Sportdrank tijdens de marathon is een aanslag op de tanden

door Maurice Steketee

Tandarts Raymond Arratoon waarschuwt voor het gebruik van sportdrank en sinaasappels tijdens het sporten. ,,Het is een aanslag op je gebit. Tijdens het sporten heb je weinig speeksel in je mond waardoor het glazuur van je tanden extra gevoelig is voor zuren.’’ Volgens Arratoon, zelf ook hardloper, kampen steeds meer mensen met tanderosie. ,,Als je een droge mond hebt na een inspanning en je gaat daarna een flesje Extran drinken dan is het vragen om problemen. Als je dat één keer in de week doet is het nog niet zo erg, maar als je drie of vier keer in de week loopt en je neemt steeds suiker- of zure producten dan is dat erg slecht voor je gebit. Je glazuur lost er van op en dat komt ook nooit meer terug. Moeder Natuur maakt dat niet opnieuw aan. Je ziet ook dat mensen steeds kortere tanden krijgen. Bananen zijn geen probleem, maar zure (sinaas)appels dus weer wel.” Arratoon, die een praktijk in Vlissingen heeft, zit er over te denken om gebitten van hardlopers te fotograferen om zo aan te tonen wat voor invloed zure producten op het gebit hebben.

Advertenties

3 thoughts on “Sportdrank tijdens de marathon is een aanslag op de tanden

 1. Als je 1 of 2 marathons per jaar loopt dan zal het allemaal wel meevallen lijkt me. zoals met zoveel dingen die niet goed voor je zijn. ik vraag me überhaupt af of het lopen van een marathon wel goed voor je is, maar dat doen we ook gewoon allemaal…..

 2. Maurice,

  Er is volgens mij al onderzoek gedaan naar de schade welke sportdrank toe zou brengen. Dat zou geminimaliseerd worden door het niet in je mond te houden en je mond er niet mee te spoelen. Het zou ook helpen om met een rietje te drinken, of door een tuit. Het toeval wil dat op sommige flessen sportdrank al een dergelijke tuit zit..

  @Jack
  Dan poets je het glazuur nog sneller weg 🙂

  Groet,

  Boudewijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s