Omroep Zeeland even op bezoek

door Koen de Vries

Vanmorgen kwam Jan Parent van Omroep Zeeland op bezoek. Hij wilde me wat vragen stellen over het nieuwe Kustmarathonboek, Stik bliee. Vroeger reden in dit soort gevallen complete reportagewagens voor maar tegenwoordig is dat niet meer nodig. Alles wat Jan nodig had, was een i-phone.      

Aanvankelijk wilde Omroep Zeeland om 10.15 uur of 11.15 uur komen, maar daar had ik wat moeite mee. Ik zou dan m’n baantraininkje moeten laten schieten en dat is altijd nuttig en gezellig. Daarom stond Jan Parent al om even over achten op de stoep. Voor een journalist van een ochtendkrant rijkelijk vroeg, maar dat moest dan maar.

Het interview was ‘semi-live’. Het werd opgenomen op de i-phone en meteen doorgestuurd naar de studio in Oost-Souburg. Alles bij elkaar duurde het een minuutje of vier en niet veel later werd het uitgezonden op de radio. Zei Jan, want zelf heb ik het niet gehoord. We hebben na afloop nog een bakje koffie gedronken en amper twintig minuten nadat Jan binnenkwam was hij alweer verdwenen.

Ongelooflijk hoe simpel dat tegenwoordig allemaal gaat. Ook de schrijvende journalisten hebben het – technisch gezien – een stuk makkelijker gekregen, maar zo makkelijk als het bij de radio gaat, is het bij ons (nog) niet. Voordat een verhaal in de krant staat gaat er heel wat meer tijd over heen.

Vorige week maakte ik bij Jan Roose een verhaal over zijn vijftigjarig jubileum als atleet. Ter gelegenheid daarvan gaf hij een boekje uit met artikelen die hij in de loop der jaren geschreven had. Eerst heb ik wat in die verhaaltjes zitten grasduinen, want je moet natuurlijk wel weten waar het over gaat. Voordat ik naar Goes ging, keek ik nog even in het PZC-archief om te zien wat er eerder over hem geschreven is. Daarna stapte ik in de auto. In Goes bijna anderhalf uur met Jan gepraat en terug naar Vlissingen.

Op de krant het verhaal in het vormpje getikt. Dat moet tot op de regel kloppen, dus het is nog wat passen en meten. Vervolgens beeldmateriaal gezocht en Jan nog even gebeld of hij een pdf’je had van de voorkant van het boek. Het verhaal nog eens doorgelezen, gekeken of er informatie ontbrak en het uiteindelijk afgemaakt.

Al met al gaat er wel een uurtje of vijf, zes in z’n verhaal zitten, dus heel wat meer dan bij een radio-interview. Dat verhaal met Jan zet ik een dezer dagen op het blog. Eerst nog even wat info over het Kustmarathonboek.

Oplage: 2200
Aantal pagina’s 100
Aantal fotografen: 28
Prijs: 9,95 euro
Aantal auteurs: 8
Zesde editie
Te koop bij http://www.webwinkel.pzc.nl/boeken/kustmarathon-2014-stikbliee-p-32509
Te koop bij boekwinkels: De Drukkerij, Middelburg
De Koperen Tuin, Goes
Bruna Loek, Goes
Primera, Vlissingen
Van Aken, Terneuzen
Paard van Troje, Goes
Primera, Oost-Souburg
Lectori, Kapelle
Primera, Vlissingen
De Ramshoorn, Goes
Van Velzen, Krabbendijke
De Kleine Stern, Burgh-Haamstede

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s