Kustmarathontopvijf. Nummer 2: de Westkappelse Zeedijk

door Koen de Vries

Vandaag zijn we toe aan de nummer twee van het lijstje van mooiste Kustmarathon-trajecten. Even ter herinnering: de Langstraat in Zoutelande staat op vijf, Domburg staat op vier en de Veersedam op drie. En op twee staat: de Westkappelse Zeedijk.    

 

Gek dat je een zeedijk mooi kunt vinden. Meer dan een enorme klomp steen is het niet, toch? Mijn mooiheid heeft onder meer te maken met het traject ervoor. Het pad van Domburg naar de dijk. Het is het gemeenste stuk van de hele Kustmarathon, vind ik. Het lijkt redelijk vlak maar is het niet. Het eerste stuk ligt uit de wind maar toch ook weer niet. Je moet er tempo maken maar dat kan ik daar bijna nooit. De ondergrond lijkt hard maar er ligt veel zand.

En dan kom je een bordje met 35km tegen en draai je naar links de dikke dam op. Rechts het vuurtorentje, dat al heel lang op je stond te wachten. Daarachter weer de zee, vaak met schepen uit verre werelden. En links voor je zie je een prachtig lijnenspel van de rode daken van Waschappel.

Oke, het kan er waaien, wat zeg ik, het kan er stormen. In 2009 had je er windkracht 9 schuin tegen, maar dat maakte de tocht alleen maar heroïscher. En aan het eind van de dijk staat de tank, die herinnert aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Mijn tante Alie vertelde er vaak over. Over bombardementen waar de familie voor moest vluchten. En over bevrijders die hun leven waagden voor mensen die ze helemaal niet kenden.

Een verhaal ging over 3 oktober 1944, de dag dat Westkapelle door de geallieerden gebombardeerd werd. Tante Ali wilde met man en kinderen in de molen schuilen, maar zover kwam ze niet. Ze vluchtte hals over kop een boerderij in. Misschien was het wel de Hooizolder. Ze kwam er ongeschonden weer uit. De mensen in de molen niet. 44 van de 47 kwamen om.

Vijf jaar geleden riep ik al eens op om in het voorbijgaan een tikje tegen de tank te geven. Als dank aan de bevrijders en respect voor al die onschuldige doden. Dat doe ik nu weer. Zaterdag is het precies 70 jaar en één dag geleden dat de hel in Westkapelle losbarstte. Als jij er langskomt, is het er feest. Oke, je bent moe, je hebt er al 36 kilometer opzitten. Maar één dankbaar tikje tegen die tank, dat moet toch geen moeite kosten?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s