De marathon die er niet kwam

image-1692668Van Koos Oggel kreeg ik onderstaand bericht als reactie op de blogs over ‘Welke loop kunnen we organiseren. 

In het voorjaar van 1989 zou een 1e ZEELAND MARATHON worden gehouden. De Zeelandbrug, de Schouwse zuidkust en de nieuwe Stormvloedkering in de Oosterschelde moesten het unieke decor worden voor een aansprekend loopevenement.

Het idee hiervoor kwam niet zomaar uit de lucht vallen; al in 1984 werd door de Afdeling Zeeland KNAU aangekondigd dat een 1e ZEELAND  MARATHON toegevoegd zou worden aan een programma van zeer succesvolle Provinciale massa-recreatielopen. De stormvloedkering in de Oosterschelde was in aanleg en de Atletiekunie en de sponsoren: de PZC, de Roompot en de Verenigde Spaarbank verwachtten dat een loop over de waterwerken een grote aantrekkingskracht op de hardlopers zou hebben.

Samen met de Afdeling Zeeland Atletiek was de PZC al in 1971 begonnen met de organisatie van Provinciale massalopen voor recreanten. Jarenlang een groot succes. Eerst als PZC cross, later als PZC loop, trokken de evenementen in die jaren tot wel 2.000 deelnemers. Toen in 1985, naast co-sponsor de Verenigde Spaarbank, ook Roompot Recreatie als sponsor aanschoof leek een goede toekomst gewaarborgd.

Intussen was de naam van het massa-evenement omgevormd tot PZC TOTAALDAG. In 1987 was het terrein van Roompot Recreatie in Kamperland het middelpunt van een dagvullend evenement geworden. Een Nationale Halve Marathon wedstrijdloop werd de blikvanger in het dagprogramma met verder een hele serie recreatielopen over diverse afstanden. Het trok ruim 2.500 deelnemers. Sportief een succes, maar de sponsoren concludeerden dat het aantal deelnemers te laag was om financieel verantwoord door te kunnen gaan. Zij verwachtten geen verdere groei en haakten af. Het Zeeuws organisatieteam wilde doorgaan en vond Roompot Recreatie bereid om toch een volgend evenement te ondersteunen. De organisatie had zich verzekerd van deskundigheid en ervaring op marathongebied. Ad Bouwens en Rein Swint, de oprichters en organisatoren van de in die jaren zeer populaire Maassluis Marathon, waren toegevoegd aan het organisatieteam. Een 1e ZEELAND MARATHON moest er komen. Al in 1985 was er overleg geweest met Rijks Waterstaat. Zij gaven in principe hun medewerking aan een marathonloop via de Zeelandbrug en de nieuwe stormvloedkering, die in 1987 gereed kon zijn.

En toch ging het niet door. 30 jaar geleden was er nog een sterke scheiding tussen recreatielopers en wedstrijdlopers. Recreanten waren niet getraind en dus nog niet gewend om langere afstanden te  lopen. Prestatielopen tot 15 kilometer waren voor de meesten wel het maximum. Een marathonafstand was dan ook voornamelijk voorbehouden aan wedstrijdlopers, die in KNAU verband liepen. Voor een bovenregionale uitstraling was ondersteuning nodig van de Nederlandse marathontop, dat zou de modale wedstrijdloper aantrekken en zo zou een massa evenement kunnen groeien. Uit contacten met de toenmalige bondscoach bleek niet dat die ondersteuning er zou komen; immers nationale atleten waren altijd uit op snelle tijden en die konden op zo’n winderig brug- dam- en kustparkoers niet worden gegarandeerd. Eind jaren 80 van de vorige eeuw gingen de ambitieuze marathon plannen dan ook niet door en het was gelijk ook het einde van een provinciaal wedstrijd- en recreatie hardloopevenement dat 16 jaar had bestaan.

Koos Oggel

(toenmalig lid organisatieteam PZC cross/loop en Zeeland Marathon)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s