Kustmarathon mag blijven

Dit verhaal stond dinsdag in de PZC.

door Koen de Vries

MIDDELBURG – De Zeeuwse Kustmarathon mag blijven. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Trequarista-NHTV uit Breda, dat maandag naar buiten kwam. Het bureau bekeek de economische impact van de tiende editie, die vorig jaar op 5, 6 en 7 oktober werd gehouden, én de beleving van deelnemers en toeschouwers. Het onderzoek werd in opdracht van de provincie Zeeland uitgevoerd.

De geënqueteerden gaven het Kustmarathonweekend een hoog cijfer: een 8,5. ,,Volgens het onderzoeksbureau komt er bijna nooit zo’n hoog cijfer uit de bus”, lichtte provinciaal sportambtenaar Tjitte van den Buijs toe. ,,Een acht is al heel hoog.” Veel geïnterviewden refereerden aan de Elfstedentocht. ,,We zijn nog nooit bij de Elfstedentocht geweest, maar de sfeer hier moet wel zo ongeveer het Elfstedentocht-sfeertje zijn”, was een veelgehoorde reactie.

Daarnaast blijkt de Kustmarathon voor een flinke economische impuls te zorgen. Alleen in de gemeenten Schouwen-Duiveland, Veere en Noord-Beveland, waarover het parkoers van de marathon, de wandelmarathon en de mountainbiketoertocht loopt, wordt een kleine half miljoen euro extra besteed. Wat de financiële gevolgen voor de gebieden daarbuiten zijn geweest, is niet berekend. Dat ze er zijn, is volgens de onderzoekers wel zeker. Uit het onderzoek blijkt verder dat het weekeinde 20.000 bezoekers trok, 11.560 van hen kwam van buiten de gemeenten waarin het evenement plaatsvond. Zo’n negenhonderd bezoekers kwamen zelfs uit het buitenland. Ruim 20 procent van de bezoekers overnachtte speciaal voor de Kustmarathon langs de kust, gemiddeld 3,1 nachten per persoon.

Voor het onderzoek zijn in het Kustmarathonweekeinde 581 mensen geïnterviewd op verschillende plaatsen langs het parkoers, dus tussen Burgh-Haamstede en Zoutelande. De resultaten van het onderzoek zijn ver boven de verwachtingen van de opdrachtgever. De provincie Zeeland had gehoopt op 10.000 bezoekers over het hele weekeinde, een waardering van een 8 en een economische impuls van minimaal 50.000 euro.

Gedeputeerde Ben de Reu, met onder meer sport en economie in zijn portefeuille, was daarom zeer tevreden met de uitkomsten. Temeer omdat in deze economisch slechte tijden elk dubbeltje omgedraaid moet worden en steeds vaker gevraagd wordt of het stimuleren van sport wel tot de kerntaken van de provincie behoort. De Reu: ,,In het college hanteren we het land-in-zee-idee. We willen sporten ondersteunen die Zeeland van andere provincies onderscheiden. Dat zijn sporten die water of strand-gerelateerd zijn en fietsen. Met de Kustmarathon zijn we goed bezig. Met een subsidie van 15.000 euro brengen we een geldstroom van bijna 500.000 euro op gang.”

Of die geldstroom verbreed kan worden, betwijfelt De Reu. ,,De Kustmarathon  loopt tegen de grenzen van de groei aan. Als het blijft zoals het nu is, hebben we al iets moois. Wat ook belangrijk is, is het bindende element binnen de provincie. We zien dat er tal van partijen samenwerken om iets moois van de Kustmarathon te maken.”

Advertenties

2 thoughts on “Kustmarathon mag blijven

  1. Als iets blijkbaar 500.000 oplevert, wordt het dan geen tijd om te stoppen met subsidie en de sponsoring van dit evenement over te laten aan de bedrijven die er van profiteren? En de Kustmarathon komt volgens de provincie in aanmerking voor subsidie, omdat het er over het strand wordt gelopen? Doen ze dan andere prachtige hardloopevenementen in onze provincie niet te kort als dit het enige criterium is?

  2. Pingback: Trequartista-NHTV onderzoekt Kustmarathon Zeeland | NHTV // Insight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s