Geen record

door Koen de Vries

Sinds de marathon van Boston vraag ik me af of ik de Kustmarathon (start Burgh-Haamstede, finish Zoutelande) en de Marathon Zeeuws-Vlaanderen (start Hulst, finish Terneuzen) nog wel zo leuk vind.  Het meest maak ik me zorgen over m’n p.r. van 3.33.33, gelopen in de Marathon Zeeuws-Vlaanderen.  Wordt dat nog wel erkend?

Wereldrecord Boston telt niet

BOSTON – Geoffrey Mutai zal niet als nieuwe wereldrecordhouder op de marathon de boeken ingaan. De Keniaanse atleet zegevierde maandag in de 115e editie van de marathon van Boston in 2 uur, 3 minuten en 2 seconden. Dat was ruim onder het wereldrecord van de Ethiopiër Haile Gebrselassie (2.03.59, Berlijn 2008), maar door de opzet van Boston is erkenning uitgesloten.

,,De marathon in Boston voldoet niet aan enkele criteria om een wereldrecord te erkennen”, liet een vertegenwoordiger van de Amerikaanse atletiekbond US Track and Field na de race weten.

Boston kent een groot hoogteverschil. Het verval is zo’n 140 meter, waar volgens de regels slechts één meter per kilometer is toegestaan. Daarnaast wordt er in lijn gelopen, waarbij start en finish ver uit elkaar liggen. Mutai profiteerde maandag ook nog eens van een forse wind in de rug op het aflopende parkoers.

Advertenties

8 thoughts on “Geen record

 1. Waarschijnlijk niet nee. Je kunt ieder moment verwachten dat je pr uit de boeken is. Wees de berichtgever dankbaar, zo kun je je tenminste een beetje voorbereiden op het slechte nieuws…… 😉

 2. Koen,

  Tuurlijk geldt dit nog. Je hebt het immers over een P.r. In Boston wordt gesproken van een W.r.

  Geniet er maar lekker van hoor!

  Groetjes Sjacco.

 3. Wie weet de exacte regels voor het erkennen van een WR op de marathon?
  Verhard/onverhard.
  Rugwind.
  Route parcours.
  Wie oh wie?

  Het lijkt me dat de broodlopers nu niet meer naar Boston gaan.

 4. He Koen,

  Zolang je pr niet onder de 2 uur en 3 minuten komt hoef je jezelf niet druk te maken 🙂

  Met vriendelijke groet,

  Boudewijn

 5. Moet ik toch weer de betweter gaan uithangen. Ik ben al tientallen jaren in het bezit van een jurydiploma van de KNAU. Zelfs als scheidsrechter en wedstrijdleider mocht ik worden ingezet. In het reglementenboekje stonden regels voor wegwedstrijden en dus ook voor de marathon. In het begin bestonden echte wereldrecords op de weg niet, alleen beste prestaties. Toen er wel wereldrecords op de weg werden erkend kwam er regelgeving inzake juist opmeten van het parcours, hoogteverschil tussen start en finish en uitsluiten van te veel windvoordeel. In Boston liggen start en finish redelijk ver van elkaar verwijderd en het parcours loopt grotendeels af. Hoewel er ook nog een fikse klim in het parcours zit, voldoet het dus niet aan de eisen. Maar in de oude reglementenboekjes , die ik nog in mijn bezit heb, staan ook nog wel een paar zaken, waar bijvoorbeeld veel marathons en andere wegwedstrijden niet meer aan voldoen. Het parcours moet volledig verhard zijn. Alleen de start en finish en eventueel een doorkomst mogen zich op een atletiekbaan bevinden. Verder staat er uitgebreid beschreven waar drank- en sponsposten zich moeten bevinden. En niets aanreiken vanaf de motor. Ook over andere hulp van derden, bijvoorbeeld meefietsen, is iets geschreven. Misschien dat iemand, die in het bezit is van de IAAF regels van 2011, uitsluitsel kan geven over de huidige regels, maar ik denk dat je in veel wedstrijden van tegenwoordig alleen nog maar kunt spreken over parcoursrecord. Maar, zoals Boudewijn terecht opmerkt, voor onze prestaties niet belangrijk om je er echt druk om te maken. Wel om de juiste afstand van wedstrijden en daar zet ik nog steeds dikwijls grote vraagtekens bij.

 6. In de NRC Next van vandaag (21/4) staat een stukje over de voorwaarden bij het erkennen van records op de marathon. Ik kan het niet kopiëren, daarom een samenvatting. De twee belangrijkse voorwaarden staan ook min of meer boven al genoemd.
  – De finish mag maximaal een halve marathonafstand van de start liggen (dus maximaal 21,1 kilometer).
  – het hoogteverschil mag gemiddeld niet meer bedragen dan 1 meter per kilometer.

  Waarom, is dan de vraag, leggen ze in Boston start en finish dat niet dichter bij elkaar? Omdat dit traject al 115 jaar lang vastligt. En omdat pas sinds 1993 (?) wereldrecords op de marathon erkend worden. Gezien de historie zal met in Boston het parkoers niet veranderen.
  Zo zit het ongeveer.

  Groet van Koen

 7. Ik heb de regels ook nog even nagelezen op de site van de KNAU. Helaas kan ik niets vinden over de afstand hemelsbreed tussen start en finish, maar ik kan me niet voorstellen dat dit 21,1 km mag zijn. Waarschijnlijk mag het verste punt op het parcours 21,1 km van start en finish verwijderd liggen. Bij de vroegere marathons werd er namelijk dikwijls heen en terug op hetzelfde parcours gelopen. Met een keerpunt dus. Verder blijken de meeste door mij genoemde regels nog steeds van toepassing te zijn. De bepaling over hulp van derden staat waarschijnlijk bij een ander hoofdstuk. Maar de conclusie kan wel zijn, dat veel van de huidige lopen niet in aanmerking komen voor een record, omdat er altijd wel iets aan schort. Het is niet voor niets dat men pas in 1993 besloot wereldrecords op de weg te erkennen. Ook in Zeeland hebben veel wegwedstrijden over een officiële afstand onverharde passages. Dit geldt voor beide marathons, maar ook voor een paar halve marathons en 10 km wedstrijden. Maar bijvoorbeeld ook voor de Halve van Egmond. Voor de ranglijsten komen deze lopen dus eigenlijk niet in aanmerking, maar het gebeurt wel. Aan de populariteit van deze evenementen doet het echter geen afbreuk. En ik zeg het nog een keer. Om over een persoonlijk record te kunnen spreken moet de afstand natuurlijk wel kloppen. Ook prestaties uit mijn tijd staan ten onrechte op de ranglijsten. De 10 km van Domburg op het oude parcours was maar 9600 meter. De 10 km op de weg was toen nog geen kampioens- of recordloopnummer. Ik heb vorige week op de site van Atletiek Zeeland nog een pleidooi gehouden voor de baanatletiek. Alleen daar kun je echt een record lopen. En niet alleen over afstanden t/m 10000 meter. Ook over langere afstanden liep en loopt men nog af en toe langere afstanden op de baan. Lees maar eens het beroemde boek van Jan Knippenberg over 100 km wedstrijden en 24 uurslopen op Cristal Palace. Recent heeft een Duitser nog een wereldrecord over 50 km op een indoorbaan van 200 meter gelopen! Voor 99,9% van de hardlopers is dit allemaal niet nodig en terecht, maar er werd n.a.v. het “record” in Boston gevraagd of er regels zijn. Je ziet het, ze zijn er.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s