Topveld in Stadsloop Middelburg

door Maurice Steketee
Wie bijna alle sterke hardlopers van Zeeland tegelijk aan het werk wil zien, moet vrijdagavond een kijkje komen nemen bij de Stadsloop in Middelburg. Als Tim Pleijte uit Zoutelande zijn titel wil prolongeren, zal hij onder andere moeten afrekenen met Michel Schrier, Jesper Francke, Erwin Harmes, Martijn de Kok, Theo Rabout, Huub van Noorden, Remy Vasseur en vele anderen. ,,Ook Sébastièn Schletterer staat op de startlijst’’, vertelt organisator Adri Koole. ,,Ik zag hem vorige week nog op de baan trainen.’’


De Stadsloop is uitgegroeid tot een van de sterkst bezette wedstrijden van Zeeland. Bij bijna alle Zeeuwse toppers staat deze wedstrijd met hoofdletters in de agenda. Doordat er ook een bedrijventeamloop aan de wedstrijd verbonden is, staat er veel prestige op het spel.
Van buiten de provincie komt elk jaar eveneens een aantal goede lopers naar Middelburg voor het rondje van 7.5 kilometer door het oude stadscentrum. De Zeeuwse deelnemers kunnen flink wat tegenstand verwachten van de Brabanders Huub Maas (winnaar 2007, 2008), Armand van der Smissen (vorig jaar 2e) en Wim Nieuwkerk. Bij de vrouwen is Anjolie Engels-Wisse favoriet. Concurrentie krijgt ze wellicht van Vivian Ruijters, die in 2001 en 2002 Nederlands kampioene werd op de tien kilometer, en Marianne de Kok.
De organisatie van de ZLM Don Stadsloop hoopt op nog snellere tijden nu het parkoers door de Middelburgse binnenstad iets is gewijzigd. De smalle doorkomst door de Spuistraat en de Spanjaardstraat is geschrapt. In plaats daarvan moeten de honderden hardlopers door de Molstraat. „Twee vervelende bochten zijn eruit. Zeker in de tweede ronde, als er lopers worden gedubbeld, werd het daar gevaarlijk”, aldus Koole.
Of het tot een parkoersrecord zal leiden, moet morgenavond blijken. De kans er op lijkt niet erg groot. Steve Brooks had in 2001 voor de 7.5 kilometer slechts 22 minuten en 36 seconden nodig. De laatste jaren is de winnaar steeds minimaal een minuut langzamer geweest. Bij de vrouwen staat het record op naam van Kamille-Soud: 26,27 minuten.
Hoewel de records waarschijnlijk ook dit jaar niet zullen sneuvelen, staat de Stadsloop elk jaar garant voor veel spektakel. ,,Er is altijd veel publiek op de been”, vertelt organisator Adri Koole. ,,Er doen veel sterke atleten mee en er komt een dweilband uit Roosendaal spelen. Startgeld betalen doen we niet, meestal worden de sterke lopers via bedrijven benaderd. Onder andere Floris Jan Koole nodigt er een aantal uit. Er is wel prijzengeld voor de nummers 1,2 en 3.’’
Koole is al wekenlang bezig met de voorbereiding op het hardloopevenement. Hij krijgt hulp van familieleden, vrienden en loopmaatjes. ,,We zijn elf jaar geleden begonnen met 250 lopers en nu zitten we al op 570 voorinschrijvingen. Er zijn 750 chips besteld, dus na-inschrijven is nog mogelijk.’’
De bedenker van de Stadsloop gaat het rondje van 2.5 kilometer, dat de deelnemers drie keer moeten afleggen, zelf nog even verkennen. „Om er zeker van te zijn dat er geen obstakels zijn. Alle bewoners die aan het parkoers wonen hebben ook een brief gekregen met het verzoek geen auto’s op het parkoers te parkeren. En we verontschuldigen ons voor eventuele overlast.”

Advertenties

One thought on “Topveld in Stadsloop Middelburg

  1. Dat word een mooi hardloopfeestje op en rond de markt in Middelburg morgenavond. Gaaf dat zoveel ‘toppers’ meelopen! Dat zal vast mooie strijd opleveren en voor de altijd massaal toegestroomde supporters een mooi spektakel worden!

    Noteer alvast dat AV’56 vrijdagavond 16 september de WEA Stadsloop van Goes organiseert. PZC is het een idee om beide uitslagen te mixen en zo te komen tot een overall winnaar van de Zeeuwse Stadslopen?

    Alle deelnemers succes morgen in het centrum van Middelburg en tot ziens op 16 september in Goes!

    Inschrijven voor de WEA Stadsloop van Goes kan via http://www.av56.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s