Bruisende baanatletiek tijdens Goes on Track (met video)

foto's Martijn Lavooij en Huib Boogert

foto’s Martijn Lavooij en Huib Boogert

door Maurice Steketee
Stokoude baanrecords sneuvelden en massa’s pr’s werden gisteravond verbroken tijdens de baanatletiekwedstrijd Goes on Track. Maar o… wat kan een 3000 meter slopend zijn voor lichaam en geest. Atleten die niet meer op hun verzuurde benen konden staan en als dominosteentjes neerzegen op het Goese hardlooptapijt na het passeren van de eindstreep. De een helemaal gestrekt, de ander met de rug gekromd. 

Baanatletiek en wegwedstrijden, je kunt ze eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Een 3000 meter op de baan lijkt een peulenschil als je het lopen van 10 kilometers, halve marathons of zelfs een hele marathon gewend bent. Het tegendeel is waar. Hardlopen op de baan is continu in het rood lopen, op het maximale van je kunnen. Vaak te hard starten omdat het ‘maar’ 3000 meter is, maar je zelf ongenadig hard tegenkomen als blijkt dat je nog vijf van die rotrondjes moet. Het is ook steenkapot gaan, happen naar lucht als je de finish bent gepasseerd. Op de grond gaan liggen van vermoeidheid, gewoon omdat je benen niet meer willen. Alle power wordt in een kwartiertje of tien minuten uit je lichaam gezogen, van de haren op je hoofd tot je grote teen.

goes_on_track_2015_106_20150815_1918263718

Bij baanatletiek staat de prestatie voorop, genieten is er eigenlijk niet bij tijdens de inspanning, dat bewaren we voor na afloop, als het pr is behaald tenminste. En persoonlijke records werden er gisteravond gelopen in Goes. Zelfs baanrecords. Zoals Neal Bouterse, die me toch wel verraste met de enorme progressie die hij heeft geboekt nu hij niet meer in Zeeland traint. Hij verpulverde het oude baanrecord met vele seconden. Marijke de Visser, die haar oude vorm weer aan het benaderen is, deed hetzelfde bij de vrouwen.

Maar ook de prestatie van Gerard Rommers mag niet onvermeld blijven. De sympathieke Vlissinger, die liefst 76 jaar (!!!) is, liep de 3000 meter bijna op z’n dooie gemakje nog in vijftien minuten. Of Frans Bos, 67 jaar en eveneens woonachtig in Vlissingen, die aan zijn zoveelste jeugd is begonnen door zijn eigen baanrecord en Zeeuws record nog maar eens scherper te stellen naar een tijd net iets boven de elf minuten. En al die anderen die hun eigen pijngrens durfden op te zoeken en op zoek gingen naar hun eigen target, gesteund door het talrijke publiek.

Het was een bruisende atletiekavond gisteren in Goes, die smaakt naar meer. Wellicht kan het evenement nog verder groeien, de potentie is er. Honderden Zeeuwen trainen wekelijks op een atletiekbaan, maar waar waren ze gisteravond? Nu waren het toch vooral AV’56’ers die op de startlijst prijkten. Of je nu topper bent of recreant (zoals ik), doe gewoon een keer mee aan een van de Zeeuwse wedstrijden. Pas dan leer je jezelf echt als hardloper kennen. En je zult harder lopen dan je ooit hebt gedaan!

Video van Jos den Hollander

Kijk voor meer foto’s op de website van AV56.nl

goes_on_track_2015_105_20150815_1687734230

Advertenties

2 thoughts on “Bruisende baanatletiek tijdens Goes on Track (met video)

  1. Een baanwedstrijd in Zeeland met maar liefst 96 finishers op de 3000 meter. Hoe lang is dat geleden? Bij mijn weten is het nog nooit voorgekomen. Een millimetersprint besliste over winst en het nieuwe baanrecord in de laatste en snelste serie. Neal Bouterse was de winnaar, maar ook de andere Zeeuwen konden zich goed handhaven in dit geweld. Ook bij de andere 5 series was er strijd om plaats en tijd te zien en dat is toch de uiteindelijke opzet van een wedstrijd. Juist door deze strijd word je op den duur een betere loper. Gelukkig ondersteunt Maurice mijn jarenlange “verzoekingen” om toch ook eens aan zo’n wedstrijd mee te doen, hoewel er gisteren volgens mij al behoorlijk veel nieuwkomers aan de start stonden. Ook de sprint- en werptweekampen konden zich verheugen in een behoorlijke belangstelling. Over sprinten en de technische nummers in de atletiek hoor je wel niet zoveel, maar bij de komende wereldkampioenschappen in Peking zijn we als Nederland juist daar het sterkst vertegenwoordigd. Deze baanwedstrijd in Goes was een enorm succes, maar één zwaluw maakt nog geen zomer. De baanatletiek en de cross blijven voorlopig ondergeschoven kindjes. Kun je nieuwkomers echt warm maken voor het lopen op de atletiekbaan, als de volgende mogelijkheid in onze provincie zich pas volgend jaar aandient? De vorige baanwedstrijd was op 2 juli, dus al 6 weken geleden. De volgende staat gepland op 18 september, maar daar zijn alleen incourante korte nummers. Aangezien we dan weer zoetjes aan beginnen met het winterseizoen, is het dus wachten tot volgend jaar april/mei. Baanatletiek is een zomersport en om atleten continue bezig te laten zijn moet je in de periode mei t/m augustus toch minstens om de 2 weken een wedstrijd organiseren. Nee, niet elke keer met premies en andere geldprijzen, maar gewoon leuke, eenvoudige wedstrijden. Maximaal 3 onderdelen ( sprint, technisch en midden of lange afstand ) met de beproefde formule: open voor iedereen vanaf C junior, series op tijd en niet op categorie. Vanwege het bekende stratenloopcircuit hoef je het niet te laten is nu wel gebleken. Uit de top 50 van de meeste stratenlopen komt maar een handvol atleten aan de start bij deze 3000 meter. En toch was het een succes. Je zou eventueel de baanwedstrijd op zaterdagavond kunnen houden, dan zit er een extra dag tussen. Eerder dit jaar heb ik op de site Atletiek Zeeland uitgebreid beschreven, hoe je één en ander in het vat kunt gieten. Helaas heb ik niet de indruk, dat de meeste clubs er veel in zien. Jammer, want dat baanatletiek ( ook voor de recreatieve loper ) erg leuk kan zijn, is gisteren wel gebleken.

  2. Jammer dat dergelijke wedstrijden op doordeweekse dagen worden gepland. Voor mij is het geen optie ’s avonds nog eens een baanwedstrijd te lopen als ik van 7 tot 17 werk, ben blij überhaupt nog een stevige training uit te voeren. Als dit inderdaad eens op zaterdag op de kalender staat, zal ik graag acte de présence geven. Verder een leuk artikel, Maurice. Alleen dat woordje ‘genieten’, alsof dit vanzelfsprekend moet zijn bij hardlopen, daar word ik een beetje moedeloos van…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s