Hoe verder met de Zeeuwse cross?

IMG_0004

foto Arjan Schotanus/fotorunner.nl

door Maurice Steketee
De Zeeuwse crosscompetitie zit er weer op. Zaterdag werd de laatste cross van het seizoen gehouden in het Nollebos in Vlissingen. De organisatie van de Kustcross had een prachtig rondje uitgezet met grasstroken, modderpoelen en nog wat andere obstakels. Precies zoals een cross hoort te zijn dus en behoorlijk uitdagend. Maar minder goed nieuws is er over het hele circuit. Net als de baanatletiek heeft deze hardloopdiscipline het (nog steeds) moeilijk.

Symbolisch zou je kunnen zeggen dat de cross in zwaar weer zit. Drie jaar terug werd Koole Sport hoofdsponsor van het circuit en werd er aan een aantal crossen trailelementen toegevoegd. Parkoersen moesten uitdagender worden en ook trailatleten naar de wedstrijden lokken.

Dat is gedeeltelijk gelukt. Sommige crossen ondergingen een metamorfose en trokken meer deelnemers. Maar om nu te zeggen dat het lek boven is? Dat niet. De Zeeuwse cross heeft het nog steeds lastig. En of er bestaansrecht is in de huidige vorm, is zeer de vraag. Koole Sport stopt als hoofdsponsor en wie nu de kar uit het slik gaat trekken is onduidelijk.

Positief punt vind ik dat crossen nog wel populair is bij de jeugd. Ook zaterdag tijdens de Kustcross kwamen tientallen atleetjes in actie en ze genoten zichtbaar van elke meter die ze door de modder mochten ploegen. Kijk maar eens op de fotosite van Arjan Schotanus: http://www.fotorunner.nl

Bij de senioren blijft het aantal deelnemers tegenvallen, vind ik. Je ziet vooral dezelfde gezichten en alleen op de Deltacross komen behoorlijk wat niet-crossers af. Blijkbaar schrikt het woord cross recreanten af, want die zie je maar zelden.

Een crosscompetitie – waarbij je dus meedoet voor het eindklassement door aan meerdere wedstrijden mee te doen – heeft weinig meerwaarde. Het is immers maar een kleine groep die meeloopt in het hele circuit en in sommige leeftijdsklassen lukt het nog niet eens om drie mensen op het podium te krijgen. Het doet het aanzien van de sport geen goed. Toen ik nog op de sportredactie werkte bij de PZC hadden we tijdens de redactievergadering er ook regelmatig discussie over. Hoe serieus moeten we de competitie nog nemen als soms na 3 wedstrijden de winnaar al bekend is of het merendeel niet aan vijf of zes crossen komt? Hetzelfde geldt, weliswaar in minder mate, ook voor het Stratenloopcircuit in de zomer.

Wellicht ligt de oplossing verscholen in het organiseren van losse crossen, maar dan met meer toeters en bellen er omheen. Het is al eens eerder geopperd, maar waarom wordt er niet samengewerkt met bijvoorbeeld MTB’ers? Of voeg een Zeeuwse veldrit toe aan het programma. Denk ook aan een fatsoenlijke kleedaccommodatie en een horecagelegenheid in de buurt. De hardlopers van tegenwoordig willen immers gepamperd worden. Het echte crosssfeertje verliest dan wellicht wel iets van haar charme, maar liever dat dan dat het in een stille dood sterft. Want dat er in Zeeland gecrosst moet kunnen blijven worden is evident en staat buiten kijf.

Advertenties

8 thoughts on “Hoe verder met de Zeeuwse cross?

 1. Over het wel of niet voortbestaan van de Zeeuwse crosscompetitie heb ik 2 weken geleden op 15 februari mijn zegje al gedaan op http://www.atletiekzeeland.nl. Ik ga dat hier niet meer herhalen, maar misschien is het handig om het eerst even te lezen, inclusief de reacties. De opmerkingen van Maurice over toeters en bellen, kleed- en horecagelegenheid waren 4 jaar geleden al onderdeel van de aanbevelingen aan de VZA, maar helaas is daar niet veel werk van gemaakt. Bij sommige crossen is dit wel in orde. Samenwerking met fietswedstrijden ( ook in de zomer bij stratenlopen wordt het soms gedaan ) is op zich een goed idee, maar in de praktijk stuit het waarschijnlijk op moeilijkheden: MTB stopt al begin januari, programma wordt te lang en MTB parcoursen zijn niet altijd geschikt voor een veldloop. Ik kan aan mijn verhaal van 2 weken geleden nog wel iets toevoegen. Kun je nog van een crossseizoen spreken als gedurende de periode half oktober tot begin maart er in onze provincie nog geen 10 traditionele crossen worden gelopen? Met traditioneel bedoel ik startgelegenheid voor alle leeftijden en wedstrijden op een parcours met rondjes. Met het wegvallen van de Scheldesportcross ( waar ik overigens op bovengenoemde site ook mijn ongezouten mening over heb gegeven ) kom ik met 6 competitie crossen, 2 Jaro crossen en de teamcross in oktober aan 9 stuks. Soms zit er 4 weken tussen 2 crossen, terwijl het aanbod van andere wedstrijden in de provincie onverminderd groot is. Dikwijls ook nog eens op dezelfde dag of tenminste toch hetzelfde weekend van een geplande cross. Het crossen of veldlopen hangt er dus maar een beetje bij en datzelfde is in de zomer het geval met de baanwedstrijden. Maar ook sommige stratenlopen trekken relatief weinig deelnemers. Er mankeert blijkbaar ook het nodige aan het beleid van de clubs. Hebben ze de wedstrijden wel hoog in het vaandel staan? Om het crossen, maar eigenlijk de wedstrijden in het algemeen, in de toekomst nog enig perspectief te bieden zullen de clubs hun eigen leden moeten stimuleren om mee te doen. Om al de populaire trimlopen en lopers die niet ambitieus zijn hoeven we ons als atletiek niet druk te maken, maar als lopers hun grenzen willen opzoeken moeten ze ook regelmatig starten in andere wedstrijden. En de clubs moeten zich realiseren dat hardlopen en atletiek in het algemeen niet alleen maar “gezellig bezig zijn” is. We zijn doorgeschoten naar de kant van de recreant ( nog geen 20 % van de leden doet mee aan wedstrijden), terwijl dat toch minstens gelijk moet liggen. Ongetwijfeld zijn er nog andere oorzaken, maar m.i. zijn dit de belangrijkste redenen.

 2. Maurice, heb jij nog meegedaan met de Kustcross? Dat was toch je bedoeling?

 3. Als alle verenegingen zamenwerken dan moet het toch geen probleem zijn! Komop mensen word wakker! De crossen waar je lekker op de mooie rechte stukken kan doordenderen,korte heuveltjes afdalingen en pasages! De jeugd zijn gang kan gaan,en er meschien een topper uit voort kan komen die landelijk aan de top komt! Dat mag niet verloren gaan!

 4. De samenwerking waar Erwin over spreekt is er alleen op papier. De bestuurders van al die clubs spreken iets af, maar geven dat niet door aan hun leden. Na de vergadering gaat ieder zijn weg en binnen de clubs gaat men rustig zijn eigen gang, ook als dit niet in het belang van het algemeen is. Natuurlijk zal ik weer worden aangevallen door de “vrijheid blijheid aanhangers”, maar soms moet je als club wel een beetje in een bepaalde richting sturen om er iets van te maken. Ik heb de aantallen deelnemers van de 6 competitie crossen bij de lange cross eens even uitgediept en dan blijken sommige verenigingen nauwelijks mee te doen. Voor een club als Gonzalez Running Team kan ik dat snappen, maar voor clubs met honderden leden ( 600 en meer ) niet. En blijkbaar zijn ook de Ooster- en Westerschelde nog steeds een belemmering.
  Deelnemers per club voor Moerschanscross Elderschanscross Inkelcross Deltacross Grevelingen Kustcross
  Dynamica 19 3 16 27 11 25
  AV’56 7 4 24 21 3 5
  Delta Sport 2 2 1 24 6 2
  RKHAV 6 1 2 3 3 4
  Wielingen 3 6 1 0 0 0
  Scheldesport 8 10 5 7 4 5
  Flakkee 1 2 2 4 14 5
  Gonzalez RT 1 1 2 2 1 1
  Anderen* 24 16 51 57 34 33
  Totaal 71 55 104 145 76 80

  Vergeef me als ik een telfout heb gemaakt, maar op het geheel zal dat niet veel uitmaken. Hopelijk blijven alle cijfertjes op hun plaats staan.Conclusies ga ik er niet aan verbinden, maar we bezoeken elkaars crossen niet echt. Of hebben sommige clubs niet meer leden in deze categorie? Ik heb al vele malen gewezen op het tegelijkertijd organiseren van hardloopevenementen. Dat dit concurrentie is voor elkaar en zeker voor de cross- en baanwedstrijden. Wil je daar helemaal geen rekening mee houden? Zeg dat dan openlijk en houdt niet de schijn op van samenwerken. Of stel het beleid van je club bij en sta niet toe dat de “trimafdelingen” een eigen koers varen. Crossen moeten er blijven in Zeeland, maar een klassement hoeft voor mij niet meer. Ik heb nog genoeg ideeën en ben momenteel bezig om ook in de plaats Goes weer een cross te organiseren. Voorlopig heb ik een wedstrijdloos weekend gevonden, maar ben natuurlijk verder afhankelijk van de nodige medewerking. Ook de Stelleplascross wil ik een week vroeger in december organiseren, zodat er geen concurrentie is net Aagtekerke. Maar nogmaals. Het voortbestaan van de crossen in Zeeland hangt niet van Jan Roose af. Clubs, trainers en vooral de volwassen atleten zelf zullen hier in de toekomst over beslissen.
  • Anderen zijn leden van clubs buiten de VZA en niet aangesloten.

 5. Waar en bij wie kunnen we terecht met ideeën ?
  Ik zou graag willen helpen

 6. Stappenplan:
  – Breng ik kaart wat er beter kan en waar de kansen liggen
  – Renoveren en laten herontdekken door de oude en nieuwe lopers.
  – Weesgegroetje dat het nu wel lukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s