De enige echte PZC-Kustmarathon-strandtest

door Koen de Vries

Weinig, misschien wel niets is de redactie van dit blog te veel om haar lezers voor te lichten over de Zeeuwse Kustmarathon. Daarom toog vanmorgen (zondag) in alle vroegte een van de verslaggevers naar Oostkapelle voor de enige echte PZC-Kustmarathon-strandtest. Hoe ligt het 6840 meter lange strand tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle erbij, was de onderzoeksvraag. Goed, was het antwoord na een zware tocht, vice versa tussen de twee kustplaatsen. Het is alleen de vraag of het hier een representatief onderzoek betreft…    stranfoto1     

Het antwoord op deze tweede vraag is ‘ja en nee’. Ja, omdat het onderzoek tijdens hoog water werd verricht, net zoals volgende week zaterdagmiddag tijdens de elfde editie van de Kustmarathon. Nee, omdat de omstandigheden dan waarschijnlijk heel anders zullen zijn.

Vandaag blies een harde oostenwind (kracht 4 a 5) het testpanel hard in de rug. Zaterdag zal de wind naar verwachtig van de andere kant komen. Tegenwind dus. Daar komt bij dat de verhoging ten opzichten van het Nieuw Amsterdams Peil (NAP) nu 89 centimer was. Volgende week is dat precies een meter meer: 189 centimeter! strandfoto2

Met andere woorden: het water zal zaterdag veel hoger komen dan nu. Geen meter, maar minstens een meter. Nu zorgde de wind ervoor dat het water uit de trechter voor de Oosterschelde werd geblazen. Volgend week blaast hij het water erin. De vraag is alleen hoe hard en vanuit welke richting precies.

Nu was het testpanel vanmorgen ondanks het vroege tijdstip niet op z’n achterhoofd gevallen. Het zocht daarom niet de vloedlijn, maar het hogere strand op, waar de meute zaterdag waarschijnlijk zijn of haar weg moet zoeken. In dat geval, ik zal het maar eerlijk zeggen, moet u zich op het ergste voorbereiden. Het wordt ploegen en ploeteren. Een overzicht van het 6840 meter lange strand, van kilometer tot kilometer:

0-1 kilometer:
Volgens geleerden stijgt de zeespiegel door de opwarming van de aarde. Het strand van Vrouwenpolder heeft daar echter geen last van. De kortste afstand van de dijk tot de vloedlijn bedraagt inmiddels 480 meter. Ik meen me te kunnen herinneren dat dat nog niet zo lang geleden zo ongeveer de helft was. Dit is het eerste echte smerige stuk van de Kustmarathon. Loop je er niet over de kop! Het is nog 22 kilometer tot Zoutelande! Er is een voorbehoud. Het zou kunnen zijn dat het hoge water een binnenzee heeft gevormd voor de dijk. Dat zou betekenen dat de lopers niet rechtdoor, maar meteen linksaf moeten en rond de binnenzee moeten lopen. Hou in dat geval rekening met ‘sociaal zand’. Dat is zand dat aan je schoenen blijft plakken en het liefst helemaal tot Zoutelande met je meelift. strandfoto3 dijk

1-2 kilometer:
Het strand wordt 1500 meter na de dijk smal. Heel smal. En wat erger is, er is hier geen stukje hard zand te vinden. Een kleine opsteker: hier ergens bevindt zich een drankpost en het punt van de halve marathon. Je bent op de helft! Kijk, als je energie over hebt,  ook eens naar rechts de zee in. Ik zag daar vanmorgen een uit de kluiten gewassen zeehond zwemmen, die veel belangstelling leek te hebben voor mijn onderzoek. Dat was een prachtig zicht. strandfoto4
2-3 kilometer:
Het strand blijft smal, maar er is hoop. Er zitten hardere stukken tussen. Zoek het donkere zand op, als dat er is. Dat is keihard. Blijf weg bij het zand met zo hier en daar een schelpje ertussen. Hartstikke zacht.

3-4 kilometer:
Oranjezon. Een paar jaar geleden, toen het springvloed was er er stormachtige noordwesten wind blies, moesten hier de late lopers de duinen in. Ze konden niet voorlangs de strandtent meer. De zee had bezit genomen van het ervoor liggende strand. Laten we hopen dat dat nu niet zo is. Hoe dan ook, er is hier nauwelijks een stukje hard zand te vinden.

4-5 kilometer:
Hier liggen lekkere stukken geribbeld zand. Niet superhard, maar wel een verademing na de vorige kilometer. Een mooi stuk om de hartslag weer een beetje te laten zakken en inspiratie op te doen voor wat nog komen gaat.

5-6 kilometer:
Hier duiken halverwege nieuwe duintjes op. Zoek die op! Het zand is redelijk hard, vooral op de geribbelde stukjes.strandfoto6duintjes

6-6.840 kilometer:
Volgens mij het zwaarste stuk. Alleen maar mul zand en dan ook nog dat stuk omhoog, de duinen over. Hopelijk hebben de badgasten hun strandhuisjes gedemonteerd en afgevoerd. Vanmorgen lagen diverse onderdelen precies op m’n pad. Ook de Duitse badgasten, die hier hun tenten ook bij nacht en ontij opslaan, zijn hopelijk vertrokken. Hun spullen zullen anders precies in de weg staan. En kijk niet raar op als een oosterbuur je vraagt even een foto van de familie te maken. Dat overkwam mij vanmorgen. Ik heb het maar gedaan. Dan hoef ik het zaterdag bij deze mensen tenminste niet meer te doen. Conclusie: De strandovergang bij Oostkapelle komt als een verlossing! Denk ook aan het muziekcorps dat je daar opvrolijkt, de mensenmassa die je even verderop gaat aanmoedigen en de drankpost die er aan zit te komen.

Tenslotte nog een tip:  
Zet je voeten in het mulle zand plat neer en probeer ze zonder al te veel buigen weer naar boven te halen. Hoe platter je je voeten neerzet, hoe minder diep ze in het zand wegzakken.

Veel sterkte, komende zaterdag!

Advertenties

3 thoughts on “De enige echte PZC-Kustmarathon-strandtest

  1. Wat een nuttige informatie en tips! Bedankt. Weten jullie ook wanneer het op dat strand vloed is (hoogste waterstand)?

  2. Zoals Sven al aangaf, wat een nuttige informatie en tips! En ook gebracht met een dosis ernst en humor.Dat zal ploegen worden als een boerenknol, en die doen dat ook op hun eigen tempo.

  3. je verhaal schrikt misschien wat af, maar als je de bijgevoegde foto’s ziet kun je alleen maar dankbaar zijn dat je op zo’n prachtig parcours mag lopen.
    Wat ik iedereen kan aanraden, niet zuchten en steunen maar genieten van al het moois dat je onderweg tegenkomt. Iedereen heel veel succes en genieten zaterdag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s