Rodebietensap en andere hulpmiddelen

door Koen de Vries

We hebben er in dit blog al over gehad. Rodebietensap zou goed zijn voor duursporters. Er werd wat lacherig over gedaan, ook door mij, maar nu is er toch de bevestiging dat je het spul serieus moet nemen. Op de Olympische Spelen is rodebietensap niet aan te slepen. Dagelijks wordt het het olympisch dorp met kratten tegelijk binnengebracht. Het wordt door de organisatie verstrekt, onder andere bij het ontbijt. De Nederlandse hockeydames maken er gretig gebruik van, al vinden sommigen het niet echt lekker, las ik in de PZC. En u weet: als het in de krant staat, is het waar.

Wat in het olympisch dorp nog niet geconstateerd is maar wat de prestaties ook bevordert, is het afbinden van een arm of been. Of misschien wel van armen en/of benen. Het stelt de verzuring uit, blijkt uit een recent onderzoek van bewegingswetenschapper Dick Thijssen van UMC St Radboud en de Liverpool John Moores University.

De onderzoeker bond bij dertien goed getrainde vrijwilligers vier keer in vijf minuten de bloedtoevoer voor een paar minuten af. Daarna moesten ze vijf kilometer rennen. Ze bleken gemiddeld 34 seconden sneller dan wanneer ze dezelfde afstand liepen zonder de behandeling te hebben ondergaan.

Uit vervolgonderzoek bleek dat de spieren door de onorthodoxe behandeling minder verzuren. Of dat komt doordat de spieren minder melkzuur aanmaken of doordat het melkzuur sneller wordt afgebroken is nog onduidelijk. Volgens Thijssen is de methode ongevaarlijk, mits onder deskundige begeleiding uitgevoerd. Het afbinden is vergelijkbaar met het afbinden voor een bloeddrukmeting. Doe-het-zelven met de techniek raadt hij sporters af. ,,De techniek is nog niet uitontwikkeld. Bovendien is het schadelijk om een lichaamsdeel lang af te binden.”

Het lijkt me wel duidelijk dat dit nu al gebeurt, ook op de Olympische Spelen. Naar mijn inschatting is nagenoeg honderd procent van de deelnemers in Londen sportverdwaasd en heeft er heel veel (lees: alles) voor over om een goede prestatie neer te zetten. Voor alle duidelijkheid, sportverdwaasd in de goede zin van het woord. Ik heb respect voor mensen die alles opzij zetten om iets moois te bereiken. Een groot voordeel van rodebietensap en afbinden: het is geen doping.

Ik vond de reactie van Henk Kraayenhof wel mooi. De trainer van sprintdiva Nelli Cooman constateerde dat het misschien nog slimmer is om je arm of been te laten amputeren. Dan heb je helemaal geen last meer van verzuring. Hiert ligt misschien ook wel een verklaring voor het succes van de blade-runner, de Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius. Hij meet zich met twee kunstbenen van koolstofvezel met de wereldtop en doet namens Zuid-Afrika in Londen mee aan de 4×400 meter estafette.

Overigens had ik gisteren even het idee dat ik best een arm had kunnen afbinden voor de start van de Boulevardloop. Niet m’n benen, maar m’n armen  verzuurden al na een kleine kilomter. M’n kilometertijden liepen op en op. Pas het laatste stuk kon ik wat versnellen. Voordat ik tot het nemen van harde maatregelen overga, ga ik eerst maar eens wat aangepast trainen. Wat meer interval doen bijvoorbeeld, zodat m’n basistempo wat omhoog gaat. Na al die marathons in het voorjaar is dat drastisch omlaag gegaan.

Advertenties

2 thoughts on “Rodebietensap en andere hulpmiddelen

  1. Als je het zo mag geloven zijn er veel middeltjes om beter te presteren zonder extra inspanningen. Het blad Runner’s World staat maandelijks vol met allerlei van dit soort flauwekul. Hard en verstandig trainen is m.i. de basis voor goede prestaties en natuurlijk het nodige talent. De prestaties van Nederland zijn in deze “sportzomer” nog niet indrukwekkend. Het ligt altijd aan iets anders, maar misschien zijn ze gewoonweg niet zo goed. of ontbreekt het aan wedstrijdhardheid. Je kunt ook te veel trainen en de opmerking van Koen om zijn basistempo te gaan verbeteren steun ik van harte. Koen en al die anderen nodig ik dus uit om mee te doen aan de avondbaanwedstrijden van AV’56 in Goes op 10 en 17 augustus, waar resp. een 3000 en 5000 meter gelopen kan worden. Bij voldoende deelname maken we series op sterkte, maar dan moet je wel een te verwachten tijd opgeven. Een week later kunnen jullie ook nog meedoen aan de 3e Herselman Sportloop in Kapelle, waar een exact gemeten 5000 meter stratenloop wordt georganiseerd door de Stichting Kapelle Promotion. Alle informatie kun je vinden op de site http://www.atletiekzeeland.nl.

  2. Ik zag op Eurosport dat een dame na winst op de zevenkamp in een bak met ijsblokjes gedompeld werd. Misschien iets voor jouw Koen, de ijsblokjes dus..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s