ze hun motortje hadden opgeblazen.

En dan herbergde het parkoers ook nog een verrassing. Met de kerk, waar de finish lag, al in het vizier, moesten we opeens nog een bocht van negentig graden maken om vervolgens nog een flinke slinger voor de kiezen te krijgen met de zon vol op je bol. Als een gebraden kippetje kwamen we over de finish. Gelukkig was het in de kerk wel lekker koel.

Goed nieuws voor de niet-mooiweerlopers! Er komt verkoeling aan! Zelf vind ik het jammer, begin je net een beetje te wennen aan de warmte, kunnen de wanten wéér uit de kast.

Advertenties

2 thoughts on “Slagveld in Meidoornloop

 1. Wij noemen dit “Rousseau day “. Vincent Rousseau was in de jaren 90 een meer dan voortreffelijke Belgische hardloper, vooral in de cross en op de baan. Op de 5000 en 10000 meter heeft hij persoonlijke records van respectievelijk 13.10 en 27.23 minuten. Welke Nederlanders en Belgen kunnen dat tegenwoordig. Later ging hij ook naar de marathon en kwam daar tot een tijd van 2.07.20 uur. Vincent kon echter absoluut niet tegen de warmte en daarom liet hij in contracten een clausule opnemen, dat hij niet zou starten als de temperatuur bij een marathon boven de 20 graden beloofde te worden. De omstandigheden dit weekend waren niet erg gezond om hard te lopen, hoewel de meesten bij soortgelijk weer in juli en augustus al minder problemen zullen hebben. We zijn het dan al gewend en het menselijk lichaam past zich snel aan. Nu is de overgang echter te groot. Vorige week zat ik nog te jureren bij een wielerwedstrijd in mijn winterjas en een muts op. Ook de combinatie met de wind werkte verkeerd. Normaal zorgt zweten voor een natuurlijke afkoeling, maar nu verdampte dat zweet direct. Ik zie bij de bevoorrading dus in dit geval liever natte sponsen, dan bekertjes met drinken. Een droge huid is de eerste indicatie voor een warmtestuwing, bij kippenvel direct stoppen en afkoelen. Maar daar kunnen echte specialisten misschien beter iets over zeggen. Mijn tempo ligt de laatste tijd toch al niet hoog, maar gisteren voelde ik me echt een slak. Wandelen moest ik niet, maar soms leek ik stil te staan. Op zo’n schelpenpaadje in de zon en uit de wind, moest ik even denken aan Piet Vonck. Tijden een landenwedstrijd in Madrid in de jaren 70 liep Piet de 10000 meter voor Nederland. Het was echter 30 graden, maar Piet ging in de aanval en probeerde zo te winnen. De warmte besliste anders. Volgens de verhalen liep Piet op den duur te knie heffen op de plaats en werd hij van de baan gehaald. En iedereen kent de beelden van de Zwitserse marathonloopster in Los Angeles 1984. Voorbeelden van goed getrainde nog niet te oude lopers, die bij warm weer in de problemen komen. Dus voor het huidige peloton ( minder goed getraind en vooral veel ouder ) geldt voorzichtig zijn bij dit weer zeker.

 2. Het komende pinksterweekend wordt het voor hardlopers een stuk aangenamer v.w.b. de temperatuur. Misschien wel iets te koud en te veel wind. Op de Zeeuwse kalender staan de stadsloop in Middelburg op vrijdagavond en de baanwedstrijd in Hulst op maandag met o.a. een 3000 meter. Dat laatste is helaas voor de meeste lopers geen optie, maar ik hoop dat deze wedstrijd weer de uitstraling krijgt van enkele jaren terug. De stadsloop is vooral een teamwedstrijd, hoewel er wel een individuele uitslag wordt gemaakt. Al jaren een succesformule op een gezellig parcours door de binnenstad. Voor wie het allemaal een beetje rustiger en eenvoudiger wil, heb ik nog een tip. Een stratenloop op een polderparcours in het Belgische Stabroek net over de grens ongeveer 30 minuten vanaf Goes. Voor vrouwen en mannen vanaf kadetten ( bij ons C junioren ) zijn er wedstrijden over 5,2 en 9,8 km. Voor de jongere jeugd zijn er wedstrijden over ongeveer 700 en 1400 meter. Alle deelnemers prijs. Alles vindt plaats op de terreinen van de PITO school. Vanaf de A 12 richting Antwerpen afslaan richting Stabroek N 111 is dat aan de rechterkant na ongeveer 500 meter. Hieronder de informatie van de organiserende club.
  Pito Polderloop zaterdag 14 mei 2016
  Parcours:
  Het parcours bevind zich op en achter de terreinen van de school PITO.
  Tijdschema:
  De benjamins meisjes starten als eerste om 13h30.
  Om 14h00 start de 5km vanaf kadet.
  Om 15h00 start de 10km vanaf kadet.
  Inschrijvingen:
  Inschrijvingen gebeuren op de dag zelf in de kantine van de school
  K.A.V.V.V. leden lopen gratis mee.
  Niet aangeslotenen betalen €2,50 voor de jeugd en vanaf de categorie kadet €5,00.
  Voor iedereen is een naturaprijs voorzien
  Accomodatie:
  Douches zijn aanwezig. Voor meer informatie kun je bij mij terecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s