Marius Besuyen voltooit de Salomon 4 Trail

 

door Koen de Vries

Over trailen had hij al veel mooie verhalen gehoord en misschien was het ook wel iets voor hem. Tweeënvijftig jaar is Marius Besuyen en daarom vond hij het tijd om zelf ook eens een flinke trail te lopen. ,,Als je zestig bent, kan het misschien niet meer”, was zijn motivatie. De inwoner van Sint Laurens koos meteen een hyper-zware uit: De Salomon 4 Trails, van 9 tot en met 12 juli door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. In totaal 153 kilometers met veel, heel veel bergen. Zijn vriendin Ingrid Koene stond hem onderweg bij.  

De keuze voor de Salomon 4 Trails maakte Besuyen tijdens een vakantie in tropisch Gambia. Daar las hij een folder over de wedstrijd door de Alpen, waarin een Duitser aanstekelijk enthousiast vertelde over het evenement. Vooraf keek Besuyen er tegenop, maar nadat hij zaterdag gefinisht was, was het hem allemaal nogal meegevallen. ,,We hebben vanmorgen alweer een stukje gewandeld”, meldde hij doodleuk vanuit een regenachtig Zwitserland. Een beetje spierpijn in de bovenbenen was wat hij had overgehouden aan de monstertocht. Geen blaren, geen blessures. Afgezien van een geweldig goed gevoel was dat eigenlijk alles.

De tocht op de eerste dag viel reuze mee: 36 kilometer met 2410 hoogtemers liepen als een Zwitsers uurwerkje. Het weer werkte mee. Bij de start regende het, maar het werd al snel droog. Etappe 2, over 45,3 kilometer met ruim 2700 hoogtemeters was andere koek, maar werd ook met weinig moeite volbracht.

Dag 3 was het moeilijkst. Het regende, het sneeuwde, waardoor het parkoers over 31 kilometer iets werd ingekort. Veel te genieten was er niet. ,,Je zou een mooi uitzicht hebben op de dalen, maar daar heb ik niks van gezien”, vertelde Besuyen. ,,Ik had handschoenen en een muts in m’n rugtas en had die eigenlijk aan moeten doen. Ik nam er niet de tijd voor. Stom. Op een gegeven moment kon ik zelfs m’n gelletjes niet meer vasthouden. het was verschrikkelijk koud.”

Etappe 4 (44,5 kilometer) was ook een zware. Het was prachtig weer, de natuur gaf een verleidelijke knipoog. Maar de benen begonnen te wegen, het lichaam voelde vermoeid, het parkoers was deels modderig en deels heel technisch. En er waren sneeuwvelden waar je tot een halve meter diep inzakte. ,,Ik had stokken mee en die bevielen goed. Alleen daar had ik er helemaal niks aan”, keek Besuyen terug, die ook voor het eerst van zijn leven met compressiekousen en armstukken op pad ging.  Hij had verschillende paren schoenen meegenomen, maar gaf vier dagen lang de voorkeur aan zijn gloednieuwe Hoka’s.

Besuyen: ,,De eerste twee dagen vond ik het leuk, maar ook niet meer dan dat. Daarna begon ik er echt plezier in te krijgen. Alles was perfect georganiseerd, je leerde steeds meer mensen kennen, ’s avonds was het gewoon gezellig. Er was een pastaparty, er waren briefings, prijsuitreikingen en er werden foto’s en films van de wedstrijd van die dag vertoond. Toch wel indrukwekkend om beelden te zien van een landschap waar jij nog maar net door had gelopen.”

Wat Besuyen betreft komt er ooit nog een trail van dit formaat. Wanneer, waar, hoe zwaar en hoe ver, dat is van later zorg. Hij is nog geen zestig. In de Salomon 4 Trail gingen 421 atleten van start, er finishten er 321. Besuyen werd in zijn leeftijdsgroep (50+) negende van de 41 deelnemers. Overall werd hij 84e. Woensdag is Marius Besuyen gewoon weer te bewonderen in Zeeland. Hij gaat van start in de Stratenloop van Westkapelle.

Advertenties

2 thoughts on “Marius Besuyen voltooit de Salomon 4 Trail

  1. Gewoon geweldig echt een topper gefeliciteerd en klasse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s