36 kilometer

door Koen de Vries

6×6, 9×4, 4×9, 3×12, 12×3, 36×1, 1×36 2×18, 18×2 of voor mijn part 8×4,5, hoe je het ook wendt of keert, deze jongen heeft vandaag 36 hele kilometers getraind. Ja, inderdaad, hij is er een beetje trots op.

Onderweg in de regen. De familie Gerritsen was goed vertegenwoordigd. Uiterst rechts Denis Gerritsen, midden in het gele jasje Han Gerritsen en de foto is gemaakt door Annelies Gerritsen.

Het gebeurde allemaal in de omgeving van Hulst, waar een sportief groepje zaterdag kilometers wilde maken. Ik moest er wel midden in de nacht m’n bed voor uit, want de start stond al om 9.15 uur gepland. We begonnen droog, na drie kwartier scheen zelfs even een bleek zonnetje, maar toen we bij Heikant de Belgische grens overstaken begon het te regenen en is het de rest van de tocht niet meer droog geworden.

We begonnen met een mannetje/vrouwtje of zes lopers en twee volgsters/bevoorraadsters op de fiets. Tot mijn verbazing sloten er in de omgeving van Hulst steeds meer lopers aan, zodat we op een gegeven moment met zo’n vijftien man door de Clingse en Heikantse bossen denderden.  Het groepje werd een stuk verderop weer even gemakkelijk kleiner.

Het is altijd prettig om lange duurtrainingen in een groepje te doen. Ik heb me zaterdag daardoor geen seconde verveeld. Hoe die Zeeuws-Vlamingen er altijd weer in slagen de stemming erin te houden weet ik niet, maar het is altijd gezellig. De meest modale onderwerpen worden opgepoetst tot iets bijzonders. Ook nu, ondanks de regen en de steeds toenemende vermoeienissen.

Na een kleine dertig kilometer bleven we met nog vier man over. De rest vond het mooi geweest. Maar zij trainen dan ook niet voor de Zestig van Texel. Uiteindelijk maakten we met z’n drieën de 36 kilometer vol. We wilden er 35, maar het laatste lusje was iets langer dan gepland. Ik bevond me in snel gezelschap. Ingrid IJsebaert,  die net als ik De Zestig gaat lopen, en de Belg Patrick, die nog niet zo lang loopt en toch al snel is en heel lang meegaat. De laatste twee kilometers moeten volgens mij de snelste van allemaal geweest zijn. Zeker weten doe ik dat niet, want mijn Garmin hield er na 32,5 kilometer om onverklaarbare reden mee op.

Het is jammer dan mijn geheugen niet meer zoals vroeger is, want ik heb heel wat aardige roddels gehoord. Volgende keer toch maar m’n opschrijfboekje meenemen als ik in Zeeuws-Vlaanderen train. Een klein smetje op de leuke morgen/middag was het uitvallen van Monique Allefs, die de kilometers altijd met een jaloezie-opwekkende souplesse wegmaalt. Ze kreeg na een kilometer of twintig weer last van de voet die eind vorig jaar in het gips moest.   

De geblesseerde Monique Allefs krijgt een lift van een van de volgers. foto Annelies Gerritsen

Zoals ik al zei ben ik zeer content met de 36 kilometers. Te meer omdat m’n zo vaak opstandige achillespees zich keurig netjes gedroeg en ook mijn rug niet al te veel tegensputterde. Er zijn nog negen weken te gaan tot de Zestig (25 april) en de trainingen beginnen hun vruchten af te werpen. De komende tijd wil ik twee marathons lopen en minstens één keer 2×25 kilometer op één dag lopen.

Advertenties

8 gedachten over “36 kilometer

 1. Jaloersmakend enthousiast trainingsverslag van je Koen! Dat gaat goed komen straks op Texel. Die 60 kilometers daar ga jij wel maken. Wat mij opvalt in je verhaaltje is naast dat je zelf blijkbaar in ‘goede doen’ bent je volgens mij ook erg op je plek bent tussen de Zeeuws Vlaamse lopers. Ik stel me zo voor dat deze Zeeuwen met Vlaamse inborst toch net weer wat spontaner en vrolijker zijn tijdens hun trainingen. En zo hoort dat ook… toch?
  Komt die club lopers ook meedoen in Goes 2 april? En… nog een ideetje… Gaan Ingrid en jij de Oosterscheldeloop 2 x lopen? Dat zijn dan toch weer mooi 40 kilometers samen. Wie weet lopen Giel en Anita Joziasse en de andere Texel lopers dan ook wel mee… Zo ja… in dat geval fiets ik mee. 2 april is dan niet de dag van de wilde kustmarathon maar wel een prima duurlooptraining toch…?

 2. @Jan, 12 April organiseren wij een lange duurloop (30 km) over een gedeelte van het Zeeuws-Vlaamse marathon parcours…we hebben nog fietsers nodig met fietstas !!! Kom je naast me fietsen ????

 3. Goed plan Ingrid! Ik heb het genoteerd in mijn agenda! Mijn AV’56 rugtas biedt volop plaats aan jullie drinkflesjes en gelletjes! En fietsen gaat me goed af in tegenstelling tot het lopen momenteel. Maar eerst zien we jullie 2 april aan de start in Goes..OK?

 4. Deze blog heet Op Weg naar de kustmarathon.
  Mogelijk de naam aanpassen? Het is nu veel algemener en breder geworden. Alles komt aan bod. Niet meer frequent, maar toch.
  Mogen we meedenken voor een nieuwe titel?
  Mijn eerste schot:
  Lopen in Zee(uw)land.

 5. Ha Jan en Jan,

  We doen de titel van onze blog niet altijd eer aan, dat klopt. Maar wat wil je als het nog zeven maanden duurt voordat de volgende Kustmarathon gehouden wordt? Dan heb je het ook over andere loopzaken. Ik vind je titel-suggestie uitstekend, maar: 1. het kost veel moeite om de hele lay-out en allerlei andere zaken van het blog te veranderen. 2. Bovendien zou het uit het oog van herkenbaarheid niet goed zijn. 3. Nog even een paar maanden geduld, dan komt de Kustmarathon weer wat centraler te staan.
  Laten we de titel zo houden, al gaat het inderdaad lang niet altijd over de Kustmarathon.
  Andere Jan, 2 april staat in mijn agenda genoteerd, maar helemaal zeker ben ik nog niet van mijn deelname aan de Oosterscheldeloop.
  Groet van Koen

 6. Koen,

  Wij vinden de titel van jullie blog uiteraard uitstekend en hopen dat hij ook zo blijft. Dat neemt niet weg dat een brede kijk op het lopen in Zeeland en zaken daar om heen niet goed of storend zouden zijn. Integendeel. Jullie blog is een stimulans voor mensen om in beweging te komen. Net zoals wij begonnen met een kust marathon is ieder loop initiatief toe te juichen.Daar horen dus ook Marathon Zeeuws Vlaanderen of een Oosterschelde loop bij om er maar eens een paar te noemen. Het versterkt elkaar is onze mening. Ook de discussies die op dit blog gevoerd worden zijn een middel om lezers te laten nadenken over hun loop beleving en om ervaringen uit te wisselen. Prima toch. Wij van Marathon Zeeland staan open voor suggesties en gaan ook samenwerking niet uit de weg. Conclusie:
  Wij vinden dat jullie moeten doorgaan onder deze titel en hopen dat dit blog nog veel reacties oproept en niet alleen van Jannen.
  Groet Jan B.

 7. De Kustmarathon lopers weten de blog toch wel te vinden. Met een andere naam maak je meer kans op een nog breder publiek, denk ik.
  En dus stimuleer je nog meer mensen. Ik denk aan een vliegwiel effect.
  Ik snap dat het veel werk met zich mee brengt, zeker omdat het erbij is. Het hoeft ook niet van vandaag op morgen.
  Succes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s