Springvloed?

 

door Koen de Vries

Hoe meer het Kustmarathonweekend nadert, hoe verontrustender verhalen ik hoor over de waterstanden op die dagen. Tijdens de marathon zou het vloed zijn, zou het springvloed zijn, zou het strand nauwelijks nog te belopen zijn en – als het zou kunnen – zou de toestand nòg erger zijn. De verhalen worden steeds verder opgeklopt, al heb ik nog niet gehoord dat heel Walcheren overspoeld zal worden.    

zaterdag 5 oktober

zaterdag 5 oktober

   

De website http://live.getij.nl leert dat het zaterdag 5 oktober inderdaad hoog water is op het moment dat de lopers het strand tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle over moeten. En het is inderdaad behoorlijk hoog water. Maar springvloed is het zeker niet. Dan moet de verhoging (ruim) boven de 2 meter komen en dat is niet zo: 189 centimeter ‘slechts’.

De snelle jongens en meisjes zullen minder last hebben van het hoge water dan de achterblijvers. Om half 3 is de vloed op z’n hoogst en dan bevinden de eersten zich al ergens in de buurt van Zoutelande. 

Wat de hoogte van het water sterk kan beïnvloeden, is de wind. Als op 5 oktober een harde noorwesten wind waait, kunnen we allemaal onze borst natmaken. Dan wordt het water opgestuwd richting Oosterschelde en zal er weinig strand overblijven.

Oude strijders zullen zich de marathon van 2007 (of was het 2006?) nog herinneren. Toen was het hoog water en blies er een stevige noordwesten wind. Er bleef maar een dun reepje strand over – met muller dan mul zand – en dat nog niet eens overal. Bij Oranjezon moesten late lopers om Oostkapelle te kunnen bereiken achterlangs de strandtent, door de duinen. ’t Is dat u het maar weet.

vrijdag 4 oktober

vrijdag 4 oktober

De andere Kustmarathondeelnemers hebben het dit jaar beter getroffen. De Ladiesrunsters gaan over het strand op het moment dat het water behoorlijk gezakt is, de mountainbikers fietsen bij lekker laag water, de kidsrunners gaan sowieso niet over het strand en de Wandelmarathonners hebben zondag – als ze een beetje opschieten – ook kilometers hard zand voor de voeten.
In alle gevallen zou ik willen zeggen: Geniet!

zondag 6 oktober

zondag 6 oktober

Advertenties

One thought on “Springvloed?

  1. Springvloed of niet, vind mul zand al erg genoeg 😦

    Jammer dat organisator geen rekening houd met het tij zou beter zijn als we om 10.00 uur konden starten..

    Afijn, we gaan het meemaken 🙂

    Tot de 5e!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s