Recensie Zandlopers

door Edith Ramakers
MIDDELBURG – Als je in dubio bent of je zal meedoen aan de Zeeuwse Kustmarathon, dan is de documentaire over de zwaarste marathon van Nederland verplichte kost. En gegarandeerd dat je dan volgend jaar een van de deelnemers bent. Zandlopers, zoals de treffende naam van de film is, is een productie van Maurice Steketee, Rudy Boogert en Daan Wallis (montage). Zij werden bijgestaan door een aantal vrijwilligers, die meehielpen met filmen op de wedstrijddag.

Organisator Lein Lievense wordt gevolgd en hij laat zien hoe spannend het is voor een organisatie om een evenement op te zetten dat veel groter geworden is dan hij ooit had kunnen vermoeden. Het is allang geen geintje meer en zo begon de marathon wel tien jaar geleden.

Tot zijn eigen spijt heeft hij zelf nooit kunnen meelopen. Toen hij er drie jaar geleden klaar voor was, speelde zijn knie op. Maar gelukkig heb ‘ik nog de organisatie van de Kustmarathon eraan overgehouden.’ Hij legt er zijn hele ziel en zaligheid in en dat is bijna hetzelfde als meedoen.

Jan de Jager en Paola van Gilst doen wel echt mee aan de laatste editie. De een is boer en komt uit Wolphaartsdijk, de ander is gastvrouw van restaurant Margarita in Goes. Lopen is onderdeel van hun leven geworden. Paola is gepakt door het virus en zal nog veel marathons lopen. Stralend gaat ze in haar favoriete roze outfit over de finish. Dat zij de marathon volbracht heeft, ontroert haar én de kijker. Beelden van de zwaarste, maar vast ook de mooiste marathon, laten Zeeland en de lopers, van hun aantrekkelijkste kant zien.

Jan de Jager lacht en loopt, met of zonder zijn hondje Floortje en geniet van het bewegen. Het is Jan, die drie jaar geleden meedeed aan Boer zoekt Vrouw, nog niet gelukt een vrouw te vinden, alhoewel er gelukkig wel genoeg leuke meiden in zijn omgeving zijn. Hij is aandoenlijk, vertelt openhartig en loopt met een lach zijn eerste marathon uit. De laatste meters waren onverwacht loodzwaar.

En dan is er nog Hans Bostelaar, nu vrijwilliger, maar ooit langeafstandsloper. In de tijd dat er nog geen mooie outfits of hartslagmeters waren. In 1964 liep hij de eerste marathon van Zeeland, met start en finish in Vlissingen zoals te zien is op de zwartwitbeelden in de film. De wedstrijd begon met twee uur vertraging, want het was een snikhete dag. Halverwege de wedstrijd dacht hij dat het mooi was geweest.

Vandaag is voor genodigden de première in Cine City, Vlissingen. Vanaf zaterdag is de dvd te koop in een aantal boekhandels voor 4,95 euro en te bestellen via de website van de PZC. Naast de documentaire zijn er aparte helikopterbeelden en wordt er ingezoomd op de start in Burgh-Haamstede, waardoor bijna elke loper zichzelf terugziet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s