Feest in Magrette tijdens Marathon Zeeuws-Vlaanderen

Feest in Magrette. foto Maurice Steketee

Feest in Magrette. foto Maurice Steketee

door Maurice Steketee

Voor het eerst van m’n leven kwam ik zaterdag in Magrette terecht. Dat ze daar wel van een feestje houden is me inmiddels wel duidelijk. Omdat er veel lopers van buiten Zeeland meededen een klein voorproefje van wat u vandaag allemaal in de PZC kan lezen.

Aan de Eglantiersweg in Magrette loopt te­gen de klok van één uur de spanning op. ,,Ze komen er zo aan hoor’’, roept de voorfietser, ter­wijl hij door de Zeeuws-Vlaamse buurtschap sjeest. De bewoners trekken snel een flesje bier open, het opgetrommelde dweilorkest Termenieke uit Hulst zet een vro­lijk deuntje in en er wordt nog even geposeerd voor een foto in de krant. In misschien wel het kleinste plaatsje van de marathon­route houden ze wel van een groots feestje.

,,We helpen elke deelnemer naar de finish’’, vertelt Marjolein de Fe­ijter wijzend naar twee rollators die opgesteld staan aan het begin van de buurtschap. De begeleiden­de tekst is veelzeggend. ,,Als je niet meer kan, pak deze dan.’’ In Magrette gaat het op deze zonni­ge zaterdagmiddag niet over snel­le tijden of parkoersrecords. ,,Ie­dereen is hier even belangrijk, we juichen voor iedereen die langs­komt.’’ Sébastièn Schletterer is de eerste die passeert. Daarna volgt Huub van Noorden. Als de toe­schouwers zijn naam krijgen inge­fluisterd, wordt een massaal ,,hup Huuuuuuuuub’’ ingezet. ,,Waar beginnen ze aan hé?’’, vraagt De Feijter zich af. ,,Je moet er maar zin in hebben, 42 kilometer. Ik loop zelf ook wel eens een rondje maar kom nooit verder dan Scha­penbout.’’

Het is alweer het derde jaar dat de marathon Magrette aandoet en dat zullen de deelnemers weten. Er is een speciale boog opge­bouwd, met stiekem een beetje re­clame, en overal hangen spandoe­ken en vlaggen. ,,We zijn gistera­vond al begonnen met feesten’’, vertelt De Feijter lachend, die voor deze gelegenheid met de kof­fie rondgaat en alle marathonkij­kers in de buurtschap een bakkie aanbiedt.

De relaxte sfeer in Magrette staat symbool voor de hele marathon. In Hulst is dat eerder op de dag niet anders. In tegenstelling tot een jaar eerder moet het vesting­stadje het dit jaar met de start doen in plaats van de finish. Aan de publieke belangstelling is dat nauwelijks te merken. Het pu­bliek, naar schatting zo’n tweedui­zend man, staat rijen dik opge­steld als 650 lopers op punt van vertrekken staan. Het viskraam, met onder meer warme gekookte wulken in de aanbieding, maakt op vijftig meter van de start over­uren.

,,Je hebt hier geen gedoe’’, prijst Ilonka van den Hengel, die later de marathon bij de vrouwen zal winnen, het evenement. ,,Je kunt hier twee minuten voor de start nog rustig aan komen lopen. Het sfeertje in Zeeland is heel bijzon­der.’’

Toch is niet overal het publiek massaal uitgelopen. In Heikant bij­voorbeeld, na zo’n twaalf kilome­ter wedstrijd, heerst een paar mi­nuten voordat de eerste lopers passeren nog een serene rust. Een vrouw op leeftijd wast rustig haar auto, terwijl Van Noorden, Schlet­terer en Harmes zich in het zweet werken in de Polenstraat. Speaker Tom de Koster probeert de stem­ming erin te houden. ,,De fanfare maakt zich klaar, Heikant loopt uit’’, schreeuwt hij door z’n micro­foon. Naarmate meer lopers het dorp passeren, neemt het aantal toeschouwers toe. Even breekt er nog paniek uit als een hond zich los probeert te rukken van zijn baasje, maar het incident wordt in de kiem gesmoord.

In Axel is het al wat drukker langs het parkoers, maar in Terneuzen is het pas echt een gekkenhuis. Op de terrassen is tegen de klok van drieën geen plaatsje meer vrij. De lopers druppelen een voor een binnen. Ingrid IJsebaert, de snelste Zeeuwse van de dag, ziet het van een afstandje aan met een glas champagne in de hand. ,,Wat gezellig en druk is het hier’’, vertelt de titelverdedigster. ,,In te­genstelling tot vorig jaar liep ik zonder spanning vandaag. Het ging zo makkelijk dat ik onder­weg zelfs nog een dansje heb ge­maakt. Ik lag eerst nog zevende dame, maar wilde zo graag eerste Zeeuwse worden. Ik heb heel de race ontzettend genoten.’’ Net als de honderden vrijwilligers en mis­schien wel duizenden toeschou­wers.

Lees alle andere verhalen in de PZC van vandaag. Daarin vijf pagina’s met onder meer de hele uitslag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s