Hardloophype zet door

De deelnemers zijn onderweg in de Rammekensloop. foto Maurice Steketee

De deelnemers zijn onderweg in de Rammekensloop. foto Maurice Steketee

door Maurice Steketee
Wanneer houdt de hardloophype op? De Halve Marathon van Cadzand gaat morgen naar een recordaantal deelnemers, de Marathon van Zeeuws-Vlaanderen is bijna uitverkocht, de Rammekensloop in Ritthem trok vandaag bijna vierhonderd hardlopers en dan was er vandaag ook nog de Berlaerloop in Koewacht. Deze week zei iemand tegen me: Fiets je wel eens naar je werk zonder dat je een hardloper tegenkomt? Ik moest daarop ontkennend antwoorden. Hardlopen is volgens mij de snelst groeiende sport van Nederland en dat wordt ook bevestigd door recent onderzoek.

Op het gebied van hardlopen wordt in Zeeland veruit het meeste georganiseerd. Op de kalender van 2014 staan meer dan honderd (baan)wedstrijden, crossen, trails en trimlopen. Het is niet zo vreemd dat het aantal wedstrijden, soms wel drie in één weekend in Zeeland, toeneemt. Op dit moment telt Nederland twee miljoen structurele hardlopers (mensen die meer dan twaalf keer per jaar rennen). Uit een recent rapport van onderzoeksbureau GfK in opdracht van NOCNSF blijkt dat nog eens één miljoen Nederlanders de intentie heeft om ook te beginnen.

Drukte bij de start in Ritthem

Drukte bij de start in Ritthem

Vandaag was ik bij de Rammekensloop in Ritthem. Als er honderd lopers mee zullen doen, is het veel dacht ik op voorhand. Maar toen er in Ritthem geen parkeerplekje was te vinden wist ik genoeg. Zou het ooit eerder zo druk zijn geweest in het Walcherse dorpje? De drukte en entourage deden me een beetje denken aan de Zakloop in Nisse. Ook bij de Rammekensloop heerste een ongedwongen sfeer, was er een mooi rondje uitgezet door de natuur en trok een bonte stoet met veel roze shirtjes tussen de knotwilgen door richting finish. Dat het rondje niet voor iedereen even lang was, kwam doordat iemand een routebordje had omgedraaid waardoor vele lopers de verkeerde kant opgingen en een extra lusje maakten. Door de vele regen van de afgelopen dagen was het parkoers bovendien behoorlijk modderig geworden. Op sommige stukken zakte je tot de enkels weg in de slik. Maar de meesten maakten zich er niet druk om, ze waren veel te blij dat ze de bij de finish waren.

foto 2

Advertenties

5 thoughts on “Hardloophype zet door

  1. Ook wij van de organisatie staan te kijken van het aantal deelnemers, maar wel erg leuk. Volgend jaar komen we weer terug met de Rammekensloop.

  2. Organisatie…heel veel lof voor deze”nieuwe” loop en blij dat hij terug is op de atletiekkalender.Alle lof voor dit geweldige rondje tot volgend jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s