Laatste nieuws 2

door Koen de Vries

* Dinsdag meldden we in de krant dat de Keniaan George Kiprotich zaterdag niet mee zal doen aan de Kustmarathon. Hij heeft geen visum. Achteraf lijkt dat logisch. Hardlopers van buiten de Europese Unie krijgen tegenwoordig bijna alleen een visum als ze een uitnodiging hebben vanuit het land waar ze moeten lopen. Die uitnodiging heeft Kiprotich niet. In 2010 woonde hij een jaar in de VS, nu gaan er geruchten dat hij weer in Kenia woont.

De Algerijn Noureddine Athamna heeft wél een visum gekregen. Hij kreeg dat omdat hij uitgenodigd is door de stichting Jayden. Het is niet zo maar een visumpje: Athamna mag een jaar in Nederland blijven. Desondanks gaat hij maandag gewoon weer terug naar Algerije.

Ook de Marokkaan Hicham el Barouki gaat van start in de Kustmarathon. Maar niet omdat hij een visum heeft gekregen. El Barouki heeft helemaal geen visum nodig. Hij woont immers in Turijn, Italië, en mag om die reden vrij door Europa reizen. Hij verblijft vanaf woensdag bij vrienden in Antwerpen

Leonard van Putten, de man die voor El Barouki een wildcard aanvroeg, legt uit waarom hij aan de Kustmarathon meedoet. ,,Hicham wilde begin oktober een marathon in Nederland of België lopen. De Kustmarathon was eerst geen optie omdat Hicham veel te sterk is voor de concurrentie. Maar toen hoorde ik dat Atrhamna ook meedeed en dat veranderde de zaak.”

El Barouki is een echte marathonloper, die graag onverhard loopt en ook verder dan 42,195 kilometer gaat. Zijn persoonlijk records:
10 km 28.39
21 km 1.02.55
30 km 1.34.22 (Della Corri Valsusa 26-3-12 1e plaats)
42 km 2,14.38 (Casablanca Marathon 23-10-11 3e plaats)

Hij won vorig jaar ook een 30 km wedstrijd op een heel mooi parcours in Italië

zie filmpje
http://www.youtube.com/watch?v=kuQllC9-MMc&feature=plcp

Begin mei werd hij tweede op de 50km di Romagna, die door de bergen gaat en deels onverhard is.
    

* Het startschot van de tiende editie wordt zaterdag gegeven door Sebastien Schletterer. De drievoudig winnaar uit Middelburg kampt al lange tijd met blessures en kan dus niet meedoen.

* Halverwege de Veersedam, na zo’n kilometer op 18, staat zaterdag een extra drinkpost. Vorig jaar was er ook een douche geïnstalleerd, wat heerlijk was vanwege de hitte. Die douche is er dit jaar niet, maar zal ook niet nodig zijn. Het zal een stuk minder heet zijn. Zie verderop de weersverwachting. De deelnemers hebben deze post te danken aan de uitbater van de plaatselijke horecagelegenheid. Op zondag is op dezelfde plek een Rabo-verversingspost gevestigd.

* Dit jaar zijn er meer wc’s dan ooit. Niet alleen bij start en finish, ook langs het parkoers zijn er aardig wat te vinden.

* Inmiddels is in Zoutelande de opbouw van de finish begonnen. De startboog staat, woensdag wordt begonnen met de opbouw van de tent. Donderdagavond worden in die tent 800 tasjes ingepakt met mondvoorraad voor de vrijwilligers. Er komt ook een regenjasje in elk tasje te zitten. Hopelijk hebben de vrijwilligers die niet nodig.

* Wat er al zat aan te komen: Niels Koole doet definitief niet mee. De nummer vijf van vorig jaar uit finishplaats Zoutelande heeft te veel last van zijn lies.

* Het lijkt er steeds meer op dat de eerdere voorspelling van Peter Walraven over het Kustmarathonweer uit gaan komen. De weerman uit Vrouwenpolder voorzag slecht weer voor vrijdag, maar gaf aan dat het tegen de avond een stukje beter wordt.
Zaterdag komt het weer onder invloed van een hogedrukgebied en komt de wind uit het noordwesten. De kracht neemt in de loop van de dag af.
Zoals al eerder gemeld worden de wandelaars het meest verwend. Zij krijgen zondag bij vlagen  de zon te zien. Omdat  de wind ook nu uit het noordwesten blaast, komt het kwik niet hoger dan 15 graden.

* Woensdag in de PZC enkele belangrijke voedingstips!

* Kijk ook op www.pzc.nl/blog/kustmarathonweblog/ 

* Zaterdag op www.pzc.nl/blog/kustmarathonweblog/  vanaf circa 11.30 uur een live blog. Blijf op de hoogte van de koplopers, de middenmoters, de laatste lopers en tal van andere zaken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s