Trainen in Haïti

door Koen de Vries

Dat de Kustmarathon dit jaar een deelnemer uit de Filippijnen heeft, had ik al eens geschreven. Het is Joost Mes uit Makati City, een voorstad van hoofdstad Manilla. Joost, van origine gewoon een Zeeuw en voor zijn werk in Azië beland, belde van de week naar een collega met het verzoek om zijn startnummer NIET naar hem op te sturen. De plaatselijke postbode heeft nogal eens moeite om alles goed af te leveren…..

Joost Mes is niet de enige ‘exotische’ Kustmarathondeelnemer. In Haïti zijn Marianne en René Lako zich momenteel aan het voor voorbereiden. Marianne op de ladiesrun, René op de marathon. Ze zijn voor een ontwikkelingsorganisatie aan het werk in Haïti. Trainen in een van de armste landen van de wereld valt niet mee. Lees het mailtje dat Marianne me vandaag stuurde.

Hello Koen,

Groeten vanuit Haiti, wij zijn hier inmiddels 10 dagen en proberen hier door te trainen, we wonen in een andere wijk van Port au Prince en wat een ramp, rennen is hier heel wat moeilijker dan de wijk waar we vorig jaar zaten. Vooral voor René die voor de kustmarathon traint is het een probleem.  Om te trainen nemen we een plaatselijk iemand mee voor de veilgiheid en de dagen dat we trainen, beginnen we met het wandelen van ongeveer 25 minuten door de wijk en een hele drukke straat, door de marktstalletjes, het busstation, het is een straat die meer op een vuilnisbelt lijkt dan op een doorgaande route, maar het is de enige manier op bij het sportstadium te komen.

Binnen de muren van het stadium zie je gelijk allerlei tenten. We rennen dan rondjes binnen in het stadium, naast het tentenkamp wat op het voetbalveld gebouwd is. Regelmatig hoor je de kinderen van het tentenkamp “alo madam blanc” zeggen.  Na de gewenste afstand hardgelopen te hebben lopen/wandelen we de 25 minuten terug naar onze verblijfplaats.

Behalve dat het ‘s morgens om 06.00 uur al aardig warm is,  we rekening met de veiligheid moeten houden en er door de wijk niet te rennen is, is het altijd wel weer een lekker gevoel als we terugkomen van het lopen. Dat we het toch maar weer gedaan hebben .

Hartelijke groeten verder, Marianne

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s