Mosselloop, hardlopen in een schilderij

foto 2door Maurice Steketee
Het contrast kon haast niet groter. Van de zwaar beveiligde marathon in metropool New York naar de Mosselloop ergens in de bossen van Westenschouwen. Van groot naar klein, van herrie naar rust, van tienduizenden deelnemers naar een paar honderd lopers, en van taai asfalt naar fraai natuurschoon. Binnen zes dagen en met nog een halve jetlag had ik zin om een beetje uit te lopen en waar kun je dat beter doen dan in het rustieke Schouwse landschap.
De spieren waren nog behoorlijk stram, niet zo gek natuurlijk na twee marathons in een maand, maar toch ging het lopen niet onaardig. Waar ik vooral van genoot was het prachtige decor dat tijdens de Mosselloop aan je voorbijtrekt. Het is hardlopen in een schilderij, terwijl de bladeren knisperen onder je schoen. Eigenlijk is de herfst een van de mooiste jaargetijden om hard te lopen. Het wordt wat kouder buiten, het water loopt uit de neus en na afloop is het heerlijk om bij de openhaard te zitten met een warme kop thee of chocolademelk.
foto 1

De Mosselloop, alhoewel ik Mosselcross eigenlijk een veel mooier woord vindt, is een loop voor de echte natuurliefhebber. Het relatief korte loopje heeft alles wat een wedstrijd mooi kan maken. En na afloop ben je helemaal kapot. Sterker nog, ik denk dat ik zaterdag meer zweetdruppels heb achtergelaten in de bossen van Schouwen dan op het asfalt van New York. De korte, venijnige klimmetjes zorgen ervoor dat je na een paar kilometer al bent verzuurd. En dan komt een paar kilometer voor de finish ook nog die machtige klim, de naam is me even ontschoten, maar wie zaterdag meeliep heeft ‘m vast nog op het netvlies staan. Het paste allemaal in het schilderij dat de Mosselloop afgelopen weekeinde was.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s