Slapeloze nachten bij tijdwaarnemer na Stratenlopen

Sjaak Sinke verwerkt de uitslagen.

Sjaak Sinke verwerkt de uitslagen.

door Maurice Steketee
Na-inschrijvingen. Tijdwaarnemer Sjaak Sinke, die al tientallen jaren in het vak zit, wordt er soms wel eens helemaal gek van. Hij doet er tegenwoordig alles aan op hardlopers te attenderen op de voordelen van voorinschrijven (zie foto hierboven). De twee belangrijkste zijn: voor de deelnemer is het goedkoper en het levert Sjaak een stuk minder stress op. In het digitale tijdperk zou je verwachten dat mensen het makkelijk vinden om zich via het wereldwijdeweb aan te melden voor een loopje. Het tegendeel is echter waar, zo is op de Facebooksite van Sjaak te lezen. De inschrijfbriefjes vlogen hem regelmatig om de oren als hij weer eens in zijn snikhete auto zat te wachten tot de meute eindelijk vertrok. 

Sjaak wordt inmiddels wel steeds innovatiever om de uitslagen te verwerken. Zijn nieuwste reddingsboei is een heuse wasmand aan het raam van zijn bolide waarin de inschrijfbriefjes gedeponeerd kunnen worden. ,,Door op deze manier de inschrijfbriefjes te verwerken bespaar ik een hoop tijd. Zeker 20 minuten omdat je dan niet hoeft te verkassen van secretariaat naar de finish. Leuk om de reacties te horen. Van: ‘Dat is uniek’, ‘Zoiets heb ik nog nooit gezien’, ‘Waar moet ik mijn formulier in doen?’, ‘Is dit candid camera?”’, schrijft Sjaak op Facebook.
Hij kan er zelf de humor ook wel een beetje van inzien. Zo vraagt hij zich inmiddels hardop af of Zeelandnet wel werkt in de zomer. Immers: ,,Over vijf wedstrijden al 600 na-inschrijvingen op de 1328 finishers bij vijf wedstrijden.”

Toch doet Sjaak een noodkreet. ,,Het is meer stresswerk om alles voor de prijsuitreiking in de computer te hebben. Woensdagnacht slaap ik slecht en donderdag ben ik afgedraaid.”

Dus mensen, schrijf je voor de Stratenloop in Zoutelande van komende woensdag van tevoren in. Je startnummer ligt dan klaar, het is goedkoper en het komt de nachtrust van Sjaak ten goede.

Tot slot nog wat cijfers van Sjaak:

Even een paar cijfers van Sjaak over het na-inschrijvingsbriefje:
173 x 0,21 x 0,15 ongeveer 5,5 vierkante meter dus bijv:
5,5 meter lang en 1 meter breed.
Gemiddeld aantal tekens per formulier 40 stuks x 173 ongeveer= 7000 tekens

Advertenties

8 thoughts on “Slapeloze nachten bij tijdwaarnemer na Stratenlopen

 1. Iedereen heeft toch wel een smartphone? Maak een googledoc.form aan een verspreid de link en maak QR code. En maak papier onmogelijk. Dan heb je alles digitaal. Je krijgt het netjes in excel binnen.

  Succes

 2. INSCHRIJVEN EN REGISTRATIE IN DE TOEKOMST?
  De toekomst is waarschijnlijk een combinatie van al bestaande systemen. Ik heb weinig benul van computers en techniek, maar geef bij wedstrijden wel mijn ogen goed de kost. En niet alleen bij hardloopwedstrijden. Voorwaarden voor succes zijn: het moet een groot draagvlak hebben, er moet altijd stroom zijn en wie gaat dat betalen.
  Uitgangspunt.
  Zorg dat alle hardlopers in Zeeland en die in Zeeland aan een wedstrijd mee willen doen voorzien worden van een vast startnummer inclusief chip en een pasje met barcode. Dit geheel moet aan een computersysteem worden gekoppeld. Bij gebleken succes uitbreiden naar andere streken of is het daar al en ben ik bezig het wiel uit te vinden.
  Uitleg.
  Het “probleem” bij het hardlopen zijn de ongeorganiseerde lopers. Hoe bereik je deze mensen. Eerder heb ik al eens vermeld, dat we bij de Belgische vrije bond KAVVV beschikken over een vast startnummer en een pasje met barcode. De gegevens van alle leden staan in de computer en bij het inschrijven voor een wedstrijd is een scan voldoende. Voorinschrijven bestaat daar niet. Bij baanwedstrijden moet je wel even het onderdeel apart vermelden, maar dat is voor de wedstrijden van Sjaak niet aan de orde. Helaas zit er in ons Belgische startnummer nog geen chip, zodat het bij de aankomst nog redelijk ouderwets gaat. Op een bijgevoegd kaartje, dat je bij het inschrijven krijgt, staat dezelfde barcode, die kaartjes worden ingenomen, gaan via scannen naar de computer en de uitslag is klaar. Met een chip gaat dat allemaal automatisch. Deze registratie is nu echter geweldig duur.
  Ik ben al een jaar of 6 jurylid bij de vrije wielerbond TMZ, die overigens nauw samenwerkt met de KNWU. Op een enkele wedstrijd na kan er alleen maar ter plaatse worden ingeschreven. In het wielrennen maken ze al jaren gebruik van transponders ( eigenlijk een chip ) gekoppeld aan het systeem van MY LAPS. Onder de finishmat ( niet noodzakelijk ) liggen een paar draadjes, die met de computer verbonden zijn. Alles wordt geregistreerd: het aantal ronden, de tijd, de snelheid, de achterblijvers en aan het eind de complete uitslag. Juryleden kunnen zich concentreren op andere zaken, tijdwaarnemers, aankomstjury en rondentellers zijn eigenlijk niet meer nodig. Maar ook hier heeft 95% van de renners een licentie en een vaste transponder. Voor eenmalig gebruik zijn er altijd transponders te huur. De transponders mogen echter niet te hoog zitten, want anders is er geen of minder registratie. Dus voor een startnummer op de borst misschien niet geschikt. Iedereen een chip aan de schoen of een systeem met paaltjes? Dit MY LAPS systeem wordt in Zeeland ook gebruikt bij het mountainbiken, skeeleren en schaatsen. Een combinatie van beide voorbeelden lijkt me ideaal. Volgens mij ook te combineren met Sjaak zijn systeem.
  Uitvoering.
  Zorg dat alle hardlopers, die in Zeeland wedstrijden lopen, een vast startnummer met chip en het pasje hebben. Het nummer met cijfers is eigenlijk overbodig en kun je vervangen door de naam van de atleet. Lopers moeten dit pakket zelf bestellen, maar het is geldig voor het leven* Als er een grote sponsor gevonden wordt, die met naam op het startnummer en de pas komt, kan het voor niets of veel goedkoper. Na invoering moeten bij elke wedstrijd voor nieuwe lopers startnummers ( wel met cijfers ) klaar liggen en moet het pasje zo snel mogelijk in orde zijn. Verder moeten verspreid over de provincie meerdere computers met dit systeem en bijhorende registratiemat of detectiepaaltjes aanwezig zijn, zodat niet één persoon alle werk moet doen. Bij bovengenoemde voorbeelden van KAVVV en TMZ hebben ze vaste jurykorpsen met een deels wisselende bezetting. * Als een persoon gedurende een bepaalde tijd ( 3 jaar ? ) niet in de uitslagen voor komt, zou je deze persoon uit het systeem kunnen verwijderen. Bij eventueel herintreden zelf de kosten laten betalen.
  Utopie.
  Hoeft niet. Toen we bij TMZ met dit systeem begonnen, hebben een paar computerfreaks ( ze hadden niets met wielrennen ) zich er mee bezig gehouden. Nu zijn we uniek in Europa. Op je iets modernere mobiele telefoon kun je op grote afstand het koersverloop volgen. Onze voorzitter gaf vanaf zijn vakantieadres in het buitenland direct de uitslagen door naar de PZC, want hij kon dat zien op zijn smartphone. Natuurlijk zullen er over allerlei details nog veel vragen blijven. Ook de door mij genoemde systemen hebben aanloopproblemen gehad, maar worden steeds beter. En binnen de hardloopwereld in Zeeland zijn toch wel computerdeskundigen, die dit verder kunnen ontwikkelen? Voor 2020 is er zoiets.

 3. Jan, voor die ongeorganiseerde lopers moet zo’n evenement ook toegankelijk zijn. Als je dan met pasjes komt die je ooit een keer hebt moeten aanvragen dan sluit je veel mensen uit van deelname. Dat zou jammer zijn. Beter is om het simpel en laagdrempelig te houden.

 4. Ben ik zo onduidelijk? Bij uitvoering staat duidelijk ALLE hardlopers, dus ook de ongeorganiseerden. De praktische uitvoering is een ander paar mouwen, maar het pasje kan er automatisch komen na deelname aan een wedstrijd, want dan staan je gegevens in het systeem. Het bestand zal dan in de loop van de jaren groeien. Voor mij is simpel en laagdrempelig ook prima, ik ben ook een voorstander van voorinschrijven, maar er zijn nu al voldoende systemen om inschrijven gemakkelijker te maken. De bond voor toerrijders NFTU gebruikt bij toertochten voor hun leden “Scan and go”. Maak van dit soort kennis gebruik.

 5. In de tenniswereld hebben we hiervoor een ideaal programma (TTP) en een bijbehorende website (toernooi.nl). Alle tennissers kennen dit, schrijven hierop in en voor organisaties is dit programma goud waard. Dit zou voor de hardloopwereld ook de toekomst kunnen zijn (voor inschrijven, info, mailingen, enz). Bij hardlopen heb je wel te maken met beginners, deze zullen nog steeds via een papiertje (moeten) inschrijven… maar dat zou voor iedere beginner slechts eenmalig zijn, want daarna staan ze in het systeem.
  Wie weet in de toekomst… 🙂

 6. Een deel van de problemen los je op door de lopers bij de inschrijving zelf hun gegevens in te laten kloppen/typen. Heb je ook het puntje over de verkeerd gespelde naam niet meer en hoeven (vaak dames) niet eindeloos lijsten over te schrijven en in te kloppen in een administratieve staf. Dit voorjaar zag ik 25 man staf bij een inschrijving zitten; mensen die m.i. iets beters met hun tijd kunnen doen, zoals de wedstrijd zelf begeleiden in plaats van het hopeloos verouderde administratieve proces in gang houden. In 2015 …
  Noot: Geldt niet voor Sjaak z’n systeem; maar Sjaak heeft weer een beperking in verwerkingssnelheid (aantal lopers per seconde die binnenkomen) en is gebaseerd op menselijk digitaliseren (Sjaak klopt het nummer in).

 7. Overigens staat de vooroorlogse administratieve behandeling van inschrijving niet alleen bij de verwerking van hardloopevenementen. De atletiek munt uit door een grote hoeveelheid jury-leden te eisen voor op zich te vol-automatiseren prestatie-metingen. Ik heb menig wedstrijd gezien (was zelf een op de vroege zaterdagmorgen uit het bed gebelde digitiser/waarnemer) waar meer jury dan deelnemers aanwezig was.
  Helaas zijn de sportorganisaties met hele andere dingen bezig dan met na te denken over het oplossen van dergelijke meetvragen met mensen die kunnen oplossen in plaats van met commercieele organisaties die de sport alleen als marketinginstrument of klant zien. Misschien in 2115?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s