Gebruiksaanwijzing

door Koen de Vries

Dit blog bestaat bijna drie jaar. Het is in die tijd meer dan 470.000 keer bezocht. De meeste lezers begrijpen waar het op deze plaats om gaat: om hardlopen in de breedste zin van het woord. Dit is een blog voor goede lopers en voor iets minder goede lopers, als u begrijpt wat ik bedoel. Maar ook voor mensen die zelf niet lopen maar er wel mee bezig zijn.

In dat licht moet ook de verkiezing van de loper en de loopster van het jaar gezien worden. Iedereen mag meedoen, iedereen kan winnen. Dat er mensen zijn die dat niet zien zitten, snap ik wel. Ik zou zeggen: gewoon niet meedoen. Dat ze dat op dit blog laten weten, vind ik prima, wat zeg ik, dat vind ik fijn. Hoe meer interactie op deze plaats, hoe beter. Wat me wel opvalt, is dat het vooral prestatief ingestelde mensen zijn die deze verkiezing niet zien zitten. Eigenlijk is dat wel logisch: het zijn mensen die graag winnen en prijzen in ontvangst nemen. Dat ze hier minder kans hebben, vinden ze jammer.

Maar ze staan al zo vaak in de schijnwerper, niet in het minst dankzij het medium waar dit blog bijhoort: de PZC. Ook al lopen ze in de voorste regionen van een wedstrijd die nationaal weinig voorstelt, de PZC staat vooraan (of loopt zelfs mee) om er verslag van te doen. En dat zal de PZC in de toekomst ook blijven doen.

Wel zou het mooi zijn als deze atleten ook de wat minder snelle lopers een podium gunnen waarop ze kunnen uitblinken. Nu eens niet de snelsten in de spotlights, maar mensen die een zware ziekte hebben overwonnen en weer zijn gaan hardlopen. Of mensen die nog maar net lopen en nu al een opvallende rol spelen. Of mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken omdat ze vinden dat er iets drastisch moet veranderen. Of mensen die al flink bejaard zijn en toch nog lekker lopen. Of mensen die anderen heel goed geholpen hebben. Of…, of…, enz.  

Misschien is er wel iemand die de verkiezing voor de BESTE Zeeuwse hardloper en hardloopster van het jaar wil organiseren. Op dit blog besteden we graag aandacht aan hen, maar zijn ze niet de hoofdrolspelers.

Advertenties

7 thoughts on “Gebruiksaanwijzing

 1. Wel leuk dat je voor mij en mijn soortgenoten ook nog een categorie maakt: “mensen die al flink bejaard zijn en toch nog lekker lopen”;-) Ik vond het wel leuk die verkiezing!

 2. Koen, ik begrijp jouw uitleg volledig en kan me in de motivatie wel vinden. Maar geef de verkiezing dan een andere naam. Want nu geeft het een zeer vertekend beeld: Zeeuwse hardloper/hardloopster van het jaar. Dan denk je toch al gauw aan de iconen, de vaandeldragers van de Zeeuwse atletiek. En dan kom je mijns inziens uit bij een Schletterer, Pleijte, Anjolie Engels etc.

  Voorstel: verander de naam van deze verkiezing in: ‘Populairste Zeeuwse hardloper/hardloopster van het jaar’. Dan zullen de meesten er wel vrede mee hebben, omdat die titel de lading van de verkiezing veel beter dekt. Dan zal je ook geen gezeur meer hebben van de snelle jongens.

  Wie kan er zich hierin vinden?

 3. Koen, goed gesproken. Met alle respect voor iedereen die vele keren per week traint om de beste te zijn, beter te worden of wat dan ook het “hogere” doel is wat wordt nagestreefd, sport in het algemeen en harlopen in het bijzonder, als moeder aller sporten, is m.i. bedoelt om zoveel mogelijk mensen op een gezonde manier bezig te laten zijn, waarbij plezier voorop hoort te staan. Een verkiezing zoals door jullie georganiseerd is niet meer en minder dan plezier, welke naam het beestje dan heeft, doet m.i. niet terzake. Leuk en mee doorgaan. En degenen die altijd voor de eerste plek willen gaan, bedenk dan, hoe meer publiek, hoe meer applaus!

 4. Allereerst: Paola en Henk, gefeliciteerd.

  Koen: mooi stukje, jammer dat het blijkbaar door sommigen nog niet wordt begrepen.

  Als ik het goed begrijp is het een verkiezing waaraan IEDERE Zeeuwse hardloper/loopster mee kan doen? Mooi!!!!

 5. Hartstikke mooi, dat na Anita, en mijn persoontje…de naam van Paola op de wissel beker komt….geniet met volle teugen van de positieve reactie’s…Van Harte Gefeliciteerd !!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s