Biermarathon

De Zeeuwse delegatie. Op de foto ontbreken Ingrid Koene en Peter Rentmeester.

door Maurice Steketee
Wil je je als marathon een beetje onderscheiden van de rest dan moet je met wat bijzonders komen. In Frankrijk heb je wijnmarathons, in het Belgische Vorselaar werd zondagmiddag een heuse Biermarathon gehouden. Wellicht dat de naam u ietwat op het verkeerde been zet, maar het was niet de bedoeling om 42 glazen bier naar binnen te gooien. Er moest gewoon 42 kilometer worden gelopen, verdeeld in drie rondjes van 14 kilometer. Bij de vele drankposten onderweg was naast water, cola ook trappist te verkrijgen. De glazen bier stonden keurig netjes naast de bekertjes water. De Biermarathon is een initiatief van de Kasteellopers. Met een groepje Zeeuwse hardloopnomaden wilden we zo’n Biermarathon wel eens van dichtbij meemaken en dus vertrokken we in alle vroegte richting Belgie. Na wat omleidingen, waardoor sommige lopers in lichte paniek raakten of we wel op tijd zouden komen, arriveerden we rond tien uur bij een Belgisch voetbalcomplex, waar we een uurtje later zouden starten. We hadden zeven marathonlopers in ons midden en vijf kozen er voor twee rondjes, de 28 kilometer dus. Tot die laatste groep behoorde ik ook. Ik had mezelf vooraf twee doelen gesteld (voor de goede orde: daar zat zoveel mogelijk glazen trappist naar binnen werken niet bij). In deze loop, voor mij een training voor de Kustmarathon, wilde ik binnen de 2.30 uur finishen en een negatieve split lopen. Het tweede rondje moest dus sneller zijn dan het eerste. In de eerste ronde liep ik samen met Ronald Willemsen (de ultraloper uit Kamperland) en Jack van Aspert. We liepen een vlak schema en kwamen na 14 kilometer door in 1.18 minuten. Doordat de temperatuur inmiddels was opgelopen tot 25 graden (de zon scheen volop) twijfelde ik of ik het tweede rondje alleen door moest gaan. Na zo’n twee kilometer toch maar besloten om alleen door te gaan en dat viel me alleszins mee. Uiteindelijk was ik zo’n 8 minuten sneller in het tweede rondje en ik liep ook nog ruim binnen de 2.30 uur (2.28 nog wat).  Nadat we de overige Zeeuwse marathonlopers hadden opgewacht, waarbij vooral de prestatie van Peter Rentmeester uit Yerseke niet overmeld mag blijven want hij verbeterde zijn pr met liefst 25 minuten, ging de eerste auto weer naar huis. Zonder ook maar een trappist te hebben gedronken, zat ik tegen half zes weer al achter m’n computerje op het PZC-kantoor. Wie van mooie natuurmarathons houdt, kan ik de Biermarathon van harte aanbevelen. Een prachtig parkoers, waarbij je soms het idee hebt als je langs bepaalde boerderijen loopt dat de tijd er heeft stilgestaan.  Proost!

Advertenties

4 thoughts on “Biermarathon

  1. Leuke marathon, en na afloop was er voor de marathon lopers nog een fles Trappist, en nog een bon voor een LICHTTE Maaltijd.
    Een bak frites met mayo of iets anders en een snack naar keuze

  2. Nog een anekdote van deze marathon.
    Wij kregen de envelop met ons startnummer. En tot onze verbazing zat de medaille ook al in de envelop. We hebben nog even kort overwogen of we nog wel moesten lopen. Dat hebben we natuurlijk gedaan. Een leuke marathon, prima verzorgd. Aanrader!

  3. Eigenlijk heet het de Monumenten marathon. De Kasteellopers organiseren de marathon langs diverse monumenten waaronder een inmens groot kasteel en kappelletjes. Ik verwachte dus Kasteelbier maar moet toegeven dat de Westmalle ook smaakte. (na afloop).

  4. Als je van een biermarathon houdt, kijk dan ook eens naar de Landgoed Twente Marathon! Hardlopen door Nationaal Landschap Noordoost-Twente en onderweg genieten van heerlijke streekprodukten: Twentse wijnen, vers gebakken pannenkoeken en bijzondere jammen. De marathon eindigt na ruim 42 kilometer waar die is begonnen, bij havezathe Het Ros van Twente in De Lutte. Vind je een hele marathon te lang dan bestaat de mogelijkheid om deze als duo te lopen en fietsen. Zo loop je een halve en geniet je een hele marathon! Voor degenen die de “zwaerste” in Zeeland te zwaar vinden, of een week later weer een marathon willen lopen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s