De Zestig van Texel

door Koen de Vries 

Ik ben er al een paar keer over begonnen, maar heb het verhaal nooit afgemaakt. Dat ga ik nu wel proberen. Op 25 april, tweede paasdag, hoop ik mee te doen aan de Zestig van Texel. Vanwaar die gekkigheid? Omdat ik op zoek ben naar een nieuwe uitdaging. Een marathon lopen is nog steeds verschrikkelijk leuk, maar een echte uitdaging is het niet meer. Als ik er goed voor train, loop ik een marathon fluitend uit. Meestal ben ik na een paar minuten alweer behoorlijk fit. Daarom bedacht ik dat ik het eens op een wat langere afstand zou moeten proberen. En dat kan in de Zestig van Texel, een prachtige loop op een prachtig waddeneiland.

Ik heb twee doelen op die 25e april. Het eerste is om gezond en goed getraind aan de start te verschijnen. Het tweede is uitlopen. De tijd doet er niet zo veel toe, al zou ik het leuk vinden om binnen de zes uur te blijven. Zestig kilometer lopen met een gemiddelde van tien kilometer per uur moet kunnen.
Inmiddels zijn de trainingen begonnen. Er resten me nog elf weken om goed voorbereid aan de start te komen. Afgelopen week heb ik vier keer getraind, met de dertig kilometer van dinsdag als verste afstand. Dat aantal van vier trainingen wil ik vasthouden, waarbij elke week minstens één lange duurloop op het programma staat. Deze week eentje tussen de 30 en 35 doen, volgende week met Ingrid IJsebaert (zij doet ook mee op 25 april) 35 en de weken erna nog twee marathons.
Welke dat zijn weet ik nog niet zeker, al denk ik er sterk aan om een keer de Zeeuwse Kustmarathon te lopen. Gewoon op een zaterdagmorgen wachten tot de kerktoren van Burgh twaalf keer slaat en dan wegwezen. Niet met z’n vijftienhonderden, maar alleen of in een klein groepje. Wie wil aansluiten is welkom. Lein Lievense heeft al beloofd dat hij ergens in de buurt van Domburg met bananen zal staan.
Ik ben niet de enige Zeeuwse gek die aan de Zestig van Texel wil meedoen. Er zijn er zelfs twee, of drie, die de dubbele afstand lopen: 120 kilometer! Zij starten niet zoals de 350 mannen en vrouwen om 10.35 uur, maar midden in de nacht, om 4.35 uur. Ik twijfel tussen twee en drie omdat Luc de Jaeger-Braet meedoet. Hij woont in het Belgische Watervliet, maar werkt als fysiotherapeut in Zeeuws-Vlaanderen. Of hij nu een Nederlands of Belgisch paspoort heeft, is me niet duidelijk. De Jaeger-Braet liep al een paar keer de Spartathlon, een loop van 246 kilometer van Athene naar Sparta. Die 120 kilometer moet voor hem een peuleschil zijn. Piet Abma uit Oud-Vossemeer is een andere Zeeuwse ultraloper die meedoet en dan is er nog Goesenaar Giel Joziasse, die debuteert op deze afstand. Een andere bekende deelnemer is de Belg Marc Papanikitas. Hij stond verschillende keren aan de start van de Kustmarathon.
Er zijn drie Zeeuwse vrouwen die de zestig lopen: Anita Joziasse, Ingrid IJsebaert en Jaqueline van Os. Laatstgenoemde komt van het eiland Tholen.         
Van het mannelijk geslacht staan elf Zeeuwen op de lijst. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de naam van Niels Koole geschrapt kan worden. Zijn vriend Jan van der Marel uit Aarlanderveen staat ook op de lijst. Herkent u hem nog? Hij is drievoudig winnaar van de Kustmarathon. De grote favoriet lijkt me Luc Krotwaar uit Eindhoven. Hij was tot voor kort een marathon-topper in Nederland.
Eerlijk gezegd heb ik er ontzettend veel zin in. Ik voel me nu al een beetje zoals toen ik mijn allereerste marathon zou lopen, de Kustmarathon van 2004.   
 
Alle Zeeuwse deelnemers

120 km
Mannen
A614 Luc de Jaeger-Braet Watervliet BEL
A174 Giel Joziasse Goes NED
A543 Piet Abma Oud-Vossemeer NED
60 km
Vrouwen 40t/m 49
A176 Anita Joziasse Goes NED
A464 Ingrid IJsebaert Hulst NED
A167 Jacqueline van Os Poortvliet NED

Mannen senioren
A603 Niels Koole Zoutelande NED
A466 Michel Buijck Biervliet NED
A6 Patrick Vervaet Sint Jansteen NED

Mannen 40+
A42 John Kommer Zierikzee NED
A537 Gert-Jan Verbrugge Goes NED
A166 Ton van Os Poortvliet NED

Mannen 45+
A486 Edward de Leng Koudekerke NED

Mannen 50+
A181 Rudi Ravia Zierikzee NED
A9 Koen de Vries Vlissingen NED
A15 Rinus Reijngoudt Terneuzen NED
A532 Herman Kuijer Terneuzen NED

meer info op www.dezestigvantexel.nl

Advertenties

5 gedachten over “De Zestig van Texel

 1. Nou Koen… op één supporter (met zeeuws vlaggetje, hoe chauvinistisch kan een mens zijn 🙂 hebben de zeeuwse deelnemers in mijn persoontje op Texel. Succes allemaal met jullie voorbereidingen!

  Wat betreft je plannetje om het kustmarathonparcours als voorbereiding te gaan lopen… Goed en ludiek idee! Welke datum gaat het gebeuren? Als ik het goed begrepen heb wil je klokslag 12 uur dan starten onder de toren in Burgh. Iedereen die wil meedoen kan aanhaken. En verder dus geheel ongeorganiseerd… een WILDE KUSTMARATHON dus 🙂 Geen drinkposten en alleen Lein Lievense met bananen onderweg… Maken we er dan een echt gezellige sportieve hapening van?! Aanhaken onderweg behoort dan ook tot de mogelijkheden… toch? Hou me op de hoogte over de datum. Ik ben benieuwd hoe groot de groep zal zijn die dit wilde kustmarathonvoorproefje gaan mee beleven. Mensen laat ff via dit blog weten of je er ook bij gaat zijn dan! Das wel leuk om te weten.

 2. Ik ben heel benieuwd hoe je een 60 km gaat ervaren. Het is héél erg ver. Laat staan een 120 km. Iedereen alvast heel veel succes. Ik ben zelf bezig met de voorbereiding voor de marathon van Rome op 20 maart. Mocht je de kustmarathon binnenkort al gaan lopen dan wil ik dat graag weten. Ik kan in ieder geval voor een deel aansluiten. Als meerdere lopers dat onderweg doen kan het nog gezellig worden.

 3. Koen,
  Uit je verhaal mag ik concluderen, dat je achillespeesproblemen verleden tijd zijn. Als dat bij mij ook het geval zou zijn, dan zou ik zeker ook in het rijtje van 60 km deelnemers staan.
  Heel veel succes bij je verdere voorbereiding.

 4. Koen,
  “Meestal” schrijf je want dat fluitend uitlopen is misschien een tikje te vet uitgedrukt. Ik zag je 5 minuten na de finish van Terschelling (zeer fris) maar ook na kust marathon. Enig verschil was er wel. Maar zo gaat dat er is geen marathon hetzelfde. Die 60 zonder blessures loop je zeker uit. Ik ben wel benieuwd naar het verval want volgens mij is dat bij jou dikwijls niet veel. Succes, ook voor de andere Zeeuwen in de 60.
  Ik lees net dat de Jungfrau volgeboekt is. 4000 deelnemers in 3 dagen dat ging wel erg hard. Bij ons kunnen er nog wat bij dus een alternatief voor diegenen die er naast zaten voor Zwitserland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s