Lopen en de dood

door Koen de Vries

Het heeft waarschijnlijk met de tijd van het jaar te maken. In de donkere dagen rond kerst kom je in verschillende media de vreemdste verhalen tegen. Na het stukje over de Beerchase uit Runners world nu een artikel uit NRC Handelsblad. Over de snelheid van de dood. Mijn voorzichtige conclusie: de gevarenzone is gelukkig nog ver weg voor hardlopers op leeftijd.
De dood loopt nooit harder dan 5km/u

Door onze redactie wetenschap
ROTTERDAM. Wie de dood voor wil blijven, moet harder lopen dan 5 kilometer per uur. Dat is de maximumsnelheid van Magere Hein, alias ‘de man met de zeis’.Op een dag haalt hij je onverhoeds in en maait je weg.
Het is dus zaak harder te lopen. Hoe hard, dat is de vraag. Australische onderzoekers bepaalden daartoe de wandelsnelheid van ruim 1700 zeventigplussers.Bekend is dat het kwart oudere mensen met de laagste wandelsnelheid een drie keer zo grote kans heeft om in het komende jaar te overlijden, vergeleken met de 25 procent snelste wandelaars. Een echte verklaring voor dat statistische verband ontbreekt. De Australische onderzoekers toetsten de hypothese of de verklaring misschien in de snlheid van de man met de zeis zit. Ze verwachtten ook de maximumsnelheid van de Dood te kunnen achterhalen.
In het kerstnummer van het British Medical Journal, traditioneel vol serieus uitgevoerd kolderonderzoek, concluderen ze dat de dood het liefst toeslaat met een loopsnelheid van ongeveer 3 km/u. Wie langzamer loopt heeft een toenemende kans te worden ingehaald.
Mannen die sneller konden lopen dan 5 km/u gingen niet dood in de vijf jaar dat het onderzoek duurde. Slechts 22 van de deelnemende zeventigplussers (1,4 procent) haalde die wandelsnelheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s