De Halve van Cadzand

door Koen de Vries

Hardlopers hoeven zich dit weekend niet te vervelen met vier lopen op de agenda. Jan Roose ageerde daar eerder deze week al tegen en dat lijkt me terecht. Vier hardloopwedstrijd in twee dagen, waarvan nota bene drie in Zeeuws-Vlaanderen; je zou toch echt gaan denken dat er wat beter samengewerkt moet worden bij het vaststellen van de Zeeuwse hardloopkalender. Bijna niemand wordt hier beter van.    

Ik kies voor de Halve van Cadzand, die morgen (zondag) wordt gehouden. Het is een Zeeuwse klassieker met veel deelnemers en een prachtig parkoers. Omdat het voetbal is afgelast wordt het dit keer geen race tegen de klok om na afloop een beetje op tijd op de sportredactie in Vlissingen te zijn. Ik heb de tijd en zal die waarschijnlijk ook nodig hebben, want het is vloed. Volgens watersportalmanak.nl (de site van rijkswaterstaat weigerde dienst) staat het water om 12.16 uur op z’n hoogt, +183 centimeter. Dat is geen superhoogwater want op vrijdag 20 februari is het bijvoorbeeld +266 centimeter.

Hoe dan ook, de start van de Halve is om 11.30 uur, dus veel hard zand zal je langs de waterlijn niet meer tegenkomen. Ik denk dat ik vooraf nog even op het strand ga kijken of er misschien vlak onder de duinen nog wat hard zand te vinden is. Sowieso zal ik m’n Hoka Stinsons aantrekken. Het zijn m’n trailschoenen met de grootste zooloppervlakte en die kun je goed gebruiken als je door het mulle zand moet. Mijn theorie: hoe groter je zolen, hoe minder je in mul zand hoeft te dolen.

Omdat het hoog water is, kan de organisatie de euro’s die uitgekeerde worden als het parkoersrecord verbeterd wordt vrijwel zeker in de zak houden. Het gaat om bedragen van 200 euro. Sepp Vermeulen liep in 1993 1.08.01, Siska Maton in 1996 1.21.51. Knappe jongens of meisjes die daar morgen in de buurt van zullen komen.

Een andere factor die in Cadzand altijd meespeelt, is de wind. Als ik me goed herinner, blies die de afgelopen jaren meestal smerig hard en ijskoud uit het zuiden of het zuidoosten. En da’s niet fijn, want dan ben je eindelijk van het verrekte strand af en dan begint de wind je in je gezicht te blazen. Volgens de weermensen van de PZC komt de wind zondag echter met kracht vijf uit het noordwesten en onze collega’s van Omroep Zeeland verwachten noordenwind.

Het zou betekenen dat alle ellende dit keer in het eerste stuk verwerkt zit. Hoog water en wind (schuin) hard tegen. Dat wordt buffelen, maar eenmaal voorbij het keerpunt kun je met de wind in de rug en harde(re) grond onder de voeten volle kracht richting finish. Als je niet alle energie verspeeld hebt, teminste. Dat wordt sparen en wachten, sparen en wachten en nog eens sparen en wachten; iets waar heel veel hardlopers grote moeite mee hebben.

Advertenties

One thought on “De Halve van Cadzand

  1. Hoop op nóg slechtere omstandigheden, want om een of andere duistere reden ben ik daar altijd goed uit de verf gekomen in extreem weer. Zelfs al eens een 5de plaats overall gelopen toen er sneeuw op het strand lag (2010)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s