Welke loop gaan we organiseren?

stormzeelanddoor Maurice Steketee
Zeeuwen zijn behoorlijk creatief en organiseren zit hen in het bloed. De hardloopkalender telt tientallen, zoniet honderden, loopjes door onze prachtige provincie. Van cross, baanwedstrijd tot trail en marathons. Maar hardlopers willen steeds wat nieuws. Lightruns, coulourruns, citytrails; ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar welke lopen ontbreken er nou nog op de hardloopkalender? Ik zet er zeven op een rij. Wie pakt de handschoen op?

1. Het NK Tegenwindlopen: We kennen al het NK Tegenwindfietsen op de stormvloedkering. Hier moet dus makkelijk een hardloopvariant aan toegevoegd kunnen worden.

2. Straoloop: Strao (met het dakje op de o maar geen idee hoe ik dat voor elkaar krijg) is de bekende boerenlanddag op Schouwen. Versierde paarden gaan deze dag voor het eerst in het jaar naar het strand en de zee in. Om te wennen aan de kou en om de stramme benen na maanden op stal weer soepel te maken. En soepele benen kunnen wij hardlopers in de wintermaanden ook wel gebruiken. Een straoloop over strand en door het water kan ik in elk geval wel gebruiken. Het schijnt volgens de aloude traditie zelfs betoverend te werken.

3. Zeelandkeringrun: Zeeland is wereldwijd bekend door twee prachtige bouwwerken: de stormvloedkering en de Zeelandbrug. We starten op Neeltje Jans en lopen richting Wissenkerke, Colijnsplaat en via de Zeelandbrug naar Schouwen-Duiveland. Via Zierikzee, Serooskerke en Burghsluis keren we terug naar de kering, een rondje van zo’n 60 kilometer. Uniek voor ultralopers.

4. Het Zeeuws kampioenschap achteruitlopen: Heb ik al eens eerder voorgesteld, maar is er nog steeds niet van gekomen. Makkelijk te organiseren. Men neme een atletiekbaan en we gaan één rondje van 400 meter achteruitlopen. Indelen in series en aan het eind de grote achteruitloopfinale. Zijn hardlopers die snel vooruit gaan ook de snelste achteruitlopers???

5. De LangeJanTrapRun: Ooit al eens de Lange Jan beklommen? Via tientallen smalle traptreedjes kom je tot op tientallen meters hoogte. tegelijk starten is hier geen optie. We gaan een voor een naar boven, degene met de snelste tijd wint. In verband met de veiligheid op een aantal plekken wel strobalen leggen om eventuele valpartijen te verzachten.

6. Boulevard-by-nightrun: Op de Boulevard van Vlissingen worden waarschijnlijk de meeste wedstrijden van Zeeland georganiseerd. Denk aan de Boulevardloop, PZC Familieloop, Bike2Run en Colours by the Sea. Maar bij geen van deze lopen ren je in het donker. Terwijl dat toch een prachtig gezicht moet zijn met al die passerende containerreuzen en loodsbootjes op de Westerschelde. Een Boulevard-by-nightrun zou dus niet misstaan in dit typisch Zeeuwse decor.

7. De Zeeuws-Vlaamse Kustrun: Er zijn plannen om de Belgische Kusttram door te trekken naar de Zeeuws-Vlaamse kust en misschien wel tot Breskens. Het idee voor een Zeeuws-Vlaamse Kustloop is dan natuurlijk helemaal zo gek nog niet. We hebben natuurlijk al de Halve Marathon van Cadzand, maar die doet niet heel de kust aan. In de zomer zou daar dus makkelijk de Zeeuws-Vlaamse Kustrun bij kunnen. We starten in Cadzand en finishen in Nummer Eén, een afstand van zo’n 21 kilometer. Terug gaan we met de tram.

Of heeft iemand nog een veel beter idee?

 

 

Advertenties

10 thoughts on “Welke loop gaan we organiseren?

 1. De eilandenloop: starten op Voorne-Putten, finishen op Walcheren (Vlissingen) .Een combi van (delen van) routes van bestand races: Voornes Duintrail, Strandloop Ouddorp, Trail by the Sea, Kustmarathon en Hobbeldebobbelloop. Totale afstand: 100km.

 2. Hey Maurice, wat mij mooi lijkt is een run vanaf de markt in Middelburg naar de markt in Goes en dan grotendeels lopen via de A58, die dan uiteraard autovrij gemaakt wordt. Althans, aan 1 kant en dat voor pak ‘m beet een uur of 4. Lijkt me mooi om de afslag Goes een keer hardlopend te nemen, vervolgens die grote bocht richting het kruispunt naar Noord-Beveland en daar rechtsaf te slaan, de Middelburgstraat in richting de Goes Markt. Bij Heinkenszand eraf en dan verder via ’s Heer Arendskerke etc. is ook een optie. Misschien wel mooier zo langs ’s HHKinderen. Zal ongeveer een halve marathon zijn denk ik. Leuke afstand. Kan jij dat regelen? Dan doe ik in ieder geval mee! Noem het de A58 Run. Grtz, Arjan

 3. Ik zou begin 2016 een Canicross wedstrijd willen organiseren.
  Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen.

 4. Je vraagt twee totaal verschillende dingen, verzinnen en organiseren.
  Ergens heb ik nog wel een lijstje met van die oude verzonnen lopen waar ik me de buikloop nog kan herinneren. Lopers krijgen per gewicht, leeftijd en sexe een handicap mee zodat ze net zoveel kans maken om te winnen dan de klassieke uitgemergelde winnaars met de snelste tijd.
  Verder zou ik kijken naar de verdwenen lopen met hun piek in 80-90 die verdwenen zijn. Terneuzen-Grauw staat me nog bij maar dat ligt niet meer in het loopzwaartepunt van de regio.
  Zelf zou ik graag in de nieuwe/nep natuurgebieden lopen; maar ja daar mag je alleen als oer-os komen.

 5. Pingback: Gaan we deze loop organiseren? | Hardlopen in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s