December, dé hardloopfeestmaand

aagte1door Maurice Steketee
December is misschien wel mijn favoriete hardloopmaand. In de donkere dagen voor, met en na kerst zijn er een boel leuke loopjes die elkaar in rap tempo opvolgen. Het maakt van december een hardloopfeestmaand waarin de verzadigde vetten snel verbrand kunnen worden.

De serie lopen rond de feestdagen begint zaterdag met de Aagtekerkerun, waar je kunt starten achter een antieke brandweerwagen. In Heinkenszand is die dag ook nog de Stelleplas Kerstcross van Jan Roose, maar ik kies voor Aagtekerke. Woensdag ga ik voor Serious Request meelopen met een aantal mariniers. Zij lopen het Kustmarathonparkoers en in het Glazen Huis in Domburg kunnen liefhebbers aanhaken. Het betekent wel vroeg opstaan. Het vertrek is om 7.00 uur ’s ochtends. Meelopen is mogelijk, zie voor meer info: marathonzeeland.nl Twaalf kilometer verderop wordt in de Langstraat in Zoutelande gefinisht. ’s Avonds – mits niet te veel spierpijn – doe ik mee aan de Serious Request Run op de atletiekbaan van Dynamica in Vlissingen over 3000 meter. Ook in Goes bij AV’56 is zo’n zelfde soort baanwedstrijd voor het goede doel.

Tweede Kerstdag is de Kerstloop in Dishoek. Dat wordt misschien wel de warmste editie ooit. Op oudjaarsdag luid ik het jaar uit met de Tankloop, die ook nu weer start in Westkapelle. Zeeuws-Vlamingen kunnen kiezen voor de eindejaarscross in Axel of een natuurloop in Aardenburg. In het nieuwe jaar gaan we daarna rustig verder. Een druk programma, maar zeker met dit weer een mooi vooruitzicht om in de frisse buitenlucht te kunnen sporten. Bovendien voel je je een stuk minder schuldig als je die vette oliebol of appelflap naar binnen werkt. Om over het copieuze kerstdiner nog maar te zwijgen…..

Advertenties

One thought on “December, dé hardloopfeestmaand

  1. Ik wil graag hardlopend Zeeland en omstreken op de hoogte houden van de inschrijvingen en ander nieuws omtrent de 5e Stelleplas Kerstcross van a.s. zaterdag 19 december in Heinkenszand. Momenteel hebben we 10 estafetteteams. Dat lijkt weinig, maar het is voor de Bevelanden een probeersel en we hebben een prognose van 10 á 20 teams. Gisteren kreeg ik de aanmelding van 3 meisjes C junioren: 2 van AV’56 en 1 van Dynamica. Zo kun je dus ook een team vormen en geef je waarschijnlijk onbewust al invulling aan het besluit van de VZA om met de Zeeuwse clubs teams te vormen. Een goed initiatief van deze meisjes en misschien doet een goed voorbeeld goed volgen. Voor de aflossing zijn als prijzen 10 heerlijke taarten beschikbaar: 5 voor de vrouwen en 5 voor de mannen ( gemengd team is mannenteam ). Voorlopig heeft dus ieder team een taart, maar ik verwacht nog wel een paar teams. Zeker familieteams en daar heeft de familie Harthoorn uit Kapelle al een ander goed voorbeeld gegeven. Voor de jeugdcross zijn er momenteel ruim 30 aanmeldingen, waaronder dankzij trainer Robin de Vos veel A pupillen van AV’56 zelf. Van de andere pupillen en C/D junioren druppelen er ook een paar inschrijvingen binnen, maar volgens mij zijn er in deze groepen nog wel meer crossliefhebbers. Ook de junioren zouden leuke teams kunnen samenstellen bijvoorbeeld met hun trainer(s). Dat geeft het clubgebeuren extra glans. Onder de naam De Manke Nelissen hebben er vandaag 3 jongeren van AV’56 ingeschreven. Ook Dynamica heeft in tegenstelling tot ander jaren met de jeugd belangstelling voor deze cross. En is er komend weekend in Zeeuws Vlaanderen iets te doen op hardloopgebied? Het woord Promotiecross schrikt sommige hardlopers misschien nog een beetje af. Wat is dat? Kan ik daar ook aan mee doen? Eigenlijk is het gewoon een korte cross over ongeveer 3 km, maar in tegenstelling tot de reguliere crossen is er nu geen lange cross. We hebben dit gedaan, omdat dezelfde middag in Aagtekerke de populaire loop wordt gehouden over 7 of 13,8 km en we wel snappen, dat veel gevorderde lopers ( zoals Maurice ) daar naar toe gaan. Wij beperken ons dus tot een relatief korte afstand, zodat nieuwkomers de uitdaging aan kunnen gaan en iets beter getrainde hardlopers deze middag ook nog aan de aflossing mee kunnen doen en zo 2 wedstrijdjes lopen. Eigenlijk is de Promotiecross eenzelfde opzet als bij de Herselman Sportloop in Kapelle over 5 km, waarbij iedereen aan zijn of haar trekken komt. Doel is voor de ene om de wedstrijd uit te lopen en voor de andere om zo snel mogelijk te gaan. Tot vrijdagavond 20.00 uur kunnen jullie inschrijven via jacroose@hetnet.nl en dan krijg je in ieder geval van mij bericht terug over je startnummer. En anders ter plaatse tot 30 minuten voor jouw wedstrijd. Deelname is gratis en voor alle deelnemers is er de exclusieve JARO CROSSEN handdoek. Bij de jeugd- en promotiecross bekers voor de beste 3 meisjes, jongens, dames en heren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s