Eerst een hamburgertje, daarna lekker trailen

foto
door Maurice Steketee
Dat niet in elke scholier een atleet schuil gaat werd vanmiddag duidelijk tijdens de eerste Indoortrail voor scholieren in de Zeelandhallen in Goes. Vlak voor de start schoof een aantal leerlingen nog even een hamburgertje naar binnen van de nabijgelegen MC Donalds. Maar het overgrote deel van de ruim zevenhonderd scholieren in de leeftijd van 13 t/m 17 jaar nam de hardloopwedstrijd met hindernissen uitermate serieus. Gespannen koppies vlak voor de start en man tegen man en vrouw tegen vrouw gevechten tijdens de wedstrijd. Het ging er behoorlijk fanatiek aan toe en dat betekende dat niet iedereen ongeschonden de finish haalde. Gelukkig bleef het bij een paar pijnlijke enkels en hier en daar een schaafwond. Maar wat wil je ook met 700 druzige pubers, dan gaat er wel eens wat mis.
Zeven Zeeuwse middelbare scholen waren er naar de Indoortrail toegekomen met als inzet de Scholierenbeker. De deelnemers liepen rondjes van 700 meter over een parkoers vol obstakels: waterbak, boomstammetjes, wasbord en meer van dat alles. ‘Dat doen we wel even’, zag je de meesten denken. Maar eenmaal bij de finish was iedereen totaal uitgeput. Niet zo gek, vond parkoersbouwer Johan Antheunisse. ,,Het is zwaarder dan vorig jaar.” Hans Leijdekker zag dat ook vanaf de tribune. ,,Ze zijn flink aan het afzien.”
,,Heb je gezien hoe fanatiek ze zijn?”, vroeg Koos Oggel. ,,Ik zou heel graag willen weten hoeveel er nu doorgaan met hardlopen”, zei Jan Roose. De vier mannen op leeftijd (met alle respect) die als vrijwilliger aanwezig waren genoten zichtbaar van de jeugdige overmoed van sommige lopertjes. Het leek af en toe wel of ze aan de 100 meter sprint begonnen. Maar daarna vielen velen ietwat stil op de zware ondergrond. Ook het wisselen tijdens de teamestafette verliep niet helemaal vlekkeloos. ,,Volgend jaar kiezen we voor een iets andere opzet”, zei Kim Reynierse. Johan Stokman en de andere juryleden moesten alle zeilen bijzetten om de jongeren in het gareel te houden in de wisselzone. De leerlingen van het Reynaert College hadden daar het minste last van. Zij gingen uiteindelijk met de Scholierenbeker naar huis. Het Ostrea Lyceum uit Goes moest genoegen nemen met plek twee.

Eerder op de dag vonden enkele Special Heroes (minder valide sporters) het zo zwaar, dat ze dachten een kortere route te weten naar de finish. ,,Ze liepen zo tussen de kerstbomen door rechtstreeks naar de finish”, had Antheunisse gezien. Er werd hard om gelachen. In de dagen daarvoor was dat nog wel anders. ,,Het is een immens karwei om dit allemaal op te zetten. We zijn woensdag en donderdag van 8.00 uur ’s ochtends tot 8.00 uur ’s avonds bezig geweest”, zei Antheunisse. ,,Ik heb af en toe er wel slapeloze nachten van gehad”, bekende Reynierse. ,,Maar als ik zie hoeveel plezier de jeugd er aan beleeft, maakt dat alles goed.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s