Erwin Harmes doet gewoon mee aan Familieloop

Op 22 juni wordt de vijfde editie van de PZC Familieloop gehouden.  De inschrijvingen stromen binnen, maar er kunnen er nog een heleboel bij.  Schrijft allen in voor deze mooie, gezellige loop! Zie www.pzc.nl/familieloop. Erwin Harmes heeft zijn deelname toegezegd. Daar is de organisatie erg blij mee. De Middelburger is weer fit en is weer lekker aan het trainen. Vanwege z’n hoge ambities (meer rust, meer trainen) is Erwin gestopt met het bezorgen van de PZC. Daar is de PZC wat minder blij mee, want Erwin was een betrouwbare en goede kracht.  Hieronder het artikel over Erwin dat zaterdag in de PZC stond.        

door Koen de Vries

Als er iemand blij is dat hij op zaterdag 22 juni aan de PZC Familieloop kan meedoen, is het Erwin Harmes wel. Twee maanden geleden bestond de kans dat de 31-jarige Middelburger door een ontstoken hartzakje het hele jaar geen wedstrijden zou mogen lopen. Uiteindelijk viel het allemaal nogal mee. Harmes heeft voorzichtig zijn rentree gemaakt en hij hoopt binnenkort zijn jacht op zijn persoonlijke records te heropenen. Bij de PZC Familieloop moet zijn beste tijd op de halve marathon eraan.  

Erwin Harmes is misschien wel net zo fanatiek als getalenteerd en daardoor overschrijdt hij weleens zijn eigen grenzen. Zo ook afgelopen winter, toen hij ondanks een griepje gewoon bleef trainen. Het gevolg was een ontsteking van het hartzakje, het vlies dat het hart omringt. Dat dat niet van gevaar ontbloot is, bleek toen hij zich met pijn op de borst in het ziekenhuis meldde. Pericarditis was de diagnose, waarbij een zorgelijk gezicht werd getrokken. Harmes mocht niet naar huis. Hij moest blijven.

De volgende dag mocht hij weer naar huis. Met een zak vol medicijnen en de waarschuwing dat hardlopen voorlopig taboe was. ,,Ik ben thuis tegen de muren gevlogen”, kijkt de Middelburger terug. ,,Hardlopen is voor mij heel belangrijk en dat mocht ik opeens niet meer.” De medici hadden hem voorgespiegeld dat het heel lang kon duren voordat hij zich weer zwaar mocht inspannen, maar dat viel uiteindelijk mee. ,,De cardioloog heeft gezien dat het nogal meeviel en heeft groen licht om weer te gaan trainen en wedstrijden te lopen. Ik ben daar heel erg blij mee.”
Inmiddels heeft Harmes in de Vrijburgloop zijn rentree gemaakt. En die ook meteen maar gewonnen. ,,Ik heb het rustig aan gedaan”, bezweert hij desondanks. ,,Er was gewoon weinig sterke tegenstand.”

Erwin Harmes loopt nog niet zo lang hard. Tot 2009 was hij linksback in het derde van voetbalclub Nieuwland en deed hij aan darts. Bij Nieuwland onderkenden ploeggenoten al jaren zijn loopvermogen. Pas in 2007 deed Harmes dat zelf ook. Hij kreeg een flyer over de Kustmarathon in handen gedrukt en was meteen verkocht. Harmes kon weinig trainen omdat zijn knie ontstoken was, maar toch volbracht hij de mooiste en zwaarste marathon van Nederland binnen de vier uur: 3.54. ,,Dat kon sneller.Ik rookte nog en dronk. Pas toen ben ik gezond gaan leven.”

De voetballer werd een hardloper en niet zo’n beetje ook. Erwin Harmes werd lid van Dynamica, ging meer en meer trainen en boekte steeds betere resultaten. Toch zit er nog steeds veel rek ik. ,,Ik boek nog steeds progressie”, weet hij. ,,Ik hoop de komende tijd m’n p’r’s op de marathon en de halve marathon te verbeteren.”

Dat gaat, mits de Middelburger zich niet over de kop loopt, zeker lukken. Zijn beste tijden staan namelijk nog niet erg scherp. Zijn beste marathontijd is 2.53, in 2011 gelopen tijdens de snikhete Kustmarathon. En de halve liep hij dit jaar het snelst in Cadzand, eveneens geen parkoers waar je optimaal snelheid kunt maken. De 1.12 van toen hoopt hij in de PZC Familieloop aan te scherpen.   

,,De Halve van Cadzand was de beste wedstrijd die ik tot nu toe heb gelopen”, herinnert Harmes zich. ,,Ik was toen zo goed in vorm, ik kon blijven gaan. Hopelijk lukt me dat op 22 juni ook. Het is de derde keer dat ik aan de Familieloop meedoe. De eerste keer werd ik tweede achter Martijn de Kok, de tweede keer kwam iedereen me op de boulevard voorbij toen ik nog aan het warmlopen was. Ik had me vergist in de starttijd. De Familieloop is een van de leukste wedstrijden die ik ken. Je ziet een heleboel mensen die je nog nooit gezien hebt omdat ze voor de eerste keer meedoen. En het is altijd gezellig. Ja, dat telt ook mee voor een fanatieke hardloper.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s