Loungelopen

door Koen de Vries

Zaterdag was ik aanwezig bij de Aflossingsmarathon, om er stukje over te schrijven in de krant. Nu schrijf ik er ook nog een blogje over en dat is omdat ik in die Aflossingsmarathon een nieuwe loopvorm heb ontdekt: loungelopen.   Even uitleggen wat de Aflossingsmarathon is. Teams van minimaal één en maximaal acht personen lopen een marathon en dat doen ze jaarlijks in de maand december in Terneuzen, met het fraaie personeelsgebouw van joggingclub DOW als dreh- und angelpunkt. De teamleden lossen elkaar na een rondje van 5,2 kilometer af en dat doen ze acht keer. Dan zit de marathon erop.

Een team van één kan niet aflossen, hoor ik u zeggen en dat klopt. Dat is de uitzondering op de regel. Alle teams kunnen aflossen, behalve de teams van één. Veteraan Rinus Reijngoudt uit Terneuzen, de nog piepjonge Dave Boone uit Kruiningen, de razendsnelle Bart de Grove uit Wetteren (2.39) en nog een paar teams van één liepen alle acht rondjes. Eén voordeel: ze hoefden geen estafettestokje mee te nemen. Trouwens, ook Luc de Jaeger-Braet liep in z’n eentje mee. Vorige week dabberde ik met hem zo’n vijf kilometer mee in Olne-Spa-Olne (68 km), waarna hij me op een steile klim ter plaatse liet. Zes dagen later liep hij gewoon weer een marathon. Voor wie De Jaeger-Braet niet kent, hij komt uit Sint Laureins, net over de grens bij Aardenburg, liep vier keer de Spartathlon (246 km) en liep ze alle vier binnen de 36 uur uit.

Er waren natuurlijk ook teams van twee. Ik had een praatje met Eric Goossen, die samen met z’n vrouw Marion een team vormde. Het verhaal met Goossen staat vandaag (maandag) in de PZC. Ik heb het al eens geschreven, maar doe dat in deze moeilijke tijden nog een keer: leest die krant!

Teams van één en twee kunnen niet echt relaxed aan de Aflossingsmarathon meedoen. Of je loopt, of je moet zo gaan lopen. Tijd voor iets anders is er nauwelijks. Maar met teams van vier of meer wordt het een stuk relaxter. Je loopt een rondje en kunt daarna lekker uitrusten. En dat kan heel goed in het personeelsgebouw van DOW. Er passen heel wat mensen in en je kunt er allerlei lekkere drankjes kopen.

En zo komen we op het al eerder aangekondigde loungelopen. In dat personeelsgebouw trof ik tal van bekende hardlopers aan, relaxed onderuitgezakt achter een kopje koffie dan wel iets sterkers. Of ze hadden al gelopen of ze moesten nog. Maakt niet uit, ze hadden in elk geval voldoende tijd om te socializen. Zo zag ik vader en zoon Gerritsen beiden achter een indrukwekkend glas trappist. Ze waren in hun team al vroeg aan de beurt geweest en konden daarom met tal van lotgenoten nakaarten. Ook ontmoette ik Leen Geschiere uit Vught, de ex-Zeeuw die ik bij nagenoeg welk hardloopevenement waar ter wereld dan ook tegenkom. Maar vooral bij de Kustmarathon. Leen moest nog lopen en hield het daarom bij een kopje koffie.

Degenen die hun team wilden aanmoedigen, hoefden maar vijftig meter te lopen om hun belangstelling te tonen en ook maar vijftig meter terug om in het verwarmde gebouw weer achter hun glas of kopje plaats te nemen. Joggingclub DOW-voorzitter Jan Boonman vertelde terwijl hij enkele glazen met goudgeel vocht vulde (hij was tevens barman) dat het voornaamste doel van de Aflossingsmarathon was en is om mensen aan het bewegen te krijgen. Dat geldt dat met name voor nieuwkomers. Maar voor oudgedienden leek me dit evenement vooral belangrijk om nu eens niet al te veel te bewegen maar om je medelopers, die je altijd voorbij ziet komen cq aan wie je altijd voorbij gaat, beter te leren kennen.

Die redenering lijkt te kloppen. Jaar na jaar doen er meer teams mee aan de Aflossingsmarathon, met name teams van vier of meer. Dit jaar werd een nieuw record gevestigd: liefst 130 teams kwamen aan de start.  Loungelopen is kortom een gat in de markt, met name  voor de verstokte hardloper. Over de gevaren van dit nieuwe verschijnsel zullen we het misschien later nog eens hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s