Marathonmeeting

door Koen de Vries

Het was lang geleden dat ik in de kerk was geweest en misschien nog wel langer geleden dat ik me er op m’n gemak voelde. Vrijdagavond was zelfs dat laatste het geval. In de Catharinakerk van Zoutelande was de Marathonmeeting van de Kustmarathon. Samen met Jan Jaap Corré van Omroep Zeeland mocht ik ‘m presenteren en hoewel ik een schrijver ben en geen spreker, ging het toch wel lekker.     

De Catharinakerk was een mooie locatie voor de Marathonmeeting. Knus, gezellig zo u wilt, en met een prachtige akoestiek voor de band Behind the Mirror, die succes had met z’n allereerste publieke optreden in z’n bestaan. De kerk zat lekker vol en de genodigden hielpen prima mee met het scheppen van een ontspannen sfeertje. Er werd veel gelachen en bovendien kwam er aardige informatie voorbij. Voor de pauze via organisator Lein Lievense, kerkbeheerder en Kustmarathonfotograaf Jan Louws en ultraloper Marc Papanikitas, na de pauze via drie hoofdrolspelers in de film Zandlopers (Paola van Gilst, Jan de Jager en Hans Bostelaar), fractievoorzitter van de VVD in Provinciale Staten Kees Bierens en Omroep Zeeland-sportverslaggever Joop van der Laan.

Wat mij betreft zorgden Marc Papanikitas met zijn droge Vlaamse humor, de nietaflatende woordenstroom van Hans Bostelaar en de column van Joop van der Laan de hoogtepunten, maar het ligt voor de hand dat de aanwezigen het niet met me eens zijn. Al die andere sprekers waren namelijk ook hartstikke leuk. We begonnen om acht uur en voordat ik het in de gaten had, was het half elf. De avond vloog voorbij.

Hopelijk gebeurt dat niet tijdens het Kustmarathonweekend dat over 34 dagen begint. Ik wil van elke seconde intens genieten.    

Vlak voor de pauze deden we een quiz, ‘zitten staan’ genaamd, een variant van ‘petje op petje af’. Voor de afwezigen, hieronder kunt u hem nog een beetje naspelen.
Vraag 1
Wie won vorig jaar de jubileumeditie van de Kustmarathon?

Staan: Hicham el Barouki *
Zitten: Noureddine Athamna

Vraag 2

De allereerste Kustmarathon was meer een probeersel dan een serieuze wedstrijd. Toch kwamen er al veel deelnemers op af. Hoeveel?

Staan: 200
Zitten: 350 *
Vraag 3
In de film Zandlopers vertelt Hans Bostelaar over de allereerste marathon in Zeeland, waar hij in de jaren ’60 aan meedeed. Hans liep die marathon uit, maar stond wel op het punt om uit te stappen. Waarom besloot hij dat toch niet te doen?

Staan: Hij zag zijn geliefde langs de kant staan en wilde voor haar de finish halen
Zitten: De weersomstandigheden sloegen om *

(Antwoord is stukje film)

Vraag 4

De Kustmarathon telt een aantal echte die-hards die ALLE edities tot nu toe uit hebben gelopen. Hoeveel atleten zijn dat?

Staan: 41 *
Zitten: 23

Vraag 5

Wie waren de eerste winnaars van de Kustmarathon?

Staan: Pieter Heggen en Edith Gerards *
Zitten: Wim Padmos en Chantal Koole

Vraag 6

In de film Zandlopers beschrijft Jan de Jager zijn warme band met zijn hond Floortje. Ook als hij gaat trainen loopt de trouwe viervoeter mee. Maar: mag de hond ook mee naar binnen ná zo’n training?

Staan: Nee, de deur slaat voor Floortje dicht *
Zitten: Ja, natuurlijk mag ze naar binnen.

(Antwoord is stukje film)

Vraag 7

Wat verdient de winnaar van de Kustmarathon, naar de Zeeuwse Marathonkei en de eer, aan prijzengeld?

Staan: 1000 euro *
Zitten: 1500 euro
Vraag 8

Nog een financiële vraag. Er is onderzoek gedaan naar de economische impuls van de Kustmarathon op de provincie. Hoe groot was die impuls in 2012?

Staan: 300.000 euro
Zitten: bijna een half miljoen euro *

Vraag 9

Wim van Sparrentak is van de 41 uutlopers degene met de snelste tijd over die tien Kustmarathons. Wat is de tijd van Wim als je alle edities bij elkaar optelt?

Staan: 31 uur 21 minuten en 58 seconden *
Zitten: 31 uur 4 minuten en 23 seconden

Vraag 10

Wie is de snelste atleet in de Kustmarathon, die niet wist te winnen?

Staan: Wim Padmos
Zitten: Anthony Pochet *

*= goede antwoord

Extra vraag om winnaar aan te wijzen.
In 2012 verbeterde Marlies Kort het parkoersrecord bij de vrouwen. Wat was haar tijd?

3.01.36.

De quiz werd gewonnen door Paola van Gilst, met Erik Poppe (Biggekerke) in haar kielzog.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s