Hersteltrail

door Koen de Vries

Zondagmorgen kwart voor zes. De wekker loopt af. Tussen de bescheiden verjaardagsactiviteiten van dit weekend door is er nog wel tijd voor een trail. Misschien wat kort op de Transvulcania, maar de benen voelen goed en de wat sneaky term ‘hersteltrail’ die een van mijn loopgenoten bij de uitnodiging voor het evenement plakt, halen me over om mee te doen.   kruis  

Om kwart over zes gaat het richting Terneuzen, om daar verder te gaan met Andres. In Hulst pikken we Ingrid op en dan rijden we door naar Chaudfontaine, vlakbij Luik. We zijn er al voor negenen, er is voldoende tijd voor een kopje koffie en om te beslissen wat het gaat worden: de 15 of de 30. Het wordt de 30, met in het achterhoofd de gedachte dat ik onderweg nog altijd voor de 15 kan kiezen.

Naast het nummer 85, krijg ik bij het inschrijven nog drie bonnetjes: een voor een broodje worst, een voor een glas limo, maar waarvoor is dat derde bonnetje? De juffrouwen van de inschrijfbalie beginnen te lachen: dat is voor een gratis ritje met de kabelbaan. Ze maken een gebaar hoe dat gaat: hangend aan een kabel naar beneden. De ontmoetingsplaats voor Ingrid, Andres en mij na de trail is bekend: om 2 uur bij de kabelbaan.

Om tien uur is de start op de brug bij het casino. Zo’n 200 atleten verzamelen zich daar en dan opeens…. gaat iedereen er vandoor. Om 100 meter verder weer tot stilstand te komen. Een man roept wat onverstaanbaars, wijst op een bord met allerlei gekleurde pijlen en dan is het vertrek er echt.

Andres heeft er zin in, Ingrid twijfelt

Andres heeft er zin in, Ingrid twijfelt

Het is een prachtige trail, met steile heuvels, scherpe afdalingen, zo hier en daar een vlakke weg om weer even op adem te komen en blubber. Heel veel blubber. ’t Is niet te druk, de natuur is prachtig en het regent gelukkig niet al te hard. Wel zijn de pijlen soms lastig te vinden. De rode pijlen voor de 30 km zijn er bijna niet, wel de pijlen die met donkerblauwe verf zo hier en daar op de weg zijn gespoten. Maar die kun je heel slecht zien. En zo lopen we ons vast in een weiland waarin plotseling uit de mist een dozijn dampende koeien komt opdraven. We moeten terug, op de buik onder het prikkeldraad doorkruipen en hopen dat we dan wel op de goede weg zijn. In de verte zien we de koeien in het niets oplossen.

Op de website stonden mooie foto’s, met ondermeer een dagbouw-mijn, met loodrecht omhooglopende wanden. Ik loop maar te wachten tot we daar zijn, want op zo’n plek ben ik nog nooit geweest. We zien ‘m nooit. Wel nog twee zeer in lopers geinteresseerde paarden die onze weg kruisen in een wei, een piepsmal paadje met prikkeldraad links en rechts en een mooie abdij.

Al na 26 kilometer doemt de finish beneden ons op. Andres is allang binnen, Ingrid achterhaal ik op de laatste afdaling en samen komen we – na 3,5 uur heerlijk trailen – over de streep. Geen centje pijn gehad, beetje moe misschien nog in de bovenbenen en wat vermoeide liezen, maar dat is dan ook alles.prikkeldraad

Andres is niet bij de kabelbaan maar in de douche, om de vele modder van het lijf te spoelen. Die douche is heerlijk warm en daarom is het geen straf om extra tijd te nemen om de benen schoon te maken. Daarna gaan we om het broodje worst, de limo en nog wat andere versnaperingen. Dat bonnetje van de kabelbaan nemen we terug mee naar Nederland als souvenir. Het regent nog steeds. Misschien volgend jaar.

Deze trail werd voor het eerst georganiseerd, maar is een aanrader. Zeker als hersteltrail.

Advertenties

4 thoughts on “Hersteltrail

  1. Ik heb gelezen dat ze de route op het laatste moment hebben moeten aanpassen Koen, dit ivm met die gasten op die speciale mountenbike/cross fietsen. Daarom hebben we “de mijn” nooit gezien. Af en toe was het meer een speurtocht maar dat maakt deze trail nog veel leuker.

  2. Mooie weergave Koen van een trail waar nog wat organisatiewerk aan is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s