Een boek van een 64-jarige atletiekrebel

door Koen de Vries

Op 18 april van dit jaar was het vijftig jaar geleden dat Jan Roose zijn eerste hardloopwedstrijd liep; tachtig meter op de sintelbaan van Vlissingen. Het loopvirus liet hem daarna nooit meer los. De 64-jarige Goesenaar is er de man niet naar om zijn jubileum onopgemerkt voorbij te laten gaan. Na lang wikken en wegen besloot hij om krantenknipsels, foto’s en teksten die hij in de loop der jaren over hardlopen schreef te bundelen. Op 1 november komt zijn boek uit. De titel is niet verrassend: Vijftig jaar hardloper.   

Er zijn maar weinig Zeeuwse hardlopers die Jan Roose niet kennen. Niet dat hij zo nodig in de spotlights moet staan, maar hij zit wel vol initiatieven. Zo organiseert hij al vele jaren wedstrijden. Tussen 1973 en 1984 was hij de man achter de halve marathon van Goes. Aan de tien rondjes door de binnenstad deden vele Zeeuwse, nationale en internationale toppers mee. In Nederland was hij een van de eersten die een zogenaamde oliebollenloop van de grond tilde. Jaarlijks bakte zijn vader op 31 december een enorme hoeveelheid oliebollen, die in de huiskamer werden opgegeten door de lopers die aan de wedstrijd over tien kilometer hadden meegedaan. ,,Op een gegeven moment hadden we op oudjaarsdag meer dan dertig atleten in huis, onder wie een aantal hele goeie”, herinnert Roose zich. Tegenwoordig organiseert hij de Kerstcross in recreatiegebied Stelleplas bij Heinkenszand.

De ondertitel van Roose’s boek is veelzeggend: ‘Nooit iets gewonnen en toch nog gedreven’. In zijn jonge jaren was hij geen topper, zeker niet nadat hij op zijn 26e bij een treinongeluk bij Eindewege ernstig gewond raakte aan zijn rechterbeen en nek. Hij wil er niet veel over kwijt: ,,Ik zit niet te wachten op snotterverhalen.”

,,Wat ik toen presteerde, stelde niks voor”, vindt hij nog steeds. ,,Maar met m’n tijden van toen zou ik nu in Zeeland een topper geweest zijn.” Vroeger werd er gewoon veel harder gelopen dan tegenwoordig en dat steekt Roose. Dat blijkt uit de verhalen en reacties die hij de laatste jaren op internetfora plaatst en die ook in zijn boek zijn opgenomen. Nee, het is wat hem geen kwestie dat vroeger alles beter was. ,,Wat mij irriteert is dat de lopers van nu zo ontzettend veel aandacht krijgen en dat de geschiedenis uit het oog verloren wordt.”

Roose geeft een voorbeeld. In 1975 was de eerste marathon van Amsterdam. Een Deen won, de Nederlander Henk Kalff werd tweede in 2 uur en 16 minuten. ,,Bij een normale evolutie zouden de huidige marathonlopers veel sneller moeten zijn, maar het tegendeel is waar. Er is overdreven veel aandacht voor matige prestaties.”

Bij die constatering blijft het niet. Roose, die zelf ook nog steeds hardloopt, doet zijn best om de huidige loper wat snelheid bij te brengen. Hij presenteert in zijn boek tal van schema’s en opvattingen. Zo propageert hij de steeds impopulairder wordende crossen en baanatletiek. Wil je sneller worden dan moet je daar aan meedoen. Bovendien, steeds maar marathons of trails lopen gaat vervelen, denkt hij. Dankzij afwisseling blijf je gretig.

Aan het woord ‘genieten’, heeft hij een gruwelijke hekel. Daar heeft de atletiek niets aan, vindt hij. Gewerkt moet er worden! Roose hoopt dat de massa die nu 43 minuten over de tien kilometer doet door gericht trainen straks na 37 minuten al binnen is. ,,Ook die tijd stelt nog niks voor, maar dan is er wel vooruitgang”, moppert hij. Bovendien: hoe sneller de massa, hoe groter de kans dat er echte toppers opstaan.

Aan het eind van het boek staan de c.v. van Jan Roose. Van hem hadden die er niet in gehoeven, maar de uitgever vond dat dat nodig was. ,,In het boek gaat het niet vaak om Jan Roose. Het gaat om de atletiek. Ik heb van mezelf het idee dat ik de atletiek nog van dienst kan zijn. Ik heb veel kritiek gehad op dingen die ik schreef, maar de laatste tijd krijg ik ook positieve reacties. Dat doet me goed.”

Vijftig jaar hardlopen is vanaf 1 november te koop in de winkel en via de internetsite van de Drukkerij in Middelburg. Het boek kost 13,95 euro. Jan Roose presenteert het boek vrijdag 31 oktober vanaf 16.00 uur in Restaurant Brasserie Stelleplas bij Heinkenszand.

 

Advertenties

One thought on “Een boek van een 64-jarige atletiekrebel

  1. Dat ik met mijn niveau van toen ( 10000 meter in 36.08 minuten ) nu in Zeeland een topper zou zijn, is wel een beetje overdreven. Met deze tijd eindig je echter wel redelijk dikwijls bij de eerste 10 en bij sommige loopjes zelfs top 3. Over het jubileumboekje nog het volgende: het is te bestellen via http://www.zeelandboeken.nl en in alle Zeeuwse boekhandels. Wie vrijdagmiddag 31 oktober om 16.00 uur naar de presentatie op de Stelleplas komt, kan het daar kopen. Zolang de voorraad strekt uiteraard. Je krijgt het boekje van Katinka Polderman, het geschenk i.v.m. de Zeeuwse boekenweek, er dan gratis bij. Ook gratis zijn een hapje en een drankje ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s