Vanalles en van Dam tot Dam

Een kakafonie aan Kustmarathondingetjes.

* Om te beginnen de weersverwachting voor volgend weekeinde. Gisteren hadden we de wind nog mee, nu krijgen we ‘m op 1 oktober een heel klein beetje tegen: http://www.buienradar.nl/weersverwachting-plaats.aspx?bron=3&cookie=1

* René van Zee was zaterdag met zijn vrouw Marijke van de partij op de duurloop van Neeltje Jans naar Zoutelande. René schreef voor hardloopnieuws.nl een kort verslag: http://www.dehardloopkrant.com/mail.php?id=31393

* Michel Schrier houdt u op de site van De Roompot op de hoogte van zijn voorbereiding: http://weblog.roompotparken.nl/2011/09/nog-2-weken-tot-de-kustmarathon-het-aftellen-is-begonnen/

* Op de site van de Kustmarathon staan de resultaten van de enquete die werdgehouden onder de deelnemers. Ze werden donderdag al gepresenteerd op de Marathonmeeting. Hier heeft u ze zwart op wit: http://www.marathonzeeland.nl/nl/home_enqu%25E9te.htm

* Gouden Sjaak blijkt niet alleen aan triatlons te doen. Zondag deed hij mee aan de Dam tot Damloop. Hieronder zijn impressie.

Dam tot Damloop

door Sjaak Sinke

Met de Kustmarathon in zicht is het leuk om bij een andere organisatie te gaan kijken hoe men daar de zaken aanpakt. In totaal zijn er net voor het Centraal Station van Amsterdam voor de Dam tot Damloop 40.000 deelnemers gestart voor de 10 Engelse mijlen. Samen met dochter Natalie was ik ingeschreven bij  Crawfort, een bedrijf waar garagedeuren worden gemaakt. Dit bedrijf sponsort de stichting No Kidding waar men zich sterk maakt om geweld tegen kinderen te voorkomen.

Zondagmorgen vroeg werden we ontvangen in het Victoriahotel, vlakbij de start, waar een prima ontbijt op ons stond te wachten. Na wat info over de stichting volgde een korte uitleg wat er van ons verwacht werd. Loopshirtjes met No Kidding op de borst en Crawfort op de achterkant werden uitgereikt. Trainingspakken etc gingen in AH-zakken waarop een sticker met je startnummer (10808). Die zak moest op tijd worden ingeleverd bij vrachtauto 5 van de 25 die er gereed stonden. Vervolgens melden bij vak 5 waarin ongeveer 2000 lotgenoten verzameld waren om te 11.40 uur van start te gaan. Om 11.00 uur was de wedstrijd al weggeschoten.

Ondertussen was het behoorlijk gaan regenen. Om 11.35 stoomde vak 5 op naar de start waarbij ik de mazzel vlak bij de startstreep uit te komen. Na een 600 meter dook het hele spul de IJ-tunnel, met een lengte van 1 km, in die voor deze gelegenheid volledig was afgesloten voor het overige verkeer. Zonder zuurstofproblemen of duw- en trekwerk passeerde iedereen dit kunstwerk, opgeluisterd door wat bandjes die niet direct aan gehoorbescherming deden. Na de tunnel bleek de regenval nog wat toe te nemen met hier en daar een flinke klap onweer. Iedere km was keurig aangegeven, inclusief klok. Daarnaast had de chipboer, voorheen Championchip,  op iedere 2.5 km een mat neergelegd zodat je naderhand je verval kon bekijken. Onderweg diverse bandjes en entertainers. Zo zat er iemand in een grote trom, met de tekst: ,,muziektrommel’’, lekker te karaoken.   Overal publiek die de regen trotseerden.

In straten van Zaandam was het een gekkenhuis van huis-dj’s die hun best deden om het laatste beetje gehoor van de deelnemers te mollen. Het enthousiasme was er niet minder om.

De finishlocatie was een soort Langstraat maar dan vijf keer zo lang met enorm veel publiek. Na de finish kreeg je in één van de vele marktstraatjes, een flesje drinken, je medaille en een pakje Sultana, waarschijnlijk oude voorraad, want er zaten er nog drie van in het pak. Mijn tijd viel mij alles mee: 1 uur en 57 minuten, dochter Natalie deed het een half uur beter. Vervolgens op stap om de tas met spullen op te halen. Daarvoor was een straat afgezet met hekken waar per 100 deelnemers de tassen keurig verzameld waren en je vrij snel je spullen weer retour kreeg.

Het was overigens een onvoorstelbare drukte in de tassenstraat waarbij de Kalverstraat in Amsterdam op zaterdagmiddag volledig in het niet valt. Vervolgens was er een mogelijkheid om een paar honderd meter verder je te verkleden in een sporthal en een mogelijkheid om te zwemmen. Even bijkomen met een bak warme koffie in het tentenkamp waar tientallen bedrijven hun vips en lopers konden ontvangen.

Om de 40.000 deelnemers weer retour te krijgen naar Amsterdam waren er een flink aantal bussen ingezet die zonder naar een startnummer te vragen of wat dan ook continu aan en af reden. De laatste start was in Amsterdam om 15.00 uur en de finish sloot in Zaandam om 17.00 uur. Een onvoorstelbaar goed georganiseerd evenement waar ik geen wanklank heb kunnen ontdekken. Lein wees blij dat je in de Kustmarathon ‘maar’ met een kleine 7000 deelnemers hebt te maken.  Wanneer het dochter Natalie ligt gaan we volgend jaar weer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s