Bewegen

door Koen de Vries

In de NRC van afgelopen zaterdag stond een interessant artikel dat sommige hardlopers moet verontrusten. De kern van het verhaal: Bewegen is gezond, maar niet als je daarnaast een zittend bestaan leidt. zittenfoto     

Als je acht a tien uur per dag (slapen niet meegerekend) nauwelijks van je plaats komt, heb je 40 a 60% kans om (veel) sneller te overlijden dan als je maar vier uur niet beweegt. Oók als je daarnaast zo’n 150 minuten per week intensief beweegt.

Wil je dus gezond blijven dan is alleen hardlopen niet genoeg, zeker niet als dat dagelijks maar een half uurtje is. Je moet daarbuiten ook regelmatig bewegen. Als je dat niet doet, verandert je stofwisseling en dat is heel slecht. Als je een kantoorbaan hebt is af en toe een rondje lopen noodzaak. Een vrachtwagenchauffeur moet niet alleen af en toe even een parkeerplaats opzoeken, maar daar ook even flink bewegen. En daarnaast natuurlijk hardlopen. Of zoiets.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Vorige week was er een congres voor cardiologen en hartonderzoekers in de Amsterdamse RAI. Er waren er wel 30.000 volgens de NRC. Als er één beroepsgroep is die de noodzaak van bewegen moet onderkennen, is het deze wel.

Ze bracht het nauwelijks in de praktijk. 95 van de 100 aanwezigen nam in de RAI de roltrap in plaats van de trap, constateerden onderzoekers. Het was niet eens een verbazingwekkende constatering. Medici waren vroeger verstokte rokers, die er pas laat mee stopten.

Het toppunt van ongezond leven kom ik regelmatig in mijn beroepsgroep tegen. Ik heb aardig wat collega’s die alleen van hun stoel afkomen om in de kelder te gaan roken. Daar gaan ze naartoe met de lift.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s