Deel 2: Zeeuwse etappewedstrijd, hoe nu verder?

image-3939224

foto Lex de Meester

door Maurice Steketee
Nooit gedacht en verwacht dat het idee voor een Zeeuwse etappewedstrijd zoveel reacties zou opleveren. Verschillende mensen hebben zich al aangemeld als vrijwilliger, op Facebook regende het tientallen positieve reacties en likes. En ook op de landelijke hardloopsite Losse Veter werd al aandacht aan het idee besteed. Belangrijkste vraag is: Hoe nu verder? 

Op zich lijkt het me wel leuk om het idee verder uit te werken, maar dat gaat me nooit alleen lukken. Om het idee werkelijkheid te laten worden moet er immers nogal wat gebeuren. Denk aan vergunningen, vrijwilligers zoeken, atletiekclubs enthousiasmeren, deelnemers werven, sponsors zoeken enzovoort enzovoort. Beste optie is wellicht om aan te sluiten bij een bestaande organisatie. Mocht iemand nog suggesties hebben of mee willen denken/helpen over dit initiatief, stuur me dan even een mail: m.steketee@pzc.nl Na het weekend ga ik inventariseren wat de mogelijkheden zijn en of het uberhaupt haalbaar is. Het liefst krijg ik hulp van atletiekclubs of andere organisaties.

Van onder andere Jan Roose kreeg ik onder meer al hulp aangeboden. Jan ziet in zijn betoog hieronder meteen al een aantal gevaren. Zelf denk ik liever in oplossingen en uitdagingen. Maar meedenken mag natuurlijk altijd.

Voor de liefhebber de mail die ik van Jan Roose ontving:

In 1988 heb ik ook aan een etappewedstrijd meegedaan. Een hele week in het Duitse Sauerland met liefst 12 etappes. Dat betekende dus 5 dagen met 2 etappes. Bij elkaar was het 145 km en de etappes lagen tussen de 1500 meter en 28 km. Op zondag begonnen we met een proloog van 1600 meter omhoog op de bobsleebaan van Winterberg. Centrum van de organisatie was het plaatsje Aue Wingenshausen, waar veel etappes finishten en waar de deelnemers allemaal verbleven. Sommige etappes begonnen of waren helemaal in een andere plaats, waar we met de bus naar toe werden gebracht. Ik ben bang dat een etappewedstrijd in Zeeland als volgt gaat verlopen:

1. 4 etappes op verschillende eigenlijk ver uit elkaar liggende locaties in de provincie, zoals in het idee.

2. Aan elke wedstrijd mag iedereen meedoen, ook als je niet voor het klassement gaat. Velen lopen dus alleen de wedstrijd in de buurt.

3. Er wordt een eindklassement opgemaakt van de deelnemers, die aan 4 wedstrijden hebben meegedaan ( punten of tijden bij elkaar tellen? ) en hoeveel zijn er dat? Hangt de etappewedstrijd er dan niet een beetje bij?

Voor mij is dit dan niet meer dan een soort crosscompetitie of stratenloopcircuit, maar dan 4 dagen na elkaar. Bij een echte etappewedstrijd dus alleen deelnemers, die aan alle etappes meedoen en dan kun je beter vanuit één centrale plaats opereren. Zeker als er ook deelnemers van buiten de provincie komen. Liefst in het voor- of najaar ( wel tijdens de zomertijd ), want in de zomer zijn de meeste hotel- en campingaccommodaties vol. Misschien zie ik dit te groot, maar je moet altijd rekening houden met succes en daar in de toekomst op voorbereid zijn.

Wat zijn dan de mogelijkheden, uitgaande van het beoogde idee?

Centrale plaats Middelburg/Vlissingen.

1. Vrijdagavond 19.00 uur: Proloog van ongeveer 3 á 4 km als tijdloop op en in de omgeving van de Boulevard.

2. Zaterdagmorgen 10.00 uur: Domburg – Vlissingen over duinen, strand en weg, ongeveer 21 km met finish op de atletiekbaan Vrijburg.

3. Zaterdagavond 18.00 uur: Stratenloop* over één ronde van 5 km met start en finish op atletiekbaan Vrijburg.

4. Zondagmorgen 10.00 uur: Veere – Vlissingen langs het kanaal van Walcheren, ongeveer 15 km met finish op atletiekbaan Vrijburg.

5. Zondagmiddag 16.00 uur: criteriumstratenloop* over ongeveer 6 á 7 km in centrum Middelburg.

Centrale plaats Goes met dezelfde dagen en aanvangstijden.

1. Proloog als tijdloop van ongeveer 3 á 4 km langs het kanaal met start en finish atletiekbaan Schenge.

2. Heinkenszand – Goes over ongeveer 21 km via Nisse, Poelbos, ’s Heer Hendrikskinderen, Schenge ( het water ) met finish op atletiekbaan Schenge.

3. Stratenloop* over één grote ronde van 5 km op en rond de sportvelden en park met start en finish op atletiekbaan Schenge.

4. Wemeldinge – Goes vooral langs de Oosterschelde over ongeveer 15 km met finish op atletiekbaan Schenge.

5. Criteriumstratenloop* over 6 á 7 km in centrum Goes.

Centrale plaats Zierikzee met dezelfde dagen en aanvangstijden.

1. Proloog van ongeveer 3 á 4 km als tijdloop over het parcours van de vroegere Singelloop met start en finish op atletiekbaan Bannink.

2. Wedstrijd in bos Westenschouwen over ongeveer 15 km.

3. Stratenloop* over één grote ronde op en rond omgeving sportpark met start en finish atletiekbaan Bannink.

4. Schelphoek – Zierikzee vooral langs de Oosterschelde met finish op atletiekbaan Bannink.

5. Criteriumstratenloop* over 6 á 7 km in centrum Zierikzee.

Korte toelichting: Alles in één weekend, zodat deelnemers geen extra vrije dagen moeten nemen. * Bij de stratenloop over 5 km en de criteriumstratenloop kun je bij grote deelname in verschillende groepen starten. Bijvoorbeeld de onderste helft en de bovenste helft van het klassement. Bij het criterium doel ik op rondjes van ongeveer 1 km en dan is dat zeker nodig. De prijsuitreiking kan daarna in de kantine bij de atletiekbaan van de desbetreffende organisatie. Bij sommige etappes moet er wel iets geregeld worden v.w.b. vervoer. In het verleden gebeurde dat ook bij de ambtenarenveldloop in Veere, waarbij bussen reden vanuit Middelburg. Hetzelfde concept kan natuurlijk ook gebruikt worden in Zeeuws Vlaanderen, maar daar ken ik de situatie niet zo goed. Ik zou beginnen op Walcheren en pas bij succes polsen of ander plaatsen ook belangstelling hebben. Zo ja, eventueel jaarlijks wisselen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s